x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Aburelile mai rău fac!

Aburelile mai rău fac!

de Ilie Serbanescu    |    30 Mar 2010   •   00:00

O directivă a Comisiei Europene obligă ţările membre să introducă reglementări interne prin care, începând din iunie, să se limiteze la 1% comisioanele pe care băncile le percep în caz de rambursare anticipată a creditelor de consum acordate. Este expresia unei preocupări faţă de clienţii băncilor, care astfel vor fi protejaţi faţă de abuzurile pe care le practică unele bănci spre a forţa profituri pe seama clienţilor fără opţiune.

Totodată este, în ultima instanţă, o încurajare a concurenţei bancare, căci, la penalizări rezonabile pentru rambursări anticipate, clienţii se pot muta la alte bănci care practică dobânzi mai mici.

Până şi la introducerea unor măsuri pozitive pentru clienţii bancari - agresaţi în România până la linşaj de către bănci! - autorităţile române au dat-o însă cu bâta în baltă! Ce s-au gândit ele?! Dacă tot este vorba de o directivă europeană, hai să folosim noi prilejul să cerem mai mult băncilor, spre a încerca probabil să câştige ceva în graţiile populaţiei.

De unde o ordonanţă de urgenţă prin care limitarea amintită să fie aplicată şi altor genuri de credite pentru populaţie şi oricum nu doar creditelor pentru consum ce urmează a fi acordate de bănci din iunie încolo, ci şi celor în derulare! Băncile, după cum era de aşteptat, au sărit ca arse! Pentru autorităţi însă nici o problemă: dacă nu reuşim nu-i bai, căci am arătat că am încercat, dar băncile rele s-au opus!

Că băncile sunt rele este un lucru dovedit. Nu mai are nevoie de noi probe! Doar că în chestiunea cu pricina, băncile au dreptatea de partea lor! Legile nu pot fi aplicate retroactiv. şi, pe baza principiului neretroactivităţii, băncile din România vor câştiga partida. În joc sunt vreo 25 de miliarde de euro credite acordate populaţiei din România, credite cărora băncile le-au impus clauze cu comisioane abominabile în caz de rambursare anticipată.

Ar trebui să fie fraiere să accepte schimbarea condiţiilor pentru ceea ce a fost! O vor face, pentru că sunt obligate extern, dar numai pentru creditele pe care le vor acorda din iunie încolo. Fraierii sunt întotdeauna cei care plătesc. Fraierii care au acceptat aceste condiţii urmează să plătească. Orice poţi spune despre bănci, dar acestea nu sunt fraiere!

Manevra diversionistă a autorităţilor nu-i poate păcăli decât pe bieţii clienţi bancari. Ameţiţi de o asemenea manevră, aceştia îşi vor monta ceva aripi, căzând apoi şi mai rău de pe scările pe care credeau că au urcat în zbor!

Aşa este când nu ţinteşti unde trebuie, unde n-ai îndrăznit să ţinteşti sau unde nu eşti lăsat să ţinteşti! Bieţii - căci alt calificativ nu li se poate atribui - contractanţi de credite bancare în România nu sunt aşa cum sunt din cauza cumva a comisioanelor ridicate la rambursările anticipate, ci cu precizie din cauza sistemului complex prin care bănci străine impun în ţară, fără ca nimeni dintre autorităţile în materie să facă ceva, dobânzi exorbitante, fără bază economică, la credite.

Deşi se dau româneşti, băncile străine din România declară oficial că practică dobânzi înalte la credite ca replică la riscul de ţară. şi nimeni nu le invită în afara României pentru a penaliza de acolo riscul de ţară al acesteia. Un cartel neconcurenţial domină piaţa dobânzilor la credite. şi nici o autoritate românească nu face nimic. Creditele se dau cu marjă fixă şi dobânzi variabile, întregul risc fiind astfel aruncat în cârca clientului. şi de asemenea nimeni nu face nimic!

În medie, la 1 leu împrumutat în România de la o bancă trebuie să dai circa 3 lei înapoi. Cum se poate dezvolta o ţară în asemenea condiţii?! Ce activitate economică poate avea o rată de profit care să asigure rambursarea unui astfel de credit?! Poate doar vreun jaf din banul public!

Dacă autorităţile nu pot face ceva să schimbe aceste lucruri, care reprezintă esenţa problemei, atunci să lase totul la mila Domnului şi să nu mai ameţească oamenii cu abureli şi diversiuni!

×
Subiecte în articol: editorial