x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale A dat in judecata Unirea tarilor romane

A dat in judecata Unirea tarilor romane

de Ion Cristoiu    |    23 Iul 2006   •   00:00
A dat in judecata Unirea tarilor romane
Moto
Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul.
Mircea Badea, realizator tv

La judecatoria din P. se afla pe rol procesul de contestare a statului roman, pe motiv ca n-are act de constituire. Actiunea s-a pus in miscare in urma plangerii depuse la Parchet de Vasile Vasilache, istoric amator, din Negulestii de peste Rau. Reclamantul e la baza fochist de locomotiva cu aburi. Dupa scoaterea din uz a acestui tip de pe liniile principale, Vasile Vasilache a fost mutat mai intai pe o linie secundara, care se infunda, si, mai apoi, pe o linie de intreprindere. Pe masura ce se indeparta de scena principala a Cailor Ferate Romane, avea tot mai mult timp la dispozitie. Cantitatea de carbuni ce trebuia varata in cuptorul locomotivei era tot mai mica. Astfel a ajuns el incetul cu incetul la almanahuri, brosuri, magazine ilustrate si, in general, lucrari de popularizare a istoriei.

Dupa pensionare se apucase si mai serios de studiul istoriei. Pe parcursul lecturilor descoperise de-a dreptul indignat ca Unirea celor doua tari romane avusese loc printr-o smecherie. Alexandru Ioan Cuza fusese ales domn in fiecare dintre cele doua tari. Asta era - spunea el cui voia sa-l asculte - o ilegalitate. In plangerea inaintata Parchetului de pe langa judecatoria din P., el cerea anularea Unirii din 1859, anchetarea penala a lui Alexandru Ioan Cuza si Mihail Kogalniceanu si chemarea ca martor al lui Mos Ioan Roata.

*

Conflict la Macelarie

Langa usa Macelariei, o cuvioasa cerseste de la cei care ies. E imbracata in negru, smerita din cap pana in picioare. Se reazema intr-un baston. Pe macelareasa cuvioasa o enerveaza rau de tot. Nu se stie de ce, dar o scoate din sarite pur si simplu. - Ti-am zis de atatea ori sa nu mai cersesti la usa mea. Macelareasa e o femeie zdravana. Genul de femeie care face sa se dezlipeasca varul de pe pereti pe unde trece. Peste rochia transpirata si-a pus un halat plin de sange. Daca n-ai avea in fata Macelaria, ai crede ca femeia a scapat dintr-o confruntare armata intre Politie si un grup de rebeli. Cuvioasa ii raspunde bland. Drept ajutor e chemat, nu fara insistenta, Dumnezeu. Pe Macelareasa n-o impresioneaza asta - Dumnezeu cu treaba lui, eu cu treaba mea! De aia sa te cari de aici Dracului! Aparitia cunoscutului adversar al lui Dumnezeu schimba termenii dialogului. Cuvioasa ridica tonul. Lui Dumnezeu i-a luat locul Dracul. Macelareasa prinde sa injure. Cuvioasa isi pune mainile in sold. Da drumul unei adevarate arteziene de injuraturi. Dupa o clipa de descumpanire, partenera de talk-show isi revine ca un inotator debutant ajuns in dificultate. E gata s-o carpeasca pe cuvioasa. Cuvioasa pune mana pe baston. Macelareasa se razgandeste brusc si, fara a mai spune ceva, se intoarce in pravalie.

O pisica jigarita, arsa cu fierul de calcat, care a urmarit scena, se gandeste daca sa mai stea.

*

WC in tufisuri

Trenul naveta n-are WC. De fapt are, dar a fost interzis de Oficiul de Protectie a Consumatorului, pentru ca nu i se inchidea usa. Potrivit procesului-verbal de constatare, calatorul era stresat la gandul ca, dintr-o clipa intr-alta, ar putea deschide usa cineva spunand: Pardon! Asta - sustineau controlorii OPEC - afecta cu precadere Treaba mare la barbati si Treaba Mica la femei.

Trenul a continuat sa functioneze. La invoiala cu mecanicul, garnitura se opreste in plin camp din ora-n ora, pentru ca distinsii calatori sa coboare si sa-si faca nevoile in tufisuri.

Timp de stationare: un sfert de ora, nu mai mult.

Pentru o mai mare siguranta la finele timpului de WC, mecanicul trage de sirena. La judecatoria din P. se afla pe rol procesul de contestare a statului roman, pe motiv ca n-are act de constituire. Actiunea s-a pus in miscare in urma plangerii depuse la Parchet de Vasile Vasilache, istoric amator, din Negulestii de peste Rau. Reclamantul e la baza fochist de locomotiva cu aburi In plangerea inaintata Parchetului de pe langa judecatoria din P., el cerea anularea Unirii din 1859, anchetarea penala a lui Alexandru Ioan Cuza si Mihail Kogalniceanu si chemarea ca martor al lui Mos Ioan Roata.
×
Subiecte în articol: editorial cuvioasa