x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Sofia Vicoveanca Murmurul tainic, lin

Murmurul tainic, lin

de Cristinel C. Popa    |    24 Mar 2008   •   00:00

Vorbeşte cu florile, cântă cu porumbeii. Pentru Sofia Vico­veanca, viaţa înseamnă transpunerea sentimentelor pe note.

Vorbeşte cu florile, cântă cu porumbeii. Pentru Sofia Vico­veanca, viaţa înseamnă transpunerea sentimentelor pe note.

 

Îşi interpretează cântecele în func­ţie de auditoriu, de dispoziţia pe care o are şi, de fiecare dată, un concert va răsuna altfel. “Nu poţi repeta melodiile, pentru că de fiecare dată vezi oameni diferiţi, păreri diferite. Întotdeauna mi-am dorit ca sala în care cânt să fie luminată, să pot vedea feţele spectatorilor. Astfel mă verific eu prin ochii celor care mă ascultă şi-mi dau seama dacă am reuşit să le intru în suflet, să-i conving, să-mi aparţină. Uneori, când simt că cineva-i «plecat» cu gândul, îmi dau silinţa să-i captez atenţia, să-l conving cu sinceritatea sufletului meu. De cele mai multe ori reu­şesc, dar lupta-i epui­zan­tă. De aceea am nevoie de lumină în sală, de lumină albă. Înainte de a intra pe scenă afişez o linişte şi o stă­pâ­nire de sine de invidiat, pen­tru că, deşi fiecare artist sus­ţine în faţa publicului un examen, oamenii te vor me­reu proaspăt.” Însă, dacă pe scenă “tronează” ca o regină, cum a şi interpretat un rol, în societate încă este sfioasă, roşeşte imediat, iar mâinile i se umezesc.

 

 

AUTENTICITATE. Ţi­nutele şi le schimbă de la un spectacol la altul. “Am emo­­ţii de fiecare dată şi îmi schimb costumul când apar din nou pe scenă. Am un car­net în care îmi notez cu ce m-am îmbrăcat, ce-am cântat. Vreau să pot schimba mă­car un element, cămaşa, o băs­măluţă, mărgelele. Am o gar­­derobă bogată şi fac în aşa fel încât hainele să se asorteze.”

 

Sfat. Pe tinerii interpreţi îi sfătuieşte să cânte aşa cum simt ei, să nu imite pe nimeni, să fie autentici, să nu meargă pe cărări bătute de alţii, pentru că publicul simte dacă eşti sincer. “În ceea ce mă priveşte, la mine mesajul e important, nu imaginea”, spune interpreta.

 

Sofia Vicoveanca apreciază că pe lume frumuseţea se compune din mai multe elemente. “N-am fost o frumoasă şi nici nu sunt. De mică mi-am dat seama de asta, privindu-mă în oglindă, şi, copilă fiind, am suferit mult din aceas­tă cau­ză. Peste ani am ­des­­coperit că frumuseţea se compune din mai multe – mo­dul cum vor­beşti, cum gân­deşti, cum as­culţi, cum pri­veşti, cum mergi. În fiecare din­tre noi există frumosul, nu exis­tă om urât şi om frumos. Eu mă simt bine în pielea mea. Am un metru şaptezeci, fără toc şi fără coc.”

 

DIPLOME. “Am o că­mă­ruţă plină cu diplome şi sunt cetăţean de onoare în şase localităţi. Am, de asemenea, foarte multe costume.” 58 de piese din zestrea portului popular sunt expuse la Vi­cov, dar alte zeci o aşteaptă la Suceava să le poarte, rând pe rând, când se înfăţişează publicului.

×
Subiecte în articol: sofia vicoveanca - 24 martie 2008