x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Semnal M “Vrăjitorul” Ghiţă Ciolac

“Vrăjitorul” Ghiţă Ciolac

de Alex Revenco    |    22 Sep 2008   •   00:00

Între anii 1978 şi 1983, la Semnal M a evoluat un keyboards man de talie internaţională.

Între anii 1978 şi 1983, la Semnal M a evoluat un keyboards man de talie internaţională.

 
Primul muzician din România care, la sfîrşitul anilor ’70, era deţinătorul unei orgi Hammond (identică cu cea a lui Jon Lord - Deep Purple) s-a apucat de cîntat în 1963. Înainte de Semnal M, cele mai importante formaţii în care a cîntat Ciolac au fost Heinrich Schell Group şi Top ’70, alături de care a petrecut cîţiva ani în SUA.

Iată ce spune Fane Nagy despre prietenul său: “Cu Ghiţă Ciolac am cîntat prima dată pe la începutul anilor ’70  la Continental, în Cluj. El era şi pe atunci cotat ca cel mai bun keyboards man din ţară şi unul dintre puţinii muzicieni care se puteau lăuda că au cîntat şi în America. La sfîrşitul anilor ’60, a fost în turneu în SUA împreună cu Cristel Luca – tobe şi Bubu Whisky chitară bas, de unde s-a întors cu o orgă Hammond, o bijuterie de «sculă», dar foarte greu de transportat. După ce a învăţat să o «folosească» la cel mai avansat nivel, Ciolac le-a predat şi altora «lecţia Hammond organ».


SERIOZITATE MAXIMĂ. Cînta de toate, armonic perfect, şi era exigent; fiecare din trupă trebuia sa fie de o seriozitate maximă. În Semnal M nu am cîntat împreună, dar am urmărit cu interes evoluţia lui. Ţin minte că Merca era încîntat de prestaţia Lui Ghiţă şi de contribuţia avută la soundul trupei, care se apropia mai mult de «izul» Deep Purple. Pe atunci era o mare plăcere să-i asculţi live pe Semnal M şi să te bucuri sincer că (în pofida restricţiilor impuse) erau şi în ţara noastră formaţii şi instrumentişti care se apropiau, ca nivel al prestaţiei scenice, de trupele occidentale.


PLECARE DEFINITIVĂ. În 1983, Ciolac a emigrat cu familia în Germania şi s-a stabilit în Furth, oraş contopit cu Nürnberg, unde este profesor de muzică.”


“Prin ’77 au venit acasă la mine Iuliu Merca şi Istvan Boldijar, care mi-au propus să mă alătur lor în Semnal M. Mi-a surîs ideea şi am acceptat fără să ezit, muzica rock fiind o provocare foarte tentantă pentru mine. Ne-am potrivit extraordinar şi am petrecut cîţiva ani foarte frumoşi şi plini de satisfacţii”
Ghiţă Ciolac

×
Subiecte în articol: semnal m ciolac