x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Savoy Spectacole memorabile

Spectacole memorabile

de Catalin Pruteanu    |    Luminita Ciobanu    |    16 Mar 2009   •   00:00

Alături de Savoy au cântat mari doamne ale muzicii uşoare româneşti: Margareta, Mirabela şi Angela.



Margareta este cea care şi-a pus amprenta la consacrarea grupului Savoy. Alături de îndrăgita artistă, băieţilor le tremurau genunchii în grandiosul spectacol pe care l-au susţinut la Sala Palatului. Anii au trecut. Au urmat albume după albume, turnee în ţară şi în străinătate alături de solişti renumiţi. "Am colaborat cu Margareta Pâslaru, cu Angela Similea, Mirabela Dauer, Corina Chiriac, Cornel Constantiniu, Mihai Constantinescu, Dan Spătaru, Mihaela Mihai, Janina Matei, Aurelian Andreescu, Păuniţa Ionescu, Doina Spătaru şi mulţi alţii. În acest timp a apărut o doamnă care nu s-a mai dezlipit de noi timp de 15 ani: Angela Similea – Prinţesa Savoylor, botezată astfel de Marian Nistor.

S-a integrat trup şi suflet şi nu numai atât. Ne-a cumpărat instrumente de ultimă oră din Austria, acolo unde am fost împreună, le-am ales şi probat într-un magazin de specialitate. De atunci, indiferent cine mai participa în diferite concerte, Angela era întotdeauna cu noi, nu de puţine ori susţinând spectacole doar noi şi ea. Ne adunam seara târziu, luam chitara şi cântam. Angela îşi alegea astfel piesele care i se potriveau mai bine. Am colaborat şi cu actori de primă mână ai teatrului românesc. Lângă noi au fost şi folkişti renumiţi precum Mircea Vintilă, Doru Stănculescu, Nicu Alifantis", adaugă artistul.

COMPOZIŢII.
Atât pentru Angela, cât şi pentru Mirabela, Marian Nistor a scris melodii care au fost primite de public la superlativ. "«De dragul tău» este una dintre piesele pe care le-am compus pentru Angela. Este ca o metaforă. Şi pentru Mirabela am compus foarte multe melodii. Este vorba de piese precum «Noapte de mai», «Veniţi, privighetoarea cântă», «Amintiri», «Iartă-mă», «Mulţumesc, iubită mamă», «Ioane, Ioane», «Roboţelul», «Frunza mea albastră». Nu ne plăceau mărunţişurile. Lucram numai la nivel înalt, numai cu «spuma» muzicii uşoare."

FAMILIE. "Cu Angela am avut turnee de vis în Cuba, URSS apoi în Algeria. Este solista cu care am colaborat cel mai mult şi i-am scris şi cele mai multe melodii. În 1973, la Berlin, am fost laureaţi ai Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor alături de George Enache, iar în 1985 la Moscova am fost laureaţi alături de Mirabela şi Dan Spătaru. Cu Mirabela am o amintire superbă. La Moscova, după un concert, i-am cântat câteva melodii şi am pus bazele unei frumoase colaborări. Ne-am întors în ţară şi am intrat în studioul de înregistrări. Eram, ca şi acum, nişte oameni îndrăgostiţi de artă, uniţi, ca o adevărată familie. Dintre colaborările pe care le-am avut, Mirabela este una dintre cele mai apropiate nouă", adaugă compozitorul Marian Nistor.

BENTIŢA. Mirabela este responsabilă de crearea unei imagini inconfundabile pentru liderul trupei Savoy. Mare admirator al lui Ilie Năstase şi al tenisului, Marian Nistor era încântat de apariţiile spectaculoase ale tenismanului. "Îmi plăcea că Ilie juca tenis de plăcere. Făcea spectacol. Eram odată la mine acasă cu prietenii. Era şi Mirabela, care mi-a pus bentiţa pe cap şi m-a întrebat: «Ai curaj să mergi cu ea?». «Cu voi, da!», am răspuns. La început îmi era teamă să merg cu bentiţa dacă nu eram însoţit. De atunci... au trecut peste 40 de ani de când o port. Iar dacă nu o port, dacă n-o am, mă opreşte lumea şi mă întreabă: «Unde e banderola?». Mi se spune «omul bentiţă». Am vreo 200 în garderobă. La unele concerte Angela primea de la fani foarte mulţi clopoţei. Eu, în schimb, primeam bentiţe, băsmăluţe. «Colecţia» nu mai este însă aceeaşi fiindcă, în urmă cu mai mulţi ani, într-un turneu cu Teatrul din Ploieşti, din maşină mi-au dispărut vreo 60 de bentiţe. Garderoba mi-a fost refăcută de soţia mea, care, atunci când nu se îmbracă în costum popular, îşi pune şi ea o bentiţă, mai subţirică", adaugă Marian Nistor. Apoi completează: "Dacă mor, cu ea pe cap mor".

"A apărut o doamnă care nu s-a mai dezlipit de noi timp de 15 ani: Angela Similea – Prinţesa Savoylor, botezată astfel de Marian Nistor. S-a integrat trup şi suflet şi nu numai atât. Ne-a cumpărat instrumente de ultimă oră din Austria, acolo unde am fost împreună, le-am ales şi probat într-un magazin de specialitate"
Marian Nistor

"Am colaborat cu mari actori ai teatrului românesc: Dem Rădulescu, Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Nicu Constantin, George Mihăiţă, Florin Piersic, Marin Moraru"
Marian Nistor

×
Subiecte în articol: angela mirabela nistor savoy