x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Ştefan Bănică jr Pe scenă se simte în largul lui

Pe scenă se simte în largul lui

de Catalin Pruteanu    |    30 Mar 2009   •   00:00
Pe scenă se simte în largul lui

Actorul Sebastian Papaiani este un vechi prieten al lui Ştefan Bănică jr. Au jucat împreună în filmul "Liceenii" şi s-au reîntâlnit mai apoi în câteva spectacole de teatru.



Sebastian Papaiani şi-l aminteşte pe Ştefan Bănică jr de pe vremea când tatăl acestuia, Ştefan Bănică, îl aducea la meciuri şi la spectacole. "Venea cu taică-său de mână la meciurile de fotbal de la Giuleşti, venea cu taică-său de mână la spectacole. Deci ne cunoaştem de foarte mult", spune actorul.

După mai mulţi ani, întâmplarea a făcut că Sebastian Papaiani să aibă un rol în filmul de debut al lui Ştefan Bănică jr, în "Liceenii". "Eu jucam acolo un părinte, un tată, şi toate filmările au fost undeva pe culoar, în biroul directorului, unde mă întâlneam şi cu el, şi cu Mihai Constantin, dar pe scurt, pentru că filmul se numea «Liceenii», aşa că cei mai bătrâni, în afară de diriginte şi director, au avut roluri micuţe", ne-a povestit artistul. "Atunci mi s-a părut că este un băiat care ştie ce vrea. Întotdeauna el a ştiut ce vrea. Şi acest lucru cred că e o legătură dintre el, mamă şi tată. Probabil l-a influenţat şi faptul că taică-său era artist, dar, dacă el nu era artist, orice altceva ar fi fost, şi-ar fi făcut treaba în orice domeniu. Este foarte serios în tot ceea ce face. Crede în el, asta e foarte bine pentru un tânăr; crede în posibilităţile lui şi în ceea ce face el", mărturiseşte Papaiani.

Au urmat apoi şi alte colaborări pe scena teatrului. "Am jucat într-un spectacol de teatru, «Domnişoara Nastasia», unde el juca un rol mic, dar de mare esenţă, şi de pe atunci Ştefan Bănică jr deja devenise un cunoscut artist. Într-adevăr, cu venirea lui la acest spectacol căpătase o altă alură, era foarte aplaudat în spectacol", spune Sebastian Papaiani.

Artistul îşi aminteşte de un alt spectacol, unde Ştefan Bănică jr şi-a dovedit calităţile de actor. "Am jucat cu el şi în spectacolul de la Buzău, care se numea «Desculţ în parc», unde era foarte bun, era «de-acolo», era potrivit. Depinde şi ce joci până la urmă, pentru că, dacă eşti cocoşat şi vrei să joci Romeo, nu prea îţi iese rolul. L-am văzut în spectacolele pe care le-a avut la Bulandra. L-am urmărit, pentru că era fiul prietenului meu şi pentru că am ceva pentru el, plecat din interior. Şi eu am copii, tot băieţi, şi poate asta m-a făcut să mă apropii de el. Sigur că drumurile noastre se vor despărţi vreodată, dar asta nu înseamnă că ne uităm. Eu nu pot să-l uit. Nu merg la spectacolele lui muzicale, dar la televiziune mă uit cu plăcere", spune actorul.

Sebastian Papaiani crede că pe scenă, cântând, Ştefan Bănică jr se simte în largul său. "Eu am zis-o şi-o s-o mai zic: omul îşi găseşte drumul. Nu poţi să fii la fel de bun în toate. El şi-a găsit drumul. Îi place mai mult ce face pe scenă ca muzician, pentru că el e muzician: îşi compune, îşi cântă, nu e pur şi simplu un cântăreţ care ia de la alţii şi doar interpretează. El este un creator de muzică. Se simte mai în largul lui pe scenă când cântă. Te duci la un spectacol la Sala Palatului şi te uiţi la spectatori. El are calitatea asta de a fi un lider muzical. El acaparează", adaugă Papaiani.

ACTIV.
"Când ne întâlneam la «Domnişoara Nastasia» în cabină, fiecare avea câte o întâmplare de povestit. El spunea bancuri foarte multe. Era tot timpul o fiinţă vie şi activă, mereu făcea câte ceva. Se juca tot timpul, n-avea astâmpăr. E greu să fii aşa. El şi acuma se joacă. Se supără şi se enervează, dar îşi rezolvă problema şi îşi revine, revine acolo sus. Asta e firea omului, pe care cine o poate judeca? Nici Dumnezeu, că doar el le-a pus pe pământul ăsta. Era un antrenament tot timpul. Noi îi iubim foarte mult pe el şi pe familia lui", ne-a mărturisit actorul.

"Am jucat cu el şi în spectacolul de la Buzău, care se numea «Desculţ în parc», unde era foarte bun, era «de-acolo», era potrivit. Depinde şi ce joci până la urmă, pentru că, dacă eşti cocoşat şi vrei să joci Romeo, nu prea îţi iese rolul. L-am văzut în spectacolele pe care le-a avut la Bulandra. L-am urmărit, pentru că era fiul prietenului meu şi pentru că am ceva pentru el, plecat din interior. Şi eu am copii, tot băieţi, şi poate asta m-a făcut să mă apropii de el"
Sebastian Papaiani

LOIAL ŞI OPTIMIST

Costin Chiroiu este prietenul cel mai bun al lui Ştefan Bănică jr. "Mama lui cu mama mea au fost bune prietene şi eu sunt mai mare cu două luni decât el. Mama l-a şi alăptat. Am crescut împreună. Până să ajungem să fim ocupaţi, noi ne vedeam în fiecare zi, dar acum vorbim la telefon, dacă nu în fiecare zi, o dată la două zile tot vorbim", spune Costin Chiroiu. Ştefan este, spune Costin Chiroiu, "foarte loial, optimist şi plin de umor".

Celebritatea nu l-a schimbat deloc, ne-a spus prietenul cel mai bun al artistului: "A păstrat legătura cu toată lumea. Doar că e mai ocupat, pentru că ceea ce a reuşit a reuşit cu foarte multă muncă. Ştefan a încercat să-i protejeze întotdeauna pe cei din jurul său şi să nu-i expună în nici un fel". "Îmi amintesc că, după Revoluţie, jucam tenis aproape în fiecare zi. Şi a venit un prieten de-al meu din Statele Unite. Şi după câteva zile l-am luat la tenis. Ştefan şi cu mine, galanţi, am zis să nu-l batem prea tare. Realitatea a fost cu totul alta. Deşi el era mai plinuţ, ne-a bătut rău de tot", îşi aminteşte Costin Chiroiu.

"Întotdeauna a ştiut ce vrea. Şi acest lucru cred că e o legătură dintre el, mamă şi tată. Probabil l-a influenţat şi faptul că taică-său era artist, dar, dacă el nu era artist, orice altceva ar fi fost, şi-ar fi făcut treaba în orice domeniu. Este foarte serios în tot ce face. Crede în el, asta e foarte bine pentru un tânăr"
Sebastian Papaiani

×
Subiecte în articol: ştefan banica