x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Adrian Năstase: Un preşedinte votat cu foc automat

Adrian Năstase: Un preşedinte votat cu foc automat

de Adrian Năstase    |    08 Dec 2009   •   00:00

Îmi vin în minte câteva rânduri pioase scrise de Traian Ungureanu la referendumul cu suspendarea. "Preşedintele a câştigat orbitor! Preşedintele a câştigat asurzitor!" Sunt potrivite şi azi. Preşedintele a câştigat pe întuneric. Preşedintele a câştigat tiptil, în vârful picioarelor.

Îmi vine în minte zicerea lui Traian Băsescu însuşi din noaptea alegerilor: "Am câştigat ca în 2004". Iată un adevăr. Şi atunci ca şi acum victoria lui are îndărăt o fraudă uriaşă. Acum cinci ani minţea invocând un furt electoral de proporţi care s-a dovedit rapid o invenţie, dar care a adus electoratul indignat la urne. Azi minte spunând că ştia de la ora 19:00: adevărul din "sondajele serioase". N-avea ce să ştie. La ora 19:00, Băsescu era pe locul doi. Aşa era şi la ora 21:00. Potrivit rezultatelor finale, Geoană a câstigat în România, diferenţa pentru Băsescu vine din diaspora şi nu putea să apară în nici un sondaj.

Siguranţa cu care preşedintele şi-a clamat victoria înainte de ora 21:00 a fost şi acum doar un semnal de strângere a rândurilor. Terenul fusese pregătit, exit-pollurile nu pot măsura frauda, devenise esenţială starea de spirit a militanţilor lui din secţiile de votare. Ei nu trebuiau să aibă mentalitatea unor învinşi pentru că aveau treabă. Aveau treabă să anuleze, de pildă, 39 de buletine de vot valabile, cu opţiuni în favoarea lui Geoană, cum s-a descoperit într-o secţie din Vaslui.

La ora două din noapte, când tot ce se stabilise devenise realitate, şeful statului trăgea concluzia democratică a scrutinului: "Un fleac, i-am ciuruit...". Glumiţă? În cazul lui Băsescu, metafora cu trimiteri violente stârneste fiori în maxilar, indiferent de vârstă. Pe cine a ciuruit? O jumătate din naţiune care a ieşit din case ca să spună "nu"? Mogulii? Politicienii pe care o să-i curteze acum frenetic, doar, doar o să poată formă un guvern după trei luni de criza absurdă?

Şi totuşi, Băsescu are iarăşi dreptate. Ştie ce spune. Imediat după anunţarea rezultatelor alegerilor, Bursa de Valori Bucureşti s-a prăbuşit, "ciuruită", cu cinci alice (procente). Motivul: "Realegerea lui Traian Băsescu în funcţia de preşedinte este vari¬anta care aduce cea mai mare incertitudine pe pieţele financiare din România, sunt de părere investitorii". BVB e un instrument sensibil şi apolitic. Pentru cei din piaţa financiară, preşedintele Băsescu e pur şi simplu un factor de instabilitate politică în ecuaţiile lor complicate. E cel care face imposibilă o guvernare, face improbabil un set de decizii economice corecte, face certă continuarea scandalului, a încordării şi a stagnării în toate domeniile.

Băsescu ne-a furat cinci ani din viaţă şi două rânduri de alegeri. Ne-a unit mai mult ca oricând, indiferent de orientarea politică. După câteva luni de împotrivire, poporul preşedintelui trebuie să o ia de la capăt şi se întoarce acasă cu capul între umeri, fiecare pe drumul lui, în felul lui: găozari, moguli, ţigani împuţiţi, păsărici, aserviţi, băieţi deştepţi, variante toxice, sufletzele, de la Timişoara şi până la Sulaina Channel.

×
Subiecte în articol: editorial