x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Ţapinarii Au pus folkul sub Zodia Curajului

Au pus folkul sub Zodia Curajului

de Dana Andronie    |    11 Feb 2010   •   00:00
Au pus folkul sub Zodia Curajului

Cătălin Măruţă i-a ascultat destul de mult – şi cu urechea, şi cu sufletul – pe Ţapinari şi i-a analizat destul de pertinent pe împricinaţi.

Au ce căuta Ţapinarii în muzica românească? Dacă da, ce rol au? Două întrebări care şi-au aflat răspunsul prin amabilitatea lui Măruţă: "Ţapinarii au rol ecologic în muzica românească. Muzica lor te ajută să scapi de toxine şi impurităţi. Ei sunt ca un tratament homeopatic pentru deruta şi delirul ăsta permanent din show-business-ul neaoş. Stilul lor muzical şi atitudinea artistică total inedită nu fac decât să aprindă lumina, să atragă atenţia că problemele omului nu se reduc la casă, masă şi noroc. Sunt foarte subtili şi merg până dincolo de tabuuri. Şi, în general, sunt anticlişeu".

ARTIŞTI AUTOINVENTAŢI
Cătălin Măruţă i-a cunoscut demult, a fost mai întâi coleg la radio cu Adrian Tănase, apoi la scurt timp, după formarea trupei, i-a avut ca invitaţi în emisiunile sale. "Sunt genul de artişti care s-au autoinventat. Care au inventat Anti-Valentine's Day, de exemplu (protest faţă de sirop, nicidecum faţă de iubire). Se recomandă simplu, dar spumos: «Adrian Tănase - voce subţire, chitară» şi «Cosmin Covei - voce groasă»".

UMOR ŞI IRONIE, LA ACELAŞI PREŢ
Nu se revoltă spontan! Tănase şi Covei au inteligenţa şi inconştienţa necesare pentru a se revolta artistic. Cântecele sunt livrate cu un mesaj bine definit (pentru cei care au un IQ destul de bine dezvoltat), conţin umor şi ironie, incluse la acelaşi preţ.

"Sunt, într-adevăr, nişte revoluţionari profesionişti, nu doar nişte oameni care se revoltă spontan - susţine Măruţă. Eu i-am ascultat destul de mult, fiindcă au atins puncte sensibile şi, dacă eşti genul cu ochii larg deschişi, e imposibil să nu savurezi sarcasmul lor socio-erotico-politico-artistic. Trupa Ţapinarii a scos genul folk de sub umbra resemnării. L-au aşezat în Zodia Curajului, ca pe folkul american. Îmi doresc să fie mai multă lume flămândă de mesaje suculente şi fabuloase în aşa fel încât să stea cu ochii şi inima pe Ţapinarii!"

 

Doar un pitic!
Stilul "ţapinarilor" a iscat controverse. Adrian Tănase şi Cosmin Covei sunt doi artişti care, în ciuda vârstei lor destul de fragedă, au simţit cenzura pe propria piele! "Sunt trupa căreia i s-a interzis cândva un videoclip pe un post tv muzical, fiindcă apărea acolo un pitic îmbrăcat sumar - îşi aminteşte Măruţă.

Pe mine m-a indignat această interdicţie, fiindcă nu era vulgar, iar apariţia piticului era perfect justificată artistic şi transmitea un mesaj. Nu-i nimic, pe YouTube oricine poate vedea piesa respectivă («Sunt fericit»). Cenzura a fost cu atât mai stranie, cu cât anii care au urmat au adus pe masa publică destui pitici vulgari, despuiaţi, pe care nu i-a mai interzis nimeni."

×
Subiecte în articol: tapinarii