x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Afacerile interne ale campionatului dau în clocot

Afacerile interne ale campionatului dau în clocot

de Dan Dumitrescu    |    06 Sep 2011   •   21:00

Meciurile Romaniei cu Luxemburgul si Franta au tras perdea groasa peste afacerile interne ale fotbalului. Firesc si chiar mai mult decat atat. Firesc pentru ca intotdeauna traseul echipei nationale consuma orgolii la superlativ. Supralicitarea normalitatii are si ea motivatie. Revenirea lui Victor Piturca in fotoliul de selectioner si inaugurarea National Arena au plusat consistent in chemarea suporterilor catre cele doua evenimente. De-acum, dupa ce ne-am consumat portia de inedit, dupa ce nationala a imbogatit clasamentul grupei cu matematica rece a punctelor, n-avem decat sa ne intoarcem, cu un plus de atentie, spre fotbalul domestic. Fotbal care nu-si potoleste de nici un fel apucaturile traditionale, fotbal care consuma obisnuinte dintre cele mai paguboase.

Toata vara am fost bombardati cu informatii senzationale despre ofertele fabuloase prin care marile cluburi ale Europei incercau sa ne deposedeze de fotbalistii mai rasariti ai campionatului. Traseele de poveste n-au avut insa parte de confirmarea realitatii. Abia acum, la spartul targului, bifam doua transferuri a caror spectaculozitate figureaza doar in exagerari gazetaresti. Messi de Romania, Torjinho sau Turbo-Torje nu va fi decat un biet Torje in cam­pio­na­­tul Italiei. Avantajul fostului di­na­mo­vist nu va consta, deocamdata, de­cat in faptul ca va scapa de elogiul gra­tuit care i-a cam umflat fudulia. Si, astfel, scuturat de fite, va intelege poate ca fotbalul nu-i recompenseaza decat pe aceia care stiu sa-si exploa­te­ze inteligent si cu modestie ca­li­tatile. Banel Nicolita n-a fost nicidecum coleg de salon cu Torje. Banel n-a fost niciodata victima vreunui exces de orgoliu. Avantajul transfe­rului sau este de cu totul alta natura. In scoala franceza a fotbalului, intr-un alt regim al rigorii, Banel va avea sansa de a invata sa subordo­ne­ze vointa sa extraordinara unei lo­gici a jocului. Asadar, cele doua transferuri nu aduc cu sine, deocamdata, decat avantaje ipotetice. Succesul real depinde in continuare de interpretarea corecta a sansei de a evolua intr-o alta civilizatie a fotbalului.

Piata externa a fotbalului, destul de potolita in oferte, contrasteaza puternic cu agitatia tarabelor interne. Nici la acest capitol vacanta de vara nu si-a consumat corespunzator menirea. Iata ca si acum, cand echipele au consumat deja perioada de gratie a debutului in noul sezon, cand loturile ar fi trebuit sa aiba contur oarecum definitiv, bifam o intensa circulatie a drumetilor din fotbal. Destramarea mititeliana a Craiovei, falimetul fuduliei ianciste de la Timisoara si libertatea de miscare a fotbalistilor generata de neplata obligatiilor contractuale alimenteaza traficul intarziat din prima liga. Nota proasta pentru destramati si pentru datornici. Dar nici cumparatorii nu sunt de lauda. Fiindca targuiala intarziata reclama dezordine crasa, reclama amatorism si prin ograzile primitoare de marfa. Semn ca turul campionatului poate fi asimilat perioadei de acomodare. Semn ca abia in retur vom putea vorbi despre un debut autentic in lupta pentru ca­lificativele acestui campionat.

×
Subiecte în articol: editorial