x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Tudor Gheorghe Părintele inzestrat

Părintele inzestrat

15 Oct 2007   •   00:00

"Personalitatea este acel individ inzestrat cu capacitatea de a se dărui", spunea Petre Ţuţea. Ilie Tudor, tatăl lui Tudor Gheorghe (orice geniu are şi un tată!), este acel individ la care se referea Petre Ţuţea

"Personalitatea este acel individ inzestrat cu capacitatea de a se dărui", spunea Petre Ţuţea.

Ilie Tudor, tatăl lui Tudor Gheorghe (orice geniu are şi un tată!), este acel individ la care se referea Petre Ţuţea. A stat şapte ani inchis la Aiud, doar pentru că era credincios. A fost acuzat că a vrut să răstoarne guvernul prin violenţă armată. Pedeapsa: 29 de ani de puşcărie. "Eram directorul căminului cultural, conduceam corul UTC şi mergeam la biserică. De aici mi s-a tras", spune nea Ilie.

EDUCAŢIA LEGIONARĂ. S-a dăruit credinţei, pentru ca la 35 de ani să fie obligat să-şi părăsească soţia şi cei trei copii. A urmat "studiile" la "facultatea neagră", alături de părintele Stăniloaie, Nichifor Crainic, Radu Gyr, Petre Ţuţea etc. Studenţii din celulă jucau şah. Tabla era o batistă scrisă cu cărbune, iar poneii erau dumicaţii de păine şi tutunul. "M-au prins bătănd la Morse poezia «Cu Iisus in celulă». Am stat 40 de zile la izolare, fără pat, doar pe ciment. Pe mine m-au salvat tinereţea, educaţia legionară şi compania. Oricăt ai fi de redus, cănd stai lăngă un pom verde, inverzeşti şi tu", mărturiseşte dascălul din Podari.

In timp ce Ilie Tudor "inverzea" in celulă, soţia trebuia să căştige păinea pe care avea s-o impartă la trei guri flămănde. "Greul nu l-am dus eu. 100 de grame de păine le aveam asigurate in fiecare zi. Greul l-a dus nevastă-mea. Săraca, a albit de la Tribunalul din Craiova pănă acasă. Era frumuşică şi a trecut prin multe greutăţi. Dar am iertat totul!", işi aminteşte nea Ilie.

CRUCEA PATRIARHALĂ. Tudor Gheorghe nu prea vorbeşte despre acea perioadă din viaţa tatălui său. A ales să-şi exprime durerea prin căntec, folosindu-se cu măiestrie de poeziile lui Radu Gyr şi Nichifor Crainic. A dăruit celor care au trecut prin "facultatea neagră" sau celor care au avut părinţi "studenţi" la această sinistră "instituţie" superioară spectacolul "Cu Iisus in celulă". Poate că de la tatăl său a invăţat să dăruiască, devenind astfel şi el o personalitate. "Eu mi-am păstrat tinereţea sufletească, iar cănd viaţa m-a izbit din plin, am răs. Am rămas fără soţie şi trebuie să invăţ să trăiesc singur. Singurătatea este ca un plumb pe aripile păsării", spune tata Ilie, care are cea mai mare decoraţie a Bisericii Ortodoxe Romăne: Crucea Patriarhală.

"Am fost unul dintre cei 70 de olteni angajaţi de Codreanu la o prăvălie legionară. L-am cunoscut bine pe comandant, am dormit şi cu el in pat… Am fost acuzat că am făcut o mişcare să răstorn guvernul prin violenţă. Am fost pedepsit să fac 29 de ani de puşcărie. Eram directorul căminului cultural, conduceam corul UTC şi mergeam la biserică. De aici mi s-a tras"

Ilie Tudor

×