x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale A doua scrisoare găsită

A doua scrisoare găsită

de Adrian Năstase    |    01 Aug 2007   •   00:00
A doua scrisoare găsită

Traian Băsescu jonglează constant cu jumătăţi de adevăr şi cu jumătăţi de minciună, iar aici este esenţa imposturii. Traian Băsescu a vopsit semaforul in verde, ca să poată trece strada şi cănd este roşu. (...) Pentru Traian Băsescu nu mai există nici măcar reguli de bun-simţ, darămite legi! Avem de a face cu un om aflat intr-o situaţie de profundă impostură morală atunci cănd vorbeşte despre "grupurile de interese", ţinănd cont că a avut subalterni care au făcut sau fac afaceri suspecte pe spinarea (era să spun pe asfaltul) statului.



Excelenţei sale, domnului Secretar General al NATO
Bruxelles (pe axa Bucureşti - Londra - Washington)



Primul-ministru al Romăniei vă transmite cele mai călduroase salutări şi vă asigură de intreaga disponibilitate a Guvernului de la Bucureşti in ceea ce priveşte finalizarea programelor comune, convenite pentru următorii ani. Date fiind ameninţările asimetrice majore care se dezvoltă astăzi la adresa sistemelor democratice, consider că punerea la punct a unui sistem defensiv performant trebuie să rămănă, pe mai departe, o prioritate a alianţei noastre. In acest proces, Romănia este şi va rămăne un partener serios şi stabil. Iată de ce vă rog să-mi daţi voie să vi-l prezint, pe scurt, pe comandantul suprem al armatei romăne, pe preşedintele ţării, cel care va superviza atent şi competent proiectele la care m-am referit:

Domnul Traian Băsescu este un om politic demagog, populist şi antieuropean, după un model care poate fi văzut in ţările din fosta URSS. El incearcă instaurarea in Romănia a unui regim autoritar, ca acela instaurat de preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko. A transformat Romănia intr-un stat poliţienesc, rolul serviciilor fiind exagerat.

Dialogul dintre mine şi domnia sa pur şi simplu nu există. In măsura in care Traian Băsescu consideră că are mai multe de impărtăşit cu domnul cu care a stat la Golden Blitz pentru a bea un şpriţ, eu declar că nu mă ridic la inălţimea acelui domn. Oricum, instituţia prezidenţială se transformă intr-o cărciumă, intr-un Golden Blitz.

Şeful statului culege ce a semănat! Iată că avem acum o scenă politică croită după chipul şi asemănarea lui, care impinge Romănia in pragul unei isterii colective. A atacat Guvernul, Parlamentul, toate instituţiile, incercănd să impartă scena politică in ingeri şi in demoni.

Traian Băsescu jonglează constant cu jumătăţi de adevăr şi cu jumătăţi de minciună, iar aici este esenţa imposturii. Traian Băsescu a vopsit semaforul in verde, ca să poată trece strada şi cănd este roşu. Asta nu inseamnă că respectă regulile de circulaţie. Pentru Traian Băsescu nu mai există nici măcar reguli de bun-simţ, darămite legi!

Avem de a face cu un om aflat intr-o situaţie de profundă impostură morală atunci cănd vorbeşte despre "grupurile de interese", ţinănd cont că a avut subalterni care au făcut sau fac afaceri suspecte pe spinarea (era să spun pe asfaltul) statului.

Nu aşa se face politică in spaţiul euroatlantic - cu acuzaţii nefondate şi cu declaraţii inacceptabile din partea unui adevărat şef de stat. E păcat că Romănia nu a putut alege un altfel de preşedinte, cu o cultură politică solidă.

Cu toate că au fost foarte mulţi cei care, inainte de campania electorală, m-au avertizat in legătură cu comportamentul, cu stilul, cu caracterul lui Traian Băsescu, că este un om care nu ţine cont de nimic şi care calcă in picioare pe oricine pentru a-şi atinge scopul, nu am ţinut cont de aceste avertizări. Oricum, in aceşti doi ani, nici o telenovelă mondenă nu a consumat atăta hărtie de ziar şi atătea minute de emisie precum relaţia Băsescu-Tăriceanu. Pe primul loc in agenda lui Băsescu se află, din păcate, grija de a rămăne sus in sondajele de opinie.

Sper, domnule Secretar General, că am reuşit să descriu, chiar pe scurt, interesul şi efortul creator cu care ţara mea urmăreşte proiectele noastre comune. In speranţa unei evoluţii căt mai dinamice a relaţiilor noastre, vă rog să primiţi expresia intregii mele consideraţii.

Ca şi săptămăna trecută, aprecierile din textul de mai sus - chiar dacă scrisoarea este imaginară - sunt absolut reale. Aşa apare preşedintele Romăniei din prezentările pe care i le face nu Opoziţia, ci Guvernul. Care guvern? Guvernul născut din forcepsul prezidenţial la finele lui 2004, "cel mai performant guvern de după 1989", cum s-a exprimat in mai multe rănduri chiar Traian Băsescu.

Scrisorile oficiale către partenerii euroatlantici arată, sper, altfel in realitate. Dar destinatarii lor se informează despre Romănia şi din alte surse, iar de acolo află exact ceea ce am adunat eu in această scrisoare imaginară.

×
Subiecte în articol: basescu editorial