x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Tatiana Stepa O fatalitate asumată

O fatalitate asumată

de Catalin Pruteanu    |    25 Aug 2008   •   00:00

Vasile Şeicaru este un vechi prieten al Tatianei Stepa.
Artistul o cunoaşte pe Tatiana Stepa din 1982, cînd a venit la Cenaclul Flacăra. "Cînta cîntece din repertoriul altora şi  adesea cîntece  populare, cărora le dădea o amprentă proprie! Mai tîrziu a început să compună.



Vasile Şeicaru este un vechi prieten al Tatianei Stepa.
Artistul o cunoaşte pe Tatiana Stepa din 1982, cînd a venit la Cenaclul Flacăra. "Cînta cîntece din repertoriul altora şi  adesea cîntece  populare, cărora le dădea o amprentă proprie! Mai tîrziu a început să compună. În vocea ei a existat dintotdeauna o anume fatalitate asumată pe care nu se putea să n-o remarci! Tatiana comunica şi emoţiona, la fel cum face şi acum", ne-a povestit Vasile Şeicaru.

Cei doi artişti au cîntat mult împreună, la spectacole din cadrul Cenaclului Fla­căra, dar şi la recitaluri din afara cenaclului. Vasile Şeicaru îşi aminteşte de cîteva dintre aceste mo­mente: "La cîntecul meu «An­tiprimăvara», Tatiana vine pe scenă fără s-o invit eu, pentru că ştie că o aştept şi îşi doreşte acest lucru, să cînte împreună cu mine. De cele mai multe ori, simpla ei prezenţă, atît de discretă lîngă mine, aduce aplauze spontane. După terminarea cîntecului, cînd vreau să-i mulţumesc şi-mi întorc privirea spre microfonul de la care a cîntat, Tatiana dispare imediat de acolo, retrăgîndu-se mai în spate... Aşa este ea, foarte modestă şi avînd impresia că poate de­ranja prin simpla ei pre­zenţă... Uneori mă regăsesc cu un zîmbet uşor trist în col­ţul gurii".  

UN STIL. Şeicaru crede că, alături de Marcela Saftiuc, Zoia Alecu, Adriana Aush, Maria Gheorghiu sau Maria Magdalena Dănăilă, Tatiana Stepa rămîne un nume de referinţa de care astăzi toată lumea ţine seama. "Există un stil bine definit Tatiana Stepa! Albumul ei «13 clipe» are un mare succes şi acolo găseşti cele mai frumoase cîntece din repertoriul ei, toate compoziţii proprii. Din păcate, nu va primi probabil (ca de altfel majoritatea cîntăreţilor folk din România) nici un «disc de aur» din partea vreunei case de producţie, pentru simplul motiv că nimeni n-are nici un interes să-i reediteze albumele pe care sigur lumea le caută, dar nu le găseşte nicăieri", ne-a spus Vasile Şeicaru.

×
Subiecte în articol: tatiana stepa 25 august 2008