x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Adrian Nastase si despartirea de Ion Iliescu

Adrian Nastase si despartirea de Ion Iliescu

de Marius Tucă    |    08 Iul 2004   •   00:00

Despartirea lui Adrian Nastase de Ion Iliescu ar insemna o adevarata revolutie pe scena politica romaneasca.

Dupa aproape cincisprezece ani in care cei doi au format un tandem cu bune si cu rele, cu suisuri si coborasuri si dupa patru ani de relatie presedinte - prim-ministru care poate fi considerata si ca relatia dintre un tata politic si fiul sau, ei bine, dupa atatia ani si atatea evenimente care i-au legat pe cei doi, acum totul sta sa se destrame.

Rezultatul alegerilor locale i-a prilejuit lui Ion Iliescu ocazia de a-i spune lui Adrian Nastase, dupa o mustruluiala de rigoare, ce trebuie sa faca in partid, in Guvern si-n general ce trebuie sa faca in viata sa politica, zguduind din temelii independenta presedintelui PSD. O independenta si asa destul de incercata in cei aproape patru ani de cand Adrian Nastase se afla la conducerea Guvernului si partidului. O independenta pe care Adrian Nastase si-a dorit-o si pe care intr-o buna masura a avut-o, mai putin in momentele similare cu cel de acum, dupa rezultatul alegerilor locale. Cu alte cuvinte, o independenta pe care n-a avut-o in momentele grele, de cumpana, momente cruciale in cele din urma pentru Adrian Nastase si partidul pe care-l conduce.

Gestul de astazi de a demisiona din functia de presedinte al PSD al lui Adrian Nastase reprezinta razvratirea totala a premierului impotriva presedintelui Ion Iliescu si a modului acestuia de a-si exercita controlul asupra partidului de guvernamant si asupra sefului acestuia. Gestul lui Adrian Nastase vrea sa puna punct pentru totdeauna acestui fel de a face politica si e gata sa-si asume toate riscurile pentru aceasta.

Ramane de vazut daca, in acest sens, Adrian Nastase va alege varianta demisiei de la conducerea PSD sau, dimpotriva, va alege sa ramana la sefia acestui partid si sa inceapa curatenia pentru alegerile din toamna! In oricare dintre cele doua variante in acest moment, Adrian Nastase pare decis sa se desparta de Ion Iliescu.

×
Subiecte în articol: editorial nastase adrian