x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Ştefan Hruşcă Din altă lume

Din altă lume

de Loreta Popa    |    24 Aug 2009   •   00:00
Din altă lume

Un suflet credincios valorilor strămoşeşti precum al lui Dumitru Fărcaş nu avea cum să nu lege o strânsă prietenie cu Ştefan Hruşcă.

S-au cunoscut în urmă cu mai mult de 25 de ani. Era o filmare la Borşa, în preajma sărbătorilor de iarnă, Dumitru Fărcaş filma cu o echipă specială a Radioteleviziunii, iar Ştefan Hruşcă a fost invitat şi el să cânte cu copiii din satul unde era învăţător... "Ştefan era dascăl pe vremea aceea şi s-a prezentat cu nişte colinde laice. M-a rugat să intru şi eu şi să-l acompaniez, ceea ce eu am făcut cu mare plăcere. M-a impresionat acest moment, această primă întâlnire cu cel care mi-a rămas pentru totdeauna prieten bun", spune Dumitru Fărcaş.

"Despre Hruşcă s-a scris şi se va scrie foarte mult, dar pot să vă spun că eu l-am prezentat lui Adrian Păunescu, care conducea Cenaclul Flacăra, unde eram şi eu şi Tudor Gheorghe, şi Pittiş, şi Mişu Stan şi alţii. I-am explicat lui Adrian cam ce descoperire am făcut în Maramureş, a rămas plăcut impresionat şi a şi intrat în legătură cu el.

Până la urmă Ştefan şi-a continuat activitatea în Cenaclu. El este un băiat dintr-o lume simplă, a Maramureşului, de unde sunt şi eu de altfel, un om ataşat, iubitor de semeni, iubitor de cultură, de frumos şi toate aceste nobile calităţi l-au propulsat în lumea socială, fiind apreciat pretutindeni de toţi cei care l-au cunoscut. Cel mai semnificativ lucru pe care l-a făcut Ştefan Hruşcă de-a lungul carierei, în afară de «Repetabila povară», a lui Adrian Păunescu, şi care i se potriveşte atât de bine, dar şi alte melodii din Cenaclu, este acela că s-a dedicat colindei maramureşene.

La vremea aceea eram cam văduviţi în preajma sărbătorilor Crăciunului de adevăratele colinde. Şi-a făcut o preocupare în special în acest sens şi la ora actuală putem spune că Ştefan Hruşcă este un deschizător de drumuri în a face cunoscute colindele maramureşene care se cântă la sărbătorile de astăzi şi poate mulţi ani de acum înainte se vor cânta aducând emoţie şi bucurie la sărbătorile Crăciunului. Nu cred că există cineva care să nu aibă acasă casetă sau CD cu colindele lui Ştefan...

Pe de altă parte, eu m-am mai întâlnit cu el în Canada, după ce el a rămas la Toronto, am făcut câteva concerte cu el acolo şi m-am bucurat de colaborarea noastră. Întreţinem o relaţie prietenească şi acum, el mai vine acasă şi ne vedem. Mă bucur mult că v-aţi gândit la el pentru Ediţia de Colecţie, că Jurnalul Naţional este unul dintre ziarele care ştie să aşeze valorile la locul lor, cele pe care le avem, îi mulţumesc Jurnalului că mi-a înnobilat biblioteca cu atâtea cărţi scoase de el.

Ştefan Hruşcă este un om de excepţie, un prieten adevărat, un caracter deosebit. L-a dotat Dumnezeu cu o voce foarte frumoasă şi cu o sensibilitate pe care o moşteneşte de la mama lui. Un om de omenie şi de o corectitudine absolut de excepţie. Asta ar fi în câteva cuvinte ceea ce pot spune eu despre Hruşcă. Se poate spune mult mai mult, dar cred că atât este suficient", a încheiat Dumitru Fărcaş.

×