x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Toate florile din lume! Un duet iubit de public

Un duet iubit de public

de Catalin Pruteanu    |    27 Apr 2009   •   00:00
Un duet iubit de public
Sursa foto: iSTOCK PHOTO/

Nufărul alb este o melodie compusă de maestrul Marcel Dragomir special pentru Angela Similea şi Florin Piersic.



Melodia s-a bucurat de un mare succes atunci când a fost lansată şi îşi păstreză farmecul şi astăzi, după un sfert de veac. "Piesa am compus-o în anul 1984, când mi-au fost oferite versurile de poeta Teodora Popa Mazilu. Şi pentru că în acea perioadă Angela Similea juca împreună cu Florin Piersic într-o piesă de Mihail Sebastian, «Jocul de-a vacanţa», m-am gândit că ar fi frumos să fac un duet pentru ei. Şi am făcut acest duet, care, zic eu, a ieşit foarte bine", îşi aminteşte Marcel Dragomir. Compozitorul spune că piesa a câştigat în acel an locul întâi în Topul Săptămâna, unul dintre puţinele clasamente care se făcea pe atunci.

PERECHE. Şi Florin Piersic îşi aduce aminte de lansarea melodiei "Nufărul alb". "Atunci când Marcel Dragomir a scris acest duet pentru Angela şi mine, noi eram interpreţii principali la musicalul realizat după «Jocul de-a vacanţa» de Sebastian, regizat de Matei Alexandru, colegul meu de teatru extraordinar de talentat şi bun regizor. Domnul Edmond Deda a prelucrat această piesă a lui Sebastian şi a făcut un musical căruia i-au pus numele "Corina", după eroina principală, pentru care Matei Alexandru a ales-o pe Angela Similea. Angela a fost pereche cu mine în acest musical, unde Edmond Deda a scris o muzică divină, splendidă", ne-a spus Florin Piersic. "Noi cântând şi, după aceea, apărând foarte des în emisiunile lui Titus Munteanu, am devenit un fel de pereche. Intrasem deja în conştiinţa publicului şi aveam un succes extraordinar cu acest musical, colindând în toată ţara. Şi, într-o bună zi, Marcel Dragomir s-a gândit, fără să ne întrebe, să compună un duet. Şi acest duet era «Nufărul alb»", îşi aminteşte actorul.

SOARTĂ BUNĂ. "A fost o melodie destul de îndrăgită, erau două mari personalităţi ale teatrului şi ale cântecului de muzică uşoară. Piesa a avut un mare succes. La vremea aceea se difuza zilnic şi de mai multe ori pe zi. A avut o soartă bună piesa. Interpretarea lor era la prea mare înălţime ca s-o mai poată cânta altcineva. A fost melodia anului şi într-un concurs care se desfăşura în timpul acela", afirmă Marcel Dragomir. "Atunci când compui pe versuri gata făcute, inspiraţia îţi vine din ceea ce-ţi oferă versurile. Mi-au plăcut foarte mult, mai ales că în acea perioadă eu chiar căutam să le fac lor o piesă. Şi, găsind această poezie, care m-a inspirat sentimental foarte mult, am făcut duetul pentru ei. A ieşit de la prima imprimare perfect. Au cântat-o foarte bine. Imprimarea au făcut-o împreună, pentru că la duete e foarte greu să imprimi separat. Mi-e greu să vorbesc despre piesele mele, dar a fost o piesă bună, zic eu, care a rămas în inima şi în sufletele ascultătorilor. Oamenii s-au bucurat de ea şi m-am bucurat şi eu pentru bucuria lor", mărturiseşte compozitorul.

SATISFACŢIE. "Şi atunci, şi acum, mă simţeam foarte legat de prietenia cu Angela Similea. Eram mai mult decât prieteni. Ne mărturiseam, cunoşteam familia, eu mă duceam la ea acasă, ea venea la părinţii mei. Mi-aduc aminte când ea a cântat la Mamaia şi a luat Premiul I şi eu «mi-am băgat coada» acolo, pentru că voiam ca, actoriceşte, să fie foarte bine. Aşadar relaţia noastră prietenească era extraordinară. Şi, dintr-o dată, Marcel Dragomir, simţind asta, şi văzându-ne, cunoscându-ne şi simpatizându-ne, a scris acest duet care, spre marea noastră satisfacţie, a avut mare succes", spune Florin Piersic.

AMINTIRE. "Mi-e foarte drag să ascult această melodie şi numai eu ştiu câte sute, dacă nu mii de persoane mi-au vorbit despre ea şi câţi o aveau înregistrată şi o ascultau la televiziune sau la radio", spune actorul. Piesa, ne-a mărturisit Florin Piersic, a cimentat prietenia dintre acesta, Angela Similea şi Marcel Dragomir: "A rămas o amintire frumoasă, chiar un nufăr alb în sufletul nostru".

"A fost o melodie destul de îndrăgită, erau două mari personalităţi ale teatrului şi ale cântecului de muzică uşoară. Piesa a avut un mare succes. La vremea aceea se difuza zilnic şi de mai multe ori pe zi. A avut o soartă bună piesa. Interpretarea lor era la prea mare înălţime ca s-o mai poată cânta altcineva"
Marcel Dragomir - compozitor

"Mi-e foarte drag să ascult această melodie şi numai eu ştiu câte sute, dacă nu mii de persoane mi-au vorbit despre ea şi câţi o aveau înregistrată şi o ascultau la televiziune sau la radio. A rămas o amintire frumoasă, chiar un nufăr alb în sufletul nostru"
Florin Piersic - actor

×