x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale A fost întâmplător telefonul dat de consulul Tiberiu Dinu?

A fost întâmplător telefonul dat de consulul Tiberiu Dinu?

de Ion Cristoiu    |    03 Apr 2009   •   00:00

Joi dimineaţă, Poliţia a purces la o descindere la locuinţa controversatului om de afaceri Gigi Becali, cel care a reuşit performanţa de a avea un stat în statul român: partid, poliţie, societate civilă, presă, academie chiar.



Prin toate notele sale, noul scandal are toate şansele de a înmormânta în plan mediatic scandalul DGIPJ-Băneasa-Ioana Băsescu, oricum încheiat prin respingerea recursului înaintat de DNA. Prin Rezoluţiile de începere a urmării penale din 20 şi 23 martie 2009, în faza de anchetă se află Nicolae Alecu (pentru abuz în serviciu), alături de alte şase persoane (colaboratori ai fostului rector, precum şi judecătorul Gheorghe Cuzuc), Gabriel Popoviciu şi Mihai Bejenaru (pentru complicitate la abuz în serviciu), Cornel Şerban şi Petru Pitcovici (pentru favorizarea infractorului). Din câte se ştie, urmărirea penală se poate solda cu trimiterea în judecată sau scoaterea de sub urmărirea penală. Aşadar, există posibilitatea ca toţi cei trei reţinuţi pentru 24 de ore să nu ajungă la judecată. La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a arătat că modul în care Ion Motoc (denunţătorul) a realizat interceptarea ambientală a discuţiilor cu Cornel Şerban şi Petru Pitcovici n-a fost legal. Cornel Şerban şi Petru Pitcovici sunt cercetaţi penal pentru favorizarea infractorului doar pe baza interceptărilor lui Ion Motoc. Dacă aceste interceptări nu sunt legale, ele nu există ca probă şi, în consecinţă, cei doi pot fi scoşi de sub urmărire penală, dat fiind că fapta nu există. Indiferent însă ce se va întâmpla cu acest dosar, e limpede că el va intra pe calea normală a justiţiei, adăugându-se sutelor de alte dosare la care lucrează DNA sau pe care le-a trimis în judecată. Ce rămâne însă o dată trecut scandalul? Pentru Gabriel Popoviciu, 24 de ore petrecute la zdup. Chiar dacă nu tocmai plăcut, acest moment trece.

Gabriel Popoviciu îşi va vedea mai departe de treburi. Pentru Cornel Şerban şi Petru Pitcovici nu numai 24 de ore petrecute la zdup, dar şi demisia.  E greu de crezut că vor mai reveni în vreo funcţie de şefi. Totuşi, nici acest rezultat al scandalului nu e unul să cutremure societatea românească. Există însă un rezultat al scandalului cu o uriaşă însemnătate pentru scena noastră politică în perspectiva alegerilor din acest an: DGIPI, atotputernicul serviciu secret, care a făcut zile fripte SRI, şi pentru care s-a bătut PSD, i-a fost ruptă şira spinării. Va fi restructurat şi, prin asta, populat cu oameni noi. Mai mult ca sigur ai SRI. Iar serviciu va fi un biet mieluşel în mâinile lui Traian Băsescu. Acest rezultat îşi are cauza în exclusivitate în reţinerea pentru 24 de ore a lui Cornel Şerban. Oricât ar încerca să ne aburească Emil Boc şi Dan Nica, ei au ştiut de existenţa unei anchete DNA asupra lui Cornel Şerban. Şi cu toate acestea, în 15 martie, Dan Nica l-a propus, iar în 16 martie, Emil Boc l-a confirmat ca şef al DGIPI.  Potrivit referatului DNA, la finele lui ianuarie 2009, procurorii aveau deja toate datele pentru a declanşa urmărirea penală împotriva lui Cornel Şerban. Cornel Şerban a fost numit director interimar în 15 februarie 2009 şi director plin în 16 martie 2009. Rezoluţia de începere a urmăririi penale a fost dată în 23 martie 2009. După ce Cornel Şerban a devenit director plin. De ce acum? Pentru că în diversiunea menită a lovi DGIPI important, crucial era ca şeful serviciului secret să fie arestat în direct.

Sâmbătă, 28 martie 2009, Traian Băsescu a declarat despre DIGPI: "Este o instituţie nereformată, îmbâcsită, care trebuie curăţată, dar nu desfiinţată. Este nevoie ca personalul din Ministerul de Interne să fie supravegheat. Şi să-şi facă treaba ei, şi nu jocuri politice sau jocuri de influenţă". Traian Băsescu anunţă DGIPI că face jocuri de influenţă. Pe ce temei? Pe temeiul acuzaţiilor aduse lui Cornel Şerban. Jocuri de influenţă sunt intervenţiile pe lângă Ion Motoc în favoarea lui Gabriel Popoviciu. Jocuri politice sunt listingurile date lui Tiberiu Dinu, consulul nostru la Milano. Potrivit Referatului DNA, în perioada 27.12.2009-12.01.2009, Cornel Şerban a pus la dispoziţia lui Tiberiu Dinu informaţii ce nu se dau publicităţii. Mai precis, Cornel Şerban i-ar fi dat lui Tiberiu Dinu listingurile telefonice ale unei persoane, precum şi identificarea utilizatorului unui alt post telefonic. Întâmplarea conţine unele note bizare. Ca de exemplu: Consulul României la Milano îl sună pe Cornel Şerban pe 27 decembrie 2008. După ce, la 17 decembrie 2008, telefonul celui de la DGIPI a fost pus sub ascultare. Atât la Curtea de Apel, cât şi la Înalta Curte s-a invocat faptul că şeful DGIPI a acţionat în chip oficial ca răspuns la solicitarea consulului. Dat fiind că întâmplării i s-a dat o amploare mediatică neobişnuită (solicitarea lui Emil Boc de a fi chemat consulul), ea a contat enorm în lovitura de imagine dată DIPGI ca implicată în jocuri politice. A fost absolut întâmplător telefonul dat de Tiberiu Dinu?

×
Subiecte în articol: editorial serban cornel tiberiu dinu