x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Sofia Vicoveanca Puritatea sufletului

Puritatea sufletului

de Roxana Vintila    |    24 Mar 2008   •   00:00

Inteligenţa, umo­­­rul şi mo­des­­tia sunt cali­tăţile care conturează cel mai bine ­persona­li­tatea Sofiei Vico­veanca.

Inteligenţa, umo­­­rul şi mo­des­­tia sunt cali­tăţile care conturează cel mai bine ­persona­li­tatea Sofiei Vico­veanca.

 

Sofia Vicoveanca şi Dumitru Fărcaş. Doi in­terpreţi de ex­cep­ţie ai folclorului româ­nesc. S-au cunoscut în pe­rioada anilor ’60, când Sofia Vicoveanca nu avea încă acest nume de scenă. Era Sofia Fusa. “Eu eram solist al «Ansamblului Mara­mu­re­şului» din Baia Mare, începe Dumitru Fărcaş, iar ea era în corul din «Ansamblul Ciprian Porumbescu» din Suceava. În acea perioadă am cunoscut-o pe Sofia, care nu era încă solistă. Vocea ei aducea mai mult cu cea a unei soprane. Vocea i s-a schimbat probabil după naştere!”, glumeşte Dumitru Fărcaş. “Ion Lucan, care a dirijat şi «Ansamblul Maramureşului» din Baia Mare, o aprecia foarte mult pe Sofia pentru că avea calităţi vocale deosebite şi a încercat să o promoveze, să fie solistă în ansamblu, lucru care s-a şi întâmplat.”

 

APRECIERE. Sofia Vicoveanca îi luminează toate amintirile lui Dumitru Fărcaş, toate fiindu-i dragi: “Este o cântăreaţă celebră, un coleg fermecător, o fată educată, cu mult umor şi cu o modestie rar întâlnită. În compania prietenilor şi a colegilor este un adevărat personaj. Toată lumea o iubeşte, toată lumea vrea să-i fie în preajmă. Nu am auzit-o niciodată vorbind de rău pe cineva, cum se întâmplă adesea în lumea artiştilor. Puritatea sufletului ei nu a fost inundată niciodată de sentimente precum ura sau ranchiuna”.

 

MAIESTRIE. “Este o fată cu foarte mult talent, So­fia Vicoveanca are şi c­alităţi de scriitor”, spune Du­mitru Fărcaş. Nu mai vorbim că ea a avut câteva roluri excep­ţio­nale în filme precum «Ciprian Porumbescu», «Oraşul văzut de sus», «Bal­tagul», iar în acesta din urmă a interpretat-o pe Vitoria Lipan, personaj cu care se identifică într-o oarecare măsură.” “Sofia Vicoveanca a ştiut să respecte cu sfin­ţe­nie stilul autentic al Bu­co­vinei, a ştiut să-şi aleagă me­lo­­diile frumoase şi să aş­tear­nă pe ele texte tot atât de frumoase. Toate acestea definesc personalitatea Sofiei, care nu poate ocupa decât locul întâi în folclorul româ­nesc”, încheie Dumitru Fărcaş.

 

 

 

O sensibilitate aparte

Pentru Andreea Marin, Sofia Vicoveanca nu este doar o mare artistă, ci şi un mare om, o doamnă în adevăratul sens al cuvântului, cu o modestie aproape ­nemotivată. “Este un om punctual, care îşi respectă cuvântul, nu face rabat de la calitate atunci când este vorba despre muzica sa şi are o sensibilitate aparte. Am avut şansa să îi ofer ­trofeul «Cei mai iubiţi», după ce a fost votată de publicul român prin ­intermediul unui sondaj naţional, realizat de un prestigios institut de ­sondare a opiniei publice.”

 

 

Mesagerul si monumentul folclorului romanesc

Margareta Pâslaru, floarea muzicii uşoare, a admirat-o pe Sofia Vicoveanca încă de la primele ei apariţii pe micul ecran. “Acel ­timbru grav, unic, completa o personalitate puternică. Şi-a publicat versurile pline de sensibilitate, a jucat în film, a vândut mii de discuri, a cutreierat lumea ca mesager al românillor, toate purtând amprenta integrităţii ei profesionale. Întâmplarea a făcut ca amândouă să fim invitate într-un turneu în Italia; fiind împreună zi de zi, timp de o lună, împărţind peripeţiile unui traseu obositor, povestindu-ne dificultăţile ­înfruntate în viaţă, ne-am apropiat, astfel încât am devenit prietene.” Cum s-ar putea vorbi în câteva cuvinte despre Sofia ­Vicoveanca, cea din spatele scenei?

“Un om de o rară modestie, tipică numai marilor artişti, spune Margareta Pâslaru, nobleţea-i înnăscută, disponibilitatea sufletească m-au cucerit. Succesul ei uriaş a confirmat ceea ce deja ştiam, că Sofia este un monument al folclorului românesc.”

 

 

Un model de urmat

Andreea Marin a fost ­moderatorul şi directorul galei “Cei mai iubiţi”: “Cu această ocazie am avut drept invitaţi peste 100 de personalităţi. Pe dumneaei am simţit-o ca făcând parte din echipa noastră, nu ne-a adăugat un stres în plus, ci ­dimpotrivă, ne-a făcut munca mai uşoară şi a ­ridicat audienţa simţitor în momentul în care a păşit pe scenă, ridicând publicul în picioare în timpul cântecului său. Sofia Vicoveanca este un model de urmat”.

×