x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

"Isoscel"

de Catalina Iancu    |    10 Aug 2009   •   00:00
"Isoscel"

Rolul de profesoară i se potriveşte "mănuşă". Generaţia nouă nu a avut decât de învăţat de la "tanti Tama", cum îi spun mai tinerii colegi.



Rolul profesoarei de matematică din seria "Liceenii" s-a transformat într-o adevărată legendă. Aşa încât lumea o oprea pe actriţă pe stradă să-i spună: "Sărut mâna, doamna Isoscel!". Pentru a se documenta temeinic s-a dus prin cancelarii şi a discutat cu cadrele didactice. Chiar şi profesoarele de matematică pe care le-a întâlnit ulterior erau uimite de fenomenul pe care l-a declanşat acest personaj devenit atât de veridic: serioasă, dar plină de umor, severă, dar respectată, neiertătoare, dar totuşi sensibilă, temută, dar bună la suflet. În această postură şi-a câştigat nu numai respectul elevilor de pe platoul de filmare, ci mai ales pe cel al liceenilor. Dar nu numai al celor de atunci, ci şi pe cel al generaţiilor din ziua de astăzi.  

LIPICI LA PUBLIC.
Lui Ştefan Bănică jr i-a fost şi "profesoară", dar şi "mamă". În film, evident. "Am jucat împreună în trei filme, unde mi-a fost profesoară (seria «Liceenii») şi mamă în comedia «Sexy Harem Ada-Kaleh». Am făcut o grămadă de turnee în ţară de-a lungul anilor cu spectacole de varietăţi, aşa că am avut şansa să o cunosc bine pe «tanti Tama», cum îi spunem noi. O actriţă cu o energie ieşită din comun şi cu lipici la public cum rar am văzut. Face parte din acea categorie privilegiată de actori pe care spectatorul o iubeşte, o acceptă ca făcând parte din familia lui", povesteşte actorul.

MOMENT UNIC.
Că modestia o caracterizează se vede cu ochiul liber. O recunoaşte şi celebra artistă când mărturiseşte: "În general, nu-mi place să vorbesc despre mine. Las întotdeauna la latitudinea celor care mă ştiu, mă urmăresc". Într-adevăr, "e mult mai impresionant când alţii discută despre calităţile tale fără ajutorul tău", se spune. Să-l lăsăm aşadar pe Ştefan Bănică jr să ne mai dezvăluie câteva secrete din spatele scenei. Actorul, coleg de scenă la reprezentaţia cu pricina, a văzut cele mai multe flori aruncate pe scenă la un spectacol susţinut de renumita artistă la Teatrul Naţional din Iaşi: "Cea mai frumoasă amintire pe care o am legată de doamna Tamara Buciuceanu este un spectacol pe care l-am avut la Teatrul Naţional din Iaşi, înainte de Revoluţie. Pe afiş erau vreo şase artişti: unii cântăreţi de operă, balerini, doamna Tamara şi cu mine. Nu ştiu ce s-a întâmplat, dar la ora spectacolului nu rămăseserăm decât noi doi. Organizatorii erau înnebuniţi, sala arhiplină, iar tanti Tama m-a întrebat dacă am ce să spun jumătate de oră sau 40 de minute pe scenă, urmând să încheie dânsa cu o oră sau o oră şi un sfert, ca să acoperim timpul spectacolului şi aşteptările celor care plătiseră bilet. Şi am jucat în condiţiile în care, în mod normal, trebuia să stăm fiecare pe scenă maximum 20 de minute. Am spus tot ce ştiam la ora aceea: poezii, monoloage, am cântat. Apoi a intrat doamna Tamara şi am rămas în culise să mă uit. A fost o sărbătoare, a trecut de la un gen la altul cu o uşurinţă fantastică, a ridicat o sală întreagă în picioare, care uitase de mult distribuţia iniţială a spectacolului şi, peste toate astea, nu cred să fi văzut vreodată mai multe flori aruncate pe o scenă. Pentru mine a fost un moment unic", spune Ştefan Bănică jr, care susţine - la fel cum credem şi noi - că doamna Tamara Buciuceanu mai are multe de spus. "Mai are încă atâtea de oferit unui public văduvit în ultimul timp de umorul de calitate şi intoxicat de submediocritatea în mare parte a divertismentului de televiziune. Să ne trăieşti, tanti Tama!".

"Apoi a intrat doamna Tamara... A fost o sărbătoare, a trecut de la un gen la altul cu o uşurinţă fantastică, a ridicat o sală întreagă în picioare, care uitase de mult distribuţia iniţială a spectacolului şi, peste toate astea, nu cred să fi văzut vreodată mai multe flori aruncate pe o scenă"

"Am jucat împreună în trei filme, unde mi-a fost profesoară (seria «Liceenii») şi mamă în comedia «Sexy Harem Ada-Kaleh». Am făcut o grămadă de turnee în ţară de-a lungul anilor cu spectacole de varietăţi, aşa că am avut şansa să o cunosc bine pe «tanti Tama», cum îi spunem noi. O actriţă cu o energie ieşită din comun şi cu lipici la public cum rar am văzut"

Ştefan Bănică jr  -  actor

PREZENŢĂ IMPUNĂTOARE
Oana Sârbu dezvăluie, la rândul său: "Pe doamna Tamara o cunosc de când aveam 18 ani şi filmam în «Liceenii». Ne-a ajutat mult pe fiecare dintre noi să depăşim ceea ce se cheamă tracul dinaintea filmărilor sau ne-a ajutat pur şi simplu exemplificând ceea ce trebuia să facem noi. Personalitate complexă, am reîntâlnit-o apoi în mai toate spectacolele şi turneele pe care le-am făcut prin ţară. Extrem de talentată atât în roluri de comedie, cât şi drame, atât în spectacole de revistă, cât şi în cele de divertisment, cu o voce şi un talent muzical de excepţie, conştientă fiind de toate aceste valori, doamna Tamara cucereşte publicul de la prima secundă şi e în stare să-l «ţină în mână», cum se zice, cât vrea, atâta timp cât publicul o respectă, o ascultă, rămâne vrăjit de prezenţa sa impunătoare.

Ca persoană, doamna Tamara nu e deloc comodă, are o fire extrem de sensibilă şi nu suportă lipsa de respect, pe care o taxează imediat. Pe doamna Tamara trebuie să vrei s-o răsfeţi, fiindcă-i place şi merită. Nu se poate să n-o iubeşti! Îi doresc din inimă rezistenţa, tenacitatea, forţa pe care le-a avut şi până acum, de a accepta tot ce-i va oferi viaţa mai frumos!".


"Personalitate complexă, am reîntâlnit-o apoi în mai toate spectacolele şi turneele pe care le-am făcut prin ţară. Extrem de talentată atât în roluri de comedie, cât şi drame, atât în spectacole de revistă, cât şi în cele de divertisment, cu o voce şi un talent muzical de excepţie"
Oana Sârbu - cântăreaţă

×
Subiecte în articol: tamara buciuceanu-botez