x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Ştefan Bănică jr Emoţia amintirilor

Emoţia amintirilor

de Roxana Vintila    |    30 Mar 2009   •   00:00
Emoţia amintirilor
Sursa foto: supli_1/

În spatele oricărui spectacol de succes se află o echipă pe măsură. Ştefan Bănică, Rock'n Roll Band şi povestea lor.



Am încercat să ne întâlnim cu toţi membrii formaţiei Rock'n Roll Band pentru a ne împărtăşi cele mai frumoase momente legate despre omul şi artistul Ştefan Bănică junior. Am pornit spre locul în care aveau repetiţii... într-unul dintre cele mai cunoscute cluburi din Bucureşti. Acordurile instrumentelor ne-au primit şi ne-au invitat să descoperim reţeta succesului unui concert sau spectacol cu adevărat profesionist: munca din spatele scenei. Au repetat, au zâmbit, au mai şi... ţipat: "Înaltele alea... nu aşa! Nu mă aud deloc! E de la cască... nu înţeleg? Nu aud chitara... e prea tare basul...! Pianul... nu se aude deloc! Trebuie să iasă perfect!". Am zâmbit şi noi, am fredonat toate piesele, am aplaudat... nimeni nu ştia cine suntem, dar noi ştiam cu siguranţă cine sunt ei.

COMUNICĂ PRIN MUZICĂ. S-au terminat repetiţiile sau, mai bine spus, minirecitalul Ştefan Bănică junior şi Rock'n Roll Band, au coborât cu toţii de pe scenă şi am zis: Acum putem să facem interviul. Dar despre Ştefan Bănică nu poţi vorbi după două ore de repetiţii... nu am putut să-i intervievăm atunci, dar am înţeles din primele momente care e legătura dintre Rock'n Roll Band şi Ştefan Bănică junior: se înţeleg perfect, comunică prin muzică şi prin seriozitate. E de ajuns un singur semn ca toţi să înţeleagă dacă fiecare sunet e aşezat aşa cum trebuie pe portativul... sufletului. Rock'n Roll Band are o poveste. De-a lungul timpului, poate că membrii trupei s-au mai schimbat, au mai plecat, dar atmosfera familiară care se simte atunci când îi vezi pe o singură scenă a rămas aceeaşi. Câţiva dintre membrii Rock'n Roll Band ne povestesc despre începuturile colaborării cu Ştefan Bănică junior.

DUELUL PIANELOR. Raul Kusak l-a întâlnit pe Ştefan Bănică jr la unul dintre concertele "Monday Music" ce se desfăşurau în Regie, în campusul studenţesc. Aceste concerte aduceau la un loc artişti din toate genurile muzicale care erau acolo doar pentru plăcerea de a cânta: "Fără să ne fi cunoscut înainte, cu Ştefan ne-am regăsit la un moment dat pe scenă în acelaşi timp, rezultatul fiind un «duel» la două piane, care a durat zeci de minute în şir. Când am coborât de pe scenă ne-am prezentat şi mi-a cerut numărul de telefon. După o săptămână (în care pot să mărturisesc că am aşteptat cu nerăbdare telefonul lui), m-a sunat şi ne-am întâlnit. Am discutat despre posibila mea participare ca pianist în Rock'n Roll Band, la prima ediţie a Cerbului de Aur la care a participat Ştefan Bănică jr (2001)".

Cam aceasta este povestea începuturilor lui Raul Kusak în Rock'n Roll Band... Consideră că din 2001 şi până astăzi s-a schimbat aproape tot şi tot a rămas la fel. "Ne-am schimbat noi, ca indivizi, ca artişti, ne-am maturizat. Am învăţat o mulţime de lucruri. S-au consolidat relaţiile dintre noi, ne-am perfecţionat, am «crescut». Neschimbate au rămas însă dorinţa şi bucuria de a cânta împreună. Din punct de vedere artistic, cred că nivelul de profesionalism la care s-a ajuns poate fi comparat cu cel la care se colaborează cu oricare alt artist străin de talie mondială", este de părere Raul Kusak.

TĂURAŞUL FERDINAND. Cu siguranţă am avea nevoie de mai multe Ediţii de Colecţie despre Ştefan Bănică jr pentru ca Rock'n Roll Band să ne împărtăşească amintirile din turnee, spectacole, repetiţii. În primul rând sunt foarte, foarte multe, şi apoi toate sunt foarte dragi: "La capitolul poveşti inedite, îmi aduc, de exemplu, aminte de un concert la Mediaş. După concert, am revenit la hotel şi ne-am transformat din muzicieni într-o echipă completă de producţie a unui superscurt metraj pe tema «Tăuraşul Ferdinand», sub bagheta regizorală a lui Ştefan şi în interpretarea (magistrală) de mine a personajului principal. Cum, din fericire, locuiam singuri în hotelul respectiv, ne-am dus şi planurile la îndeplinire, filmând această... parodie a celebrului desen animat. A fost o seară extraordinară", îşi aminteşte Raul Kusak.

CLĂPARUL. Când a început celebra emisiune "Dansez pentru Tine", Viorel Sîrbu era în orchestra domnului Geambaşu. L-a cunoscut mai bine pe Ştefan Bănică junior colaborând la piesele pe care acesta le cânta în cadrul emisiunii: "La emisiune mă ocup de scrisul şi orchestrarea pieselor. Aşa a apelat Ştefan la mine ca să colaborăm pentru noul album la care lucra în perioada aceea, «Împreună». Am scris părţile pentru instrumentele de suflat de pe album. Am colaborat foarte bine şi m-a întrebat dacă nu vreau să fac parte din trupa lui. Asta se întâmpla în toamna anului 2007".

Rock'n Roll Band: marea familie în care Viorel Sîrbu a fost primit cu multă căldură, mai ales că pe majoritatea colegilor săi deja îi cunoştea. "Atmosfera din trupă este întocmai ca într-o familie. Se munceşte cu plăcere şi cu mult suflet. De fapt, este aşa cum a fost dintotdeauna. S-au schimbat doar membrii din când în când, dar trupa a rămas la fel."    

Pentru Viorel Sîrbu, colaborarea cu artistul Ştefan Bănică junior este mereu altfel... mereu plină de nou: este un artist perseverent, foarte meticulos şi un bun profesionist. "Nu e nici o îndoială că Ştefan este reprezentantul rock'n'roll-ului din România, şi asta nu o spun numai eu, vorbesc albumele sale, repertoriul şi bagajul de cunoştinţe referitor la acest gen de muzică. Ca om, este un bun familist, un tată care-şi iubeşte copiii enorm şi un bun prieten. Este plin de viaţă. Are o energie în el de invidiat. El dă tonul la muncă şi tot el dă tonul la distracţie. Este un lider adevărat", încheie Viorel Sîrbu.

SUNET DE TROMPETĂ.
Oleg Răileanu şi-a dorit multă vreme să cânte alături de artişti adevăraţi. A apreciat întotdeauna stilul muzical abordat de Ştefan Bănică junior şi Rock'n Roll Band. L-a cunoscut pe acesta în urmă cu trei ani, când a cântat în musicalul "Chicago". "Lui Ştefan i-a plăcut cum am interpretat părţile solistice, invitându-mă atunci să cânt alături de el şi Rock'n Roll Band. Sunt de puţin timp în formaţie, dar m-am simţit de la început ca între prieteni. Am întâlnit aici oameni talentaţi, care iubesc şi respectă muzica. Cât despre Ştefan, pot spune că este foarte talentat şi colaborăm foarte bine pe plan muzical. Este un profesionist în tot ceea ce face."

Turneele: cele mai frumoase amintiri cu publicul, cele mai frumoase clipe alături de trupă. Momente speciale. "Amintiri sunt foarte multe! Sunt sigur că fiecăruia din trupă i s-a întâmplat ceva amuzant, dar mi-e imposibil să mă opresc la una şi să afirm că este şi cea mai frumoasă. Ştiţi cum e, indiferent cât am povesti, farmecul amintirilor noastre rămâne acolo... în acele clipe din timpul spectacolului sau al repetiţiilor", mărturiseşte Oleg Răileanu.  

"Apreciez calitatea de necontestat a omului şi integritatea artistului Ştefan Bănică jr... Pentru mine, Rock'n Roll Band reprezintă familia cu care am crescut, m-am format şi maturizat ca muzician şi ca artist"
Raul Kusak pianist

×