x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Adevărata revoluţie a bunului simţ

Adevărata revoluţie a bunului simţ

de Victor Ciutacu    |    17 Ian 2012   •   11:27

"Revolutia bunului simt' a fost sloganul de campanie al liberalului Crin Antonescu la ultimele alegeri prezidentiale. Din motive pe care nu stau sa le detaliez acum, o idee exceptionala a fost aplicata cel putin nefericit si stangaci; cu rezultatele cunoscute. Au trecut ceva mai bine de doi ani de atunci. Presedintele Romaniei e altul. Si lumea e-n strada. Isi striga nemultumirea. Protesteaza. E dreptul ei democratic, inviolabil conform Constitutiei. Si-l exercita liber.

Oameni buni, ati iesit din inertie si v-ati strans in Piata Universitatii din Bucuresti si-n alte zeci de orase ale tarii, din toate zonele geografice. V-a revoltat, initial, batjocorirea publica a lui Raed Arafat. Dupa ce ati obtinut prima victorie, retragerea proiectului de lege a sanatatii din dezbaterea publica, v-ati amintit de toate nemultumirile voastre: jignirile, umilintele, saracirea, infometarea, batjocura. N-ati iesit de bine-n strada. La TVR sau in oficinele proprii, propaganda portocalie, platita din banii vostri, va persifleaza si va jigneste. Sunteti numiti revolutionari intre ghilimele, vi se reproseaza din varful buzelor ca nu sunteti suficient de multi pentru a fi luati in seama, ca n-aveti program si nici lideri. Pentru o tara anchilozata, care ani de zile s-a lasat calcata pe cap de catre un regim politic discretionar, fara ca macar sa cracneasca, sunteti extrem de multi. E foarte bine ca, deocamdata, n-aveti lideri, e excelent chiar ca nu a aparut nici un Zorro politic printre voi. Nu puteti fi acuzati cu argumente rationale ca sunteti manipulati, ca faceti jocul cuiva. O miscare de protest nascuta din revolta sincera isi naste singura liderii, pe cale naturala. Pe masura ce va veti coalgula si daca o veti face, vi-i veti gasi singuri. N-aveti nevoie de oameni desantati in mijlocul vostru. Va descurcati de minune singuri. Sunteti admirabili! Puse cap la cap, solicitarile voastre, inca eterogene, strigate din mii de piepturi, sunt adevaratul program al protestului pasnic pe care ati reusit sa-l legitimati si sa-l externalizati. Atat de superficiala presa din strainatate - care n-are ochi decat pentru arealul propriu, Nordul Africii si dictatorii bizari dati jos prin violenta - va urmareste lupta; cu regimul si cu voi insiva.

Ce vreti voi? Demisia presedintelui si a cabinetului, organizarea de alegeri anticipate si stoparea comasarii ilegitime a scrutinelor, respectarea menirii legale a institutiilor statului, oprirea jafului si a clientelismului, stavilirea bataii de joc la care sunteti supusi, limitarea risipirii resurselor naturale, aplicarea unui tratament fiscal corect. E deja o schita de program, cu multe revendicari politice, dar nu sub stindardul unei miscari politice. Daca veti continua, se vor strange si altele. Toate, luate individual sau puse cap la cap, sunt de maxim bun simt. Pentru ca miscarea voastra e adevarata revolutie a bunului simt. Ce primiti voi? Gaze lacrimogene si bastoane pe spinare, gloante de cauciuc, jeturi de apa, amenzi si jigniri la foc automat. Pentru ei, voi sunteti mahalaua violenta, viermi, ciumpalaci, boi si nevrotici. Vorbele grele pe care vi le arunca demonstreaza ca le frica de voi, ca voi contati infinit mai mult decat lasa ei sa se inteleaga. Faptul ca au infiltrat printre voi destabilizatori, agenti acoperiti sau pegra ultrasilor, care au dat foc Bucurestilor ca sa va decredibilizeze pe voi, arata cat sunteti de puternici.

Ei sunt urati si blazati. Ei sunt slugile unui singur om. Voi suntet frumosi si neresemnati. Voi nu aveti stapani. Sunteti doar voi si revolta voastra sincera, legitima, plina de continut. Asta-i terifiaza.

P.S. Ati obtinut si a doua victorie majora. Repunerea in functie a lui Raed Arafat e tot a voastra, nu vreun gest reparatoriu fata de un om pe care l-au nedreptatit. Le e frica de voi. Daca voi nu va demobilizati acum, cum spera ei, vor urma si alte victorii. A fost mult pana la prima cedare. Asa se-ntampla cu toate regimurile politice muribunde.

×