x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Savoy Mereu în top

Mereu în top

de Loreta Popa    |    16 Mar 2009   •   00:00

Titus Andrei, a cărui voce te pătrunde "Până la lacrimi" şi nu ai cum s-o confunzi, îşi aminteşte de lungul drum al formaţiei către succes.



Savoy şi Marian Nistor, două nume care nu se pot separa, iar gloria au cunoscut-o împreună, spune Titus Andrei. "Eram student când am aflat de Savoy. Ei cântau atunci piese în stil folcloric, «Ciobănaşul», «Mândruliţa me». Cu asta s-a lansat trupa Savoy. Apoi, când am venit în Radio, sigur că am început să comentez muzica de la Savoy, a lui Marian Nistor, s-o programez, iar aşa ne-am şi întâlnit cu diverse ocazii. Am fost chiar foarte buni prieteni şi suntem. Marian Nistor este un tip care îşi respectă prietenii, dar şi schimbător uneori. După 1990 nimeni nu mai voia să audă de muzica românească. Aici, la Radio, eram câţiva care ştiam că nu trebuie scăpată din mână, de pe post mai ales. Toţi veneau cu piese în limba engleză, nimeni nu mai cânta în română. Erau daţi uitării solişti, trupe care cu câteva luni înainte aveau mare succes, turnee în ţară. Era ceva general, care între timp s-a rezolvat.

Savoy este, dacă nu mă înşel, trupa cea mai longevivă de la noi, după Phoenix. Marian Nistor, Ionel Samuilă, Ionel Orban, Nicky Rotărescu şi George Mitrea erau cele cinci nume grele, nucleul de bază al trupei cu care am mers în turnee, am prezentat unele spectacole prin ţară. Savoy a cântat cu aproape toate vedetele de la noi. Mirabela Dauer, Angela Similea, Dan Spătaru sau Corina Chiriac. Era o trupă foarte căutată, mult cerută în concerte. Aveau mare succes. Marian cred că este «Ultimul romantic», ca să folosesc chiar titlul unei piese de-a lui. El îşi continuă activitatea, scoate albune, compune, reorchestrează, remixează. E un lucru foarte bun. E în continuare uşor nemulţumit de statutul lui de artist, cu activitate prodigioasă în spate, care nu este difuzat, mediatizat şi aşa mai departe. La noi, la România Actualităţi, chiar este pe post şi figurează şi în clasamentul final «80 de ani de muzică în 80 de ani de radio», cu melodia «Frunza mea albastră», pe versuri de Radu Stanca, pe care o cântă cu Mirabela".

INSPIRAT. "Marian este unul dintre cei mai inspiraţi melodişti de la noi cu apetenţă specială pentru poezie. Este compozitorul cu cele mai multe melodii pe versuri de poeţi mari. Eminescu, «Vino în amurg», «Lasă lumea ta», Coşbuc, Bacovia, «Adio, pică frunza», Octavian Goga, «Cântecele mele, Crăiasa apelor», Adrian Păunescu, «Iertările», «Floare la rever». Are multe piese pe versuri de Corneliu Vadim Tudor, «Mulţumesc iubită mamă», celebră piesă, apoi «Într-un sat de pescari», «Vorbeşte-mi de dragoste», «Fidelitate»... Multe piese pe versuri de Ion Lotreanu. Erau prieteni buni. Îmi aduc aminte de piesa lor de mare succes «Domnişoară». Nu aveam voie s-o anunţăm, dar o difuzam la Radio Vacanţa prin ’77-’78, sub denumirea «Lacrimă şi cânt», dar lumea o ştia de «Domnişoară». Până când s-au sesizat cei de aici şi au interzis piesa. Era o piesă frumoasă şi cu versuri emoţionant scrise de Lotreanu", a spus Titus Andrei.

"Marian Nistor îşi continuă activitatea, scoate albume, compune, reorchestrează, remixează. E un lucru foarte bun. La noi, la România Actualităţi, chiar este pe post şi figurează şi clasamentul final «80 de ani de muzică în 80 de ani de radio»"
Titus Andrei

×
Subiecte în articol: savoy