x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Aglomerarea din Turcia

Aglomerarea din Turcia

de Dan Dumitrescu    |    08 Feb 2010   •   00:00

Fotbalul românesc joacă în deplasare. S-a aglomerat în cantonamentele din Turcia, acolo unde încearcă să mai elimine din greţurile sărbătorilor de iarnă. Acolo se completează efectivele, se reaşază schemele de joc în funcţie de cum îi duce capul pe dresori sau în funcţie de remanierea loturilor, se mai încinge câte-o cafteală fără de care povestea amicalelor n-ar avea sare şi piper. Evenimentele extra sunt mană cerească pentru jurnaliştii care s-au obişnuit să funcţioneze la remorca unor echipe, care acceptă să cotrobăie prin debaralele fotbalului.

Cronica meciului Rapid - Banik Ostrava n-ar fi fost decât zeamă lungă dacă jocul nu se întrerupea în minutul 85 din motive de pumni şi Bornescu. Nu-l condamn pe olteanul din poarta Rapidului. Câtă vreme nu se juca pe interes, câtă vreme meciul era doar unul de pregătire, nu mi se pare decât prostesc şi fără rost gestul garidului care încerca să împiedice degajarea lui Bornescu. Îmi amintesc că un alt oltean, Mirel Rădoi, a fost urât accidentat de nişte rusnaci incapabili să pună frână instinctului câtă vreme nu participau decât la un meci de pregătire.

De aceea zic, deşi ştiu că voi fi aspru criticat de tovarăşii cu principii sănătoase, că prefer corecţia imediată, că prefer un pumn în obrazul neobrăzatului decât un fotbalist pe targă.
Rapidul este însă o echipă mai sărăcuţă. Creează mai greu subiectele tirajului de masă, subiectele audienţei maxime. Steaua şi Dinamo atârnă în continuare cu destulă greutate în balanţa ratingului. Gigi Becali şi Cristi Borcea au devenit substantivele comune care
agrementează mai toate discursurilefotbalului.

Borcea şi-a prelungit vacanţa printr-o inventată dependenţă a echipei de vegherea nemijlocită a patronului. S-a instalat în cantonamentul lui Dinamo din Turcia şi de acolo dă sentinţe în privinţa viitorului apropiat. Dinamo are echipa calitativă şi cantitativă care va câştiga campionatul. Dinamo are superechipă. Dar ce nu zice omul când scapă de nămeţii de-acasă? În vacanţă, neghiobiile nu se impozitează. Ele se decontează abia atunci când va începe campionatul. Şi nu cred că-i va fi bine lui Borcea dacă previziunile nu vor fi confirmate de întâmplarea concretă.

Gigi Becali îi face o concurenţă irezistibilă lui Borcea. A folosit dialogul de la distanţă şi jurnaliştii din dotare.
Mă refer la cei care-i fac umbră la tot pasul. Gigi se lipeşte de sticlă ca marca de scrisoare. Ne inundă 24 din 24 cu prostioarele sale în direct, prin telefon sau la fără frecvenţă. Nici el nu mai crede ce spune. Dar glumează. Fiindcă microfonarii obedienţi îi stau tot timpul la picioare. În scurta vizită pe care afăcut-o în cantonamentul echipei din Turcia a fost mereu în centrul atenţiei.

Preocupările meseriaşilor cu responsabilităţi la echipă au fostbrusc traduse prin glumiţele de prost gust ale patronului.
Între timp, Gazzetta dello Sport publică un amplu interviu cu Cristian Chivu. Altă lume, altă abordare, alte preocupări, altă civilizaţie. Citiţi şi faceţi diferenţa!

×
Subiecte în articol: editorial