x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Adevaratele mine de aur. Abandonate!

Adevaratele mine de aur. Abandonate!

de Sorin Roşca Stănescu    |    25 Iun 2012   •   12:07

Rosia Montana, proiect aproape personal al Presedintelui Traian Basescu, ii va exploda in brate. Foarte curand. Atunci cand vor fi documentate legaturi scandaloase intre fluctuatiile pe Bursa ale pretului aurului si declaratii oficiale ale inaltului reprezentant al statului roman. Dar, pana atunci, vom vorbi despre alte exploatari de aur. Abandonate de romani. Si care pot fi oricand date in exploatare. Ma refer la impozitul pe care nu-l platesc societatile straine, care castiga bani grei in Romania, si ma gandesc la impozitul pe care nu-l platesc cetatenii romani care muncesc in strainatate. Ambele teme pot fi atacate de Guvern. Cu succes.

Aproape 3 milioane de romani muncesc peste hotare. Cei mai multi in state ale Uniunii Europene. Unde isi platesc si impozitele pe venituri. Romania, din aceste impozite, nu vede niciun euro. Si asta in timp ce, ca sa facem o comparatie, conform legislatiei germane si practicii statornice a acestui stat, toti cetatenii din aceasta tara, care muncesc in strainatate, oriunde in lume, sunt obligati sa-si plateasca impozitele catre bugetul Germaniei, la fel cum fac si cetatenii care muncesc in interiorul granitelor. In timp ce Germania beneficiaza, in acest fel, de sume colosale, romanii nu se aleg cu nimic de pe urma conationalilor care muncesc afara. Hemoragia de forta de munca, inalt specializata, mediu specializata sau chiar necalificata, este una dintre cel mai mari pierderi pe care le inregistram in ultimii ani.

Tocmai din acest motiv s-a creat si o grava disproportie intre numarul de salariati si cel al pensionarilor. Aceasta situatie ar putea fi reglementata in baza unor tratate la nivel european, in masura in care Guvernul de la Bucuresti initiaza o actiune concertata in aceasta directie, dupa ce, in prealabil, studiaza modul in care procedeaza Germania.
Al doilea potential de venituri uriase la bugetul statului poate fi si el demonstrat, invocand de asemenea exemplul oferit de Berlin. Toate intreprinderile nemtesti, care au sucursale in Romania, sunt impozitate de catre statul german. Nu ma voi referi la un exemplu anume, pentru a nu fi acuzat ca, in felul acesta, fac reclama sau aduc prejudicii vreunei societati germane. Este suficient sa afirm ca o retea de retail, de exemplu, oricat de puternic raspandita ar fi in Romania, oricat de multe unitati ar avea in aceasta tara si oricate profituri ar realiza, isi varsa impozitele nu catre bugetul Romaniei, ci catre bugetul Germaniei, daca unitatile din tara noastra sunt simple sucursale ale firmei mama din Germania.

Ceea ce inseamna, cu alte cuvinte, ca societati germane realizeaza, in Romania, profituri uriase, utilizand forta de munca romaneasca, inteligenta romaneasca si beneficiind aici de o piata de desfacere destul de importanta la nivel european, dar la bugetul Romaniei nu ajung decat impozitele pe veniturile salariatilor. A salariatilor romani. Indiferent cat de mari sunt profiturile realizate in Romania, la bugetul nostru nu intra niciun sfant.

Iata doua lucruri pe care Guvernul Ponta le-ar putea schimba. Este inutil sa calculez, poate sa o faca oricine, ce sume ar intra la buget din impozitarea, fie si partiala, a salariilor obtinute de romanii care lucreaza peste hotare, in baza unor acorduri cu statele gazda. Si la fel de inutil ar fi sa numaram noi acum miliardele care ar putea intra, si nu intra, la buget din impozitul pe profit, pe care, in loc sa-l incaseze Romania, il incaseaza alte state.

Sursa: CorectNews

×
Subiecte în articol: editorial