x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Inteligent

de Catalin Pruteanu    |    Silvana Chiujdea    |    03 Noi 2008   •   00:00

Instrumentiştii Mihai Neniţă şi Dan Pirici şi preşedintele Fundaţiei culturale Phoenix, Paul Nancă, vorbesc despre Vali.



Cinci ani a cântat Mihai Neniţă în Compania de Sunet. Înainte nici nu asculta folk, dar Vali a ştiut să-i capteze atenţia. "Cântam la clape şi la vioară. Vali, ca lider de grup, era extraordinar. Dacă greşeam, ne corecta râzând. Nu reproşa. Ce încredere a avut în nişte puşti... Am învăţat de la Vali multe: să am personalitate, să fiu eu însumi, să nu mă las influenţat. Nu ne trata ca pe nişte copii, eram colegii lui. Mi-a oferit încredere pentru că de multe ori mă punea să cânt singur în deschidere. Era un om inteligent. Ştia să se adreseze fiecărei vârste." Toate locurile pe unde au cântat i s-au părut interesante. "Pe drum se întâmplau tot felul de chestii interesante. În tren, spre Brăila, frig. Trenul era gol şi pe la două noaptea vine unul care avea loc acolo. «Hai că trebuie să ne mutăm.» «Unde, că trenul e gol.» «Da, dar ăla are bilet aici şi a venit cu bagajele.» Şi tot restul drumului am glumit pe tema asta." Un moment impresionant a fost când Vali i-a dat un autograf pe coperta discului: "Mulţumesc că exişti!".

ATMOSFERĂ EXTRAORDINARĂ. "Era prin 1994. Eu eram coleg cu Oliver, băiatul lui, la Liceul de muzică «Dinu Lipatti». Eram amândoi elevi la percuţie, dar eu cântam şi cu chitara bas. Mai mergeam pe la studio când n-avea treabă. Mai cântam, mai repetam pe acolo", ne-a povestit şi Dan Pirici.

"Mi-a dat o casetă cu zece piese şi mi-a spus să le repet. Nu mi-a spus pentru ce. Am venit cu piesele lucrate, le-am cântat, şi ăsta a fost începutul. Atmosfera era extraordinară. Totul era pe glumă, îţi făcea plăcere să cânţi. La concerte însă trebuia să iasă treaba bine. Noi eram în clasa a X-a şi, când la primele concerte ne-am trezit cu sala plină, ne tremurau genunchii. Am avut nişte concerte la Sala Palatului. Erau nişte gale rock, unde erau 2.000 de inşi. Simţeam că nu pot să cânt nimic", îşi aminteşte basistul. "Ultima dată când am cântat împreună a fost la o emisiune în direct a lui Adrian Păunescu. Am cântat unplugged aproape două ore", ne-a spus Pirici.

UN VIS. Preşedintele Fundaţiei culturale Phoenix, Paul Nancă, vorbeşte despre seara în care Joan Baez şi Vali s-au aflat pe aceeaşi scenă. După concert, artista a ţinut să meargă într-un loc unde se distrează tinerii de obicei. "Am mers pe jos, fără bodyguarzi. La Universitate s-a oprit la cruce şi şi-a lăsat o şuviţă de păr. Am ajuns La Motoare. Era o trupă de prin Oaş. A dansat şi ea cu tinerii de acolo, s-a şi cântat cu chitara. Vali a fost singurul muzician de la eveniment. La al doilea concert al lui Baez, Vali nu mai trăia. Baez m-a întrebat despre el. După concert, am dus-o la Casa Eliad, locul obişnuit al folkiştilor. Au fost momente de rememorare. El a fost sufletul şi motorul a tot ce se întâmpla acolo. Era un fel de a treia casă a lui." Paul Nancă a reeditat albumul "Best of" când trăia Vali, iar în memoria sa a scos un alt album cu cântecele sale interpretate de diverşi artişti: Baniciu, Stănculescu, Andrieş, Paula Seling, Raluca.

×
Subiecte în articol: vali valeriu sterian