x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Adrian Nastase se ineaca la mal

Adrian Nastase se ineaca la mal

de Ion Cristoiu    |    11 Oct 2006   •   00:00
Adrian Nastase se ineaca la mal

Clara expresie a mituirii prin publicitatea de stat, radiourile, in frunte cu Radioul public, difuzeaza un clip imbecil menit, in conceptia platitorului, sa inlature prejudecatile fata de tigani. Un puradel o chestioneaza pe bunica daca tiganii se ineaca la mal. Bunica ii raspunde ceva ambiguu, cum ii sta bine unei bunici dintr-un clip platit de la buget. Nu stim daca tiganii se ineaca la mal. Stim insa ca, desi nu apare in clip, Adrian Nastase e pe cale sa se inece la mal.

Dintre toti liderii PSD, ba chiar si dintre toti politicienii din ultimii ani, Adrian Nastase a fost obligat sa treaca printr-un adevarat calvar. Ducatorii tucalului prezidential din presa patronilor care simt in nari mirosul de puscarie se intrec in a-l vaicari pe Traian Basescu de cat a suferit el sub regimul PSD. Posibil sa fi suferit, daca ne gandim ca postul de Primar General al Capitalei cerea sa te scoli dimineata dupa o noapte de chef si in absenta verzei acre izbavitoare. Prin raportare la ce i s-a intamplat lui Adrian Nastase sub regimul Portocalei de plastilina si la sugestia colegilor sai din PSD, incercarile lui Traian Basescu in chestiunea Flota sunt floare la ureche.

Scriam pe vremea regimului PSD ca lui Adrian Nastase, pentru a deveni un mare om politic, ii lipseste experienta caderii. A caderii naucitoare, cu toate consecintele ei in Romania botezului devenit act prezidential. Din 1990, cand s-a inscris in FSN, Adrian Nastase a avut o cariera mereu suitoare, rod al unei ambitii uriase, dublate de o harnicie de elev fruntas. Pentru a fi barbat politic - si mai ales barbat de stat - , Adrian Nastase avea nevoie de experienta ajungerii la podele. Si a ajuns.

A fost debarcat de la sefia PSD si tradat de toti cei carora le-a dat un blid de functii. A fost practic linsat de o presa bucuroasa ca poate face un serviciu noii Puteri si altfel decat prin a o lustrui cu limba devenita carpa. I s-au pus in spinare de catre DNA - Politia Politica a regimului Basescu - numeroase dosare.

De-a lungul acestei experiente, Adrian Nastase a facut proba unei barbatii politice exemplare. Nu i-a denuntat pe cei care l-au lucrat, desi, sunt sigur, le stia pe de rost afacerile de coruptie; n-a facut pe victima, cum au procedat multi alti politicieni carpatini in circumstante mai putin grele; nu s-a inscris intr-un alt partid; dar, mai ales, nu s-a tarat in fata Stapanului trecator de la Cotroceni, asemenea colegilor sai de partid, carora le tremura Mercedesurile la gandul ca ar putea fi convocati la DNA.

Urmarindu-l cu atentie, putem spune ca Adrian Nastase e pe cale sa revina in forta. Experienta tararii prin anchete succesive, a caderii naucitoare, a parasirii de catre toti cei pe care-i considera prieteni i-a dat o imunitate la spaima lui: ce-o sa mi se intample? Pentru ca Adrian Nastase sa revina in forta e nevoie insa de rabdare. Rabdarea de a astepta anumite mutatii in PSD si pe scena politica. Se pare insa ca Adrian Nastase nu mai are rabdare. In ultimul timp, din motive care nu-mi scapa, liderii Partidului Conservator anunta pe la toate rascrucile ca se duc negocieri pentru aducerea lui Adrian Nastase in partid. Dezastrul din PSD, ipostaza de victima a regimului Basescu, trecerea demna prin incercari sunt tot atatia factori care coc in electoratul PSD o crestere a simpatiei fata de Adrian Nastase. In acest context, declaratiile liderilor PC despre venirea lui Adrian Nastase in partid nu pot decat sa faca jocul adversarilor sai din PSD, dar si de pe scena politica.

La toate aceste interventii primejdioase pentru revenirea sa, Adrian Nastase n-a raspuns cu fermitatea asteptata. Sunt doua posibile motive:
  • a) Nu duce nici o negociere, dar are o retinere de delicatete in a-l pune la punct pe Dan Voiculescu. O retinere catastrofala in jungla care e politica romaneasca.
  • b) Poarta negocieri cu Dan Voiculescu pentru a trece la Partidul Conservator.

    Daca e asa, atunci Adrian Nastase poate sa-si comande deja sicriul pentru inmormantarea revenirii sale in prim-plan.

    Nu de alta, dar inscrierea in PC, indiferent de postul promis, ar insemna sfarsitul lui Adrian Nastase ca om politic.
  • ×
    Subiecte în articol: editorial psd nastase adrian