x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale 51% spaimă pentru cel care nu iubeşte cifrele

51% spaimă pentru cel care nu iubeşte cifrele

de Gabriela Vranceanu Firea    |    21 Noi 2008   •   00:00

Mai sunt nouă zile până la alegerile parlamentare uninominale, atunci când un bâlci se va încheia, cel al campaniei electorale, dar un altul va porni, cel al formării noii majorităţi parlamentare şi a Guvernului.



Că discuţiile, negocierile, tratativele o vor lua de la aproape zero, în noaptea alegerilor, nu se mai îndoieşte nimeni.
Tot ce s-a spus urât, grav, exagerat sau chiar inventat va fi fost uitat, imediat după anunţarea rezultatelor exit-pollurilor. Din acel moment, doar cifrele vor vorbi şi vor hotărî destine naţionale şi individuale. Dar, până atunci, vom mai fi nevoiţi să ascultăm, pentru că nu ne putem pune cu toţii dopuri în urechi, într-un fel de campanie de surzenie şi muţenie naţională, deoarece printre multele vorbe care promit marea cu sarea se mai strecoară şi cuvinte adevărate, care nici din coadă n-au să sune şi nici nu vor ajunge să dezamăgească.
Şi pentru că părinţii grijulii se preocupă, în această perioadă, de găsirea celor mai captivante cadouri pentru copiii cuminţi, iar unii dintre ei aşteaptă de la odrasle să le cânte colinde, cântece tradiţionale de iarnă sau ce au mai învăţat pe la serbările şcolare, tot aşa şi alegătorii pregătesc în dar votul lor, pentru candidaţi, dar nu înainte ca aceştia să-şi facă datoria.
Dacă ar fi să facem un exerciţiu de imaginaţie, şi nici nu cred că ne-ar fi prea greu, iată cum ar suna colindul politicienilor, majorităţii lor, care ne asigură că vor pune în brăduţul guvernamental absolut de toate, atât pentru criza financiară, cât şi pentru cea politică, cu care ne ameninţă preşedintele:

"O ce veste minunată,
Din Guvern ni se arată!

Astăzi s-a născut un impozit redus, cum au spus miniştrii, şi s-a mai bifat, un cadou visat, pentru toţi şomerii.

Că la Cotroceni Traian
Face guvern de patru ani
şi visează crize
lovituri de stat
şi Logan versus Merţan.

Partidele îşi văd de treabă
Promit bani, locuinţe şi că nu iau şpagă
Să îi credem, să nu-i credem
Cine să se-aleagă?
Îi votăm, nu-i votăm,
Ei oricum îşi văd de treabă...

Cam aşa şi cu politica noastră. Votăm, nu-i votăm, ei tot se aleg, iar preşedintele anunţă peste tot că nu va respecta majoritatea parlamentară formată, după alegeri, dacă nu-i convine şi nici nu va fi de acord cu premierul majorităţii, dacă acesta se numeşte Geoană sau Tăriceanu. Nici cu Stolojan nu mai este nimic sigur.
Sintetizând, încă o dată, Traian Băsescu citeşte Constituţia numai la pagina care îl interesează şi îşi face propria lege, care seamănă din ce în ce mai mult cu cea a junglei. Nici faptul că, la întrebarea, "indiferent pe cine votaţi dumneavoastră, cine credeţi că va câştiga alegerile", adresată de CCSB, şi la care 51% au răspuns "Alianţa PSD+PC", nu pare să-l mişte pe preşedinte. Dar oare ce va mai scorni, atunci când alegătorii înşişi, inclusiv cei fanatici, cândva, cu domnia-sa, îl vor mişca de la Cotroceni?
Probabil aceleaşi texte învechite, cum că s-a furat, s-a manipulat, s-a denaturat, s-a deturnat… sincer, astea s-au cam răsuflat!

×
Subiecte în articol: editorial