x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Toate florile din lume! Glasul de odinioară

Glasul de odinioară

de Roxana Vintila    |    27 Apr 2009   •   00:00
Glasul de odinioară
Sursa foto: /

Poveste despre liliac şi violete. Despre iubire şi dor, emoţie şi... vremurile de ieri şi... de azi.



Câţi ani au trecut de când pentru Alexandru Jula a înflorit prima oară liliacul... O floare şi o melodie cu o semnificaţie aparte. O piesă interpretată de Alexandru Jula. "«Când liliacul va-nflori din nou» este piesa unui compozitor din Galaţi, Eugen Mihăilă, iar versurile îi aparţin marelui textier Aurel Felea. Din păcate, nici unul dintre ei nu mai este în viaţă şi lor trebuie să le mulţumesc pentru această piesă superbă", începe Alexandru Jula... povestea liliacului. "Piesa aceasta s-a născut cam prin 1968. A fost un cântec cu un mare succes la vremea lui, iar spre marea mea satisfacţie se bucură şi astăzi de un mare succes. Mai important pentru mine este că mulţi oameni tineri ascultă «Când liliacul va-nflori din nou». Cred că a fost una dintre piesele care nu lipsea în nici un turneu. Este o piesă la care ţin foarte mult! Vă mărturisesc sincer că am lăsat imprimarea veche, în sensul că nu am mai refăcut aranjamentul muzical. Nu am făcut nici o modificare. Am lăsat piesa exact aşa cum era atunci. Mă întorc adesea la melodiile mele mai vechi, le ascult cu plăcere, pentru că păstrează un glas din 1968... Sunt aminitirile mele de altădată. Vă daţi seama că e o diferenţă destul de mare, pentru că până astăzi au trecut «ceva» ani. Cu toate acestea îmi rămâne o bucurie imensă, pentru că piesa este apreciată şi în anii 2000 de marele nostru public."

O VIAŢĂ, UN ZĂMBET. Când repertoriul unui artist cuprinde peste 300 de melodii şi toate foarte frumoase, toate încărcate de iubire şi sensibilitate, îi este foarte greu să stabilească un top.

Iar repertoriul lui Alexandru Jula include peste 300 astfel de melodii. "Dumnezeu ştie pe ce loc ar fi «liliacul». Cel mai important rămâne în sufletul meu faptul că după 20 de ani cineva s-a gândit la această piesă. Şi asta spune tot. Cât despre simbolul liliacului, ce vă pot spune? Nu o să citez din cărţi şi vă spun ce înseamnă pentru mine: este floarea ce vesteşte primăvara, bucuria de a relua viaţa după o iarnă care te copleşeşte... îţi deschide sufletul spre frumos, spre zâmbet, spre viaţă", ne-a spus în încheiere Alexandru Jula.

VIOLETĂ... IUBITĂ. Dacă vorbim despre melodiile de azi şi de ieri, despre cântecele iubite de marele public, despre piesele care de-a lungul timpului au primit cele mai frumoase premii... aplauzele, nu se poate să nu amintim despre povestea violetelor.

Florile care simbolizează şi încredere, sinceritate şi fericire. Ne vom referi la o melodie care a prins glas prin vocea unică a interpretei Denise Constantinescu. O piesă care poartă două semnături celebre: Nicolae Kirkulescu şi Puiu Maximilian, autorii atâtor şlagăre din muzica uşoară românească. Este o piesă dedicată celor care cred în "grădina fermecată a poveştilor de amor".

O melodie pentru îndrăgostiţii de pretutindeni. O melodie pentru cei care mai au de urcat treptele iubirii... pentru cei care cred că "dacă dragoste nu e, nimic nu e", vorba scripturii.

×
Subiecte în articol: toate florile din lume!