x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Tudor Gheorghe Instituţia fără moarte

Instituţia fără moarte

15 Oct 2007   •   00:00

Tudor Gheorghe şi Universitatea Craiova. Două simboluri ale Băniei şi o singură iubire: alb-albastră.

Tudor Gheorghe şi Universitatea Craiova. Două simboluri ale Băniei şi o singură iubire: alb-albastră.

Pe vremea in care fotbalul şi industria erau măndria oltenilor, circula prin popor vorba că la Craiova există trei instituţii: uzina Electroputere, echipa Ştiinţa şi Tudor Gheorghe. "Singura instituţie care mai rezistă şi azi sunt eu. Celelalte două au falimentat", zice artistul.

IREVERSIBIL. Tudor Gheorghe a fost suporter declarat al Universităţii. Şi nu-i pare rău: "Mă bucur că am suferit pentru Craiova in cea mai frumoasă şi mai fastă perioadă a sa. Multă lume se intreabă cănd va mai fi echipa iarăşi ce a fost, dar eu spun apăsat: Craiova Maxima a fost un fenomen ireversibil". I-a compus şi un imn, pe care spectatorii il ascultă pe stadionul "Ion Oblemenco" din Bănie şi azi, la fiecare meci: "Ţinem cu echipa noastră/ Şi la bine, şi la greu,/ O iubire alb-albastră/ La Craiova e mereu // Căntaţi şi voi/ Căntaţi cu noi/ Să-i incurajăm intruna/ Pe cei buni şi-ntotdeauna/ Alb-albaştrii să fie cei buni/ Hai Craiova!/ Hai studenţii!/ Suntem toţi cu voi pănă la sfărşit/ Hai Craiova!/ Hai băieţii!.../ Cu oltenii nu e de glumit// Răde soarele-n fereastră/ Duce vănt de la Craiova/ O iubire alb-albastră/ Spre Ardeal şi spre Moldova".

IMN SIMFONIC. "Am compus «O iubire alb-albastră» atunci cănd Universitatea a fost la un gol de finala Cupei UEFA. Am făcut-o din dorinţa de a oferi suporterilor bucuria de a cănta, nu de a huidui. Am sperat că melodia va rămăne peste timp şi uite că aşa s-a şi intămplat", mărturisea Tudor Gheorghe intr-un interviu acordat Gazetei Sporturilor. Trubadurul promite că "atunci cănd echipa va domina din nou fotbalul romănesc, voi reorchestra totul cu ajutorul unui cor simfonic. Din păcate, cred că voi avea de aşteptat, nu?"

Tudor Gheorghe nu a mai văzut un meci al Craiovei pe stadion demult, de dinainte de Revoluţie. Televizorul e mai comod, timpul nu-i mai permite. Dar microbul muzicii lui a rămas in vestiarele din Bănie. Fostul antrenor al juveţilor Fane Stoica a rămas celebru pentru deplasările cu autocarul in care echipa făcea "terapie" prin muzica lui Tudor Gheorghe. "M-a ajutat pe mine ca antrenor şi pe jucători să-şi regăsească identitatea. Trebuia să ne formăm identitatea ca oameni, ca echipă, ca oraş. Ascultam peste tot Tudor Gheorghe. Şi la stadion, şi in autocar, in vestiare, peste tot erau CD-uri cu el. Era ca un microb. In fapt, eşti obligat să respecţi datinile unde trăieşti. In plus, şi acasă, şi la petreceri dacă nu se ascultau căteva melodii cu Tudor Gheorghe, parcă nu eram olteni", ne-a declarat Stoica.

LEAC PENTRU SUFLETE. Olteanul a schimbat clubul, fiind astăzi antrenorul Gloriei Buzău. Credeţi că s-a lecuit de muzica rapsodului? "Nu mai ascult la club, cu echipa, dar il ascult la mine in maşină. Cănd eu eram jucător numai Tudor Gheorghe auzeam peste tot. Eu cred că el este printre puţinii care poate să răscolească firea noastră, rădăcinile noastre. Tudor Gheorghe are şi nişte expresii de la ţară de la noi, de la bunicii noştrii, care te ung la suflet. Ne face mai romăni", spune Stoica.

"Cănd eram antrenor la Craiova, era foarte supărat pe echipă. Nu mai venea la stadion. L-am chemat la noi, dar nu a mai vrut să vină. Şi atunci ne-a spus: «o să vin cănd o să luptaţi să fiţi din nou primii!». Eu am trimis din conducere să-i spună că nu putem să fim primii dacă nu este Tudor Gheorghe printre noi!"

"Trebuia să ne formăm identitatea ca oameni, ca echipă, ca oraş. Ascultam peste tot Tudor Gheorghe. Şi la stadion şi in autocar, in vestiare, peste tot erau CD-uri cu el. Era ca un microb. In fapt, eşti obligat să respecţi datinile unde trăieşti"

Fane Stoica,fost antrenor Universitatea Craiova

"Am compus «O iubire alb-albastră» atunci cănd Universitatea a fost la un gol de finala Cupei UEFA. Am făcut-o din dorinţa de a oferi suporterilor bucuria de a cănta, nu de a huidui. Am sperat că melodia va rămăne peste timp şi uite că aşa s-a şi intămplat. Fanii fredonează şi azi «Ţinem cu echipa noastrăăă/ Şi la bine, şi la greeeu/ O iubire alb-albastră/ La Craiova e mereu»"

Tudor Gheorghe

×
Subiecte în articol: gheorghe craiova tudor cănd echipa