x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

E un fenomen

de Catalina Iancu    |    10 Aug 2009   •   00:00
E un fenomen

Sunt aproape 30 de ani de când Doina Teodoru a avut plăcerea să o cunoscă pe Tamara Buciuceanu. Mai precis, de la începuturile sale în televiziune.



De obicei, nu foloseşte cuvinte mari, dar... "Este o mare actriţă, care face parte din categoria artiştilor dragi inimii mele. O caracterizează seriozitatea, spiritul de echipă, sinceritatea, emoţia aş putea spune. Este un om foarte emotiv, contrar aparenţelor. Rămâne în conştiinţa publicului prin tot ce a făcut, pornind de la spectacolele extraordinare gen Chiriţa sau Gaiţele, cu cele de la Teatrul Bulandra, continuând cu Teatrul de comedie şi cu filmele în care iarăşi a jucat magistral. Trecând prin «Cuibul de viespi», lucrând cu Pintilie şi Ciulei, a realizat lucruri memorabile. Nu întâmplător aceşti maeştri regizori s-au oprit asupra ei. Este un fenomen. Sper să ne încânte şi să ne redea crâmpeie din viaţă", spune Doina Teodoru.

"CABINIERA".
În timp ce lucrau la TVR, la celebrele Revelioane de prin anii '80, actriţa şi-a exprimat dorinţa de a primi un cuplet ceva mai complex. Octav Sava, prezent şi receptiv, s-a pus pe scris. "Aşa a apărut «O cabinieră talentată», unde Tamara interpreta rolul unei cabiniere.

Ioana Bogdan era realizator, eu redactor şi, între timp, în echipă se căuta un regizor. A fost solicitat Mihai Berechet. Pe toţi ne-au uimit capacitatea de muncă şi forţa Tamarei. Am înregistrat, în doar patru zile, în studioul care poartă acum numele lui Tudor Vornicu. La ora 7:30, Tamara era la cabină, la machiaj, şi aştepta cuminte să venim. Noi soseam la program la ora 8:00 şi ne era şi ruşine că ajungea înaintea noastră. Venea cu o bună dispoziţie molipsitoare, ştia rolul la perfecţie şi nu numai atât. În timpul înregistrărilor asculta cu sfinţenie de Mihai Berechet, dar în acelaşi timp improviza. Nimeni nu şi-o închipuia pe Tamara dansând cha-cha, jucând Desdemona şi alte atâtea secvenţe total diferite. Nu vă imaginaţi câtă bunăvoinţă, bun simţ şi deschidere a avut, drept dovadă că la final a ieşit o mică bijuterie de care cu toţii am fost mândri", povesteşte realizatoarea tv.

VIAŢA BATE FILMUL. Fără discuţie este o excelentă artistă de comedie. Doina Teodoru însă, o consideră o actriţă de dramă perfectă. Căci este un actor total, care trece cu uşurinţă de la un registru la altul. "Drama i se potriveşte perfect. Rolul pe care l-a făcut în «Dimineaţa pierdută» este unul antologic. E o femeie cu o demnitate şi cu o forţă extraordinară. A suferit extraordinar după moartea soţului ei, doctorul Botez, apoi după dispariţia cumnatului ei, actorul George Constantin. Cum a trecut peste asta numai sufletul ei ştie, fără ca publicul şi noi, prietenii ei, să avem imaginea suferinţei. În singurătatea ei, cu pisicuţele ei, a venit întotdeauna cu o vorbă bună şi cu zâmbetul pe buze la înregistrări. Ne putem imagina, dar niciodată nu vom şti cât de mult suferă şi cât de mult au marcat-o aceste dispariţii."

Regretul meu este că n-am reuşit s-o aduc mai des pe platourile televiziunii, dar timpul nu este pierdut. Îi doresc să fie sănătoasă şi prezentă în continuare, să aibă parte de roluri deosebite, iar noi să avem plăcerea de-a o reîntâlni mereu tânără, proaspătă, cum o ştim. Îi urez din suflet şi din toată inima mulţi ani buni cu sănătate.
Doina Teodoru, TVR

×
Subiecte în articol: tamara buciuceanu-botez