x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale 5 gadgeturi care n-o sa mearga

5 gadgeturi care n-o sa mearga

17 Feb 2005   •   00:00

E un risc sa faci predictii, mai ales despre viitor - spune o vorba de duh. Si, totusi, tentatia e prea mare, mai ales ca toata lumea se arunca la vorbe mari despre cum tehnologia are sa ne schimbe viata.

Asa ca m-am gandit sa intorc foaia si sa va vorbesc azi despre tehnologia care - cel putin in 2005 - are sa ne lase reci. Din cinci incercari:

Telefonul cu televizor. Lansat de o companie sud-coreeana, e capabil sa receptioneze semnalul TV din eter. In Bucuresti, pe strada, ar prinde cam cinci-sase posturi, din care unul singur bine, in functie de zona de oras in care te afli. Evident, ecranul va fi numai dungi si purici in momentul in care intri intr-o cladire. Ma gandesc ca nu e mare diferenta nici in alte orase europene - exista peste tot limite legale la puterea emitatoarelor. Pana la telefonul 3G cu programe TV de calitate, downloadate ca pachet de date, ramanem cu televizorul clasic, acela care se pune in casa sau la birou si se lasa acolo.

Ochelarii cu MP3 player. Poate ati vazut modelul in reviste: au doua casti mici care coboara spre urechi, de pe bratele ochelarilor. Volumul e langa o lentila, selectorul de play/pauza, langa cealalta. De ce n-o sa mearga? Simplu: pentru ca in memoria lor incap 20 de cantece, dar se vand la pretul unui Ipod in care intra 5.000. Sfatul meu: cumparati separat cele doua articole.

Wi-Fi. Nu merge in Romania, cu regret o spun, pentru ca nimeni nu se inghesuie cu investitii si pentru ca preturile de conectare raman inca mari. Avem in Bucuresti trei-cinci spoturi de conectare, in principal in hoteluri. Daca in sase luni nu se intampla nimic, 3G are sa umple acest gol si va colecta gratis o multime de clienti care asteapta Internet rapid in laptop-uri, in locurile in care ies la masa.

Recorderele video DVD. In Occident, sunt utilizate in special pentru inregistrarea emisiunilor TV, pentru oamenii care vin tarziu acasa. De ce nu o sa mearga prea curand la noi? Simplu: oamenii cu bani de DVD-recorder nu prea au emisiuni a caror pierdere s-o regrete. Iar ceilalti nu-si pot permite 30 de milioane ca sa nu rateze in nici o seara show-ul Cutare.

Imprimanta foto digitala. Pana cand producatorii n-o sa invete aritmetica, acest produs nu va merge pe scara larga la noi. Un mic "tip" pentru uzul importatorilor: trebuie ca o poza digitala, printata acasa, in formatul uzual 10/15, sa ne coste mai putin decat daca am fi cumparat film si am fi scos pozele la centrul de peste drum. Got it?

Si acum un mic PS pentru indulcirea producatorilor: nu e neaparat vina produselor c-au ajuns pe lista asta, ci mai degraba a pietei, inca insuficient maturizata pentru achizitiile de impuls. Si, pe de alta parte, autorul ar fi primul care sa se bucure sa fie contrazis de cifrele de vanzari...
×
Subiecte în articol: editorial