x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale 5 iunie, duminica vindecarii orbului

5 iunie, duminica vindecarii orbului

de Serban Cionoff    |    31 Mai 2016   •   18:15
5 iunie, duminica vindecarii orbului

Să fie, oare, faptul că, după 26 de ani, românii vor fi chemați la urne tot într-o ,,Duminică a orbului’’- după cum unii au socotit că a fost 20 mai 1990, când majoritatea electoratului român a votat pentru FSN- motivul cumplitei îngrijorări pentru care niște febrili propagandiști au lansat   mesaje de avertisment către un electorat pe care, din oficiu, îl consideră debusolat? Ce-i drept, acum, în 2016, în ,,Duminica orbului’’ se va vota numai la ,,locale’’, dar, având o mare grijă pentru destinele neamului, aceste conștiințe mereu treze și-au spus că nu strică la casa omului să dea un  semnal de alarmă sau, la nevoie, și mai multe…

 Ce-i drept, răspândacii au pe cât de multe pe atât de serioase motive de îngrijorare atâta vreme cât sondajele de opinie nu prevestesc scoruri favorabile pentru anumite formațiuni și pentru candidații lor. Firește, asemenea sondaje- mai ales cele preelectorale- prezintă un cert grad de aproximație, fiindcă s-au văzut atâtea cazuri când partide sau persoane pe care aceste oracole le dădeau ca având  victoria în buzunar au rămas cu buzele umflate.

  Odată pornită, morișca propagandistă nu putea să nu facă referiri la cea ce s-a întâmplat pe 20 mai 1990, în ,acea ,,Duminică a orbului’’, când FSN și Ion Iliescu au obținut victoria în primele alegeri libere din România din ultima jumătate a veacului trecut. Avertizând ei, mesagerii cu pricina, că, dacă nu sunt cu toate mințile la purtător, alegătorii vor aduce la putere- deocamdată, la nivel local- pe cine nu trebuie! Ce-i drept, de data asta, nu se mai recurge la fantoșa cripto sau neo-comunismului, ci se lucrează cu un material documentar adus la zi și oferit direct de către DNA ,,aliatul de nădejde’’. Ceea ce i s-a întâmplat Liei Olguța Vasilescu în aceste zile premergătoare alegerilor locale fiind ceva care miroase de la o poștă a punct ochit-punct lovit!

 Este, firește, de datoria echipelor de campanie să dea mesaje pro și contra, așa după cum, după 26 de ani de exercițiu democratic, ar fi cazul să facem și noi, electoratul, o reevaluare a opțiunilor exprimate la precedentele alegeri. Așa încât să vedem unde am făcut bine și unde am  greșit atunci când am pus, unde am pus, ștampila pe buletinul de vot. În acest ultim caz, doar pentru că unii sau alții ne-au luat ochii doar pentru că au hăhăit ,,Să trăiți bine!’’ 

 Numai că, de data asta, balanța nu pare să mai încline în favoarea băsiștilor sau băsiștilor năpârliți. Bilanțul rușinos al salariilor tăiate, al ratei ridicate a șomajului, al (in) justiției care lucrează la o anumită comandă politică, al jafului deșănțat din banul public și al austerității aberante cu care ne-au pricopsit cei zece ani de mandat prezidențial ai Amiralului Dezastrului Național neputând fi așa de repede dat uitării.  Iar, de parcă toate astea nu ar fi fost de ajuns, au venit și tehnocrații lui varză de Bruxelles care, în doar câteva luni de guvernare haotică, au reușit să le mai atârne băsiștilor năpârliți o zdravănă piatră de moară. Uriașul scandal declanșat după moartea patronul Hexi Pharma, dar, cu siguranță, și alte fapte murdare care ar trebui să iasă la iveală despre cangrena din sistemul medical, adăugându-se la acest nenorocit palmares care nu poate să rămână nesancționat la alegerile locale de duminică. Care alegeri sunt doar prima etapă, fiindcă, la toamnă, vor veni cele pentru viitorul legislativ și care, nici ele, nu dau o perspectivă prea optimistă celor întru salvarea cărora de la dezastru clamează supra-vigilenții monitori ai opțiunilor electoratului românesc.

 Iată, așadar, adevăratele motive pentru care duminică 5 iunie 2016 nu va mai putea să fie numită doar ,,Duminica orbului’’, ci are mari șanse pentru a fi numită așa după cum se și scrie în calendarele noastre:,,Duminica vindecării orbului’’.

 Gândindu-se, probabil, că avertismentele nu vor mai avea un prea mare ecou și nici efect, aceiași propagandiști mai fac o trimitere și la o vorbă din bătrâni, potrivit căreia cine nu ia aminte la greșelile trecutului riscă să le repete. Vorbă foarte înțeleaptă căreia i-aș adăuga maxima lui N.Iorga:,,Cine uită, nu merită!’’

 Maximă pe care îmi permit să o parafrazez și, cu toată dragostea, să o trimit cu o dedicație expresă:,,Cine crede că am uitat, nu ne merită!’’ Nu ne merită votul, bineînțeles.    

×