x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Agresivitatea Rusiei si derapajul Turciei, șansa României

Agresivitatea Rusiei si derapajul Turciei, șansa României

de Radu Tudor    |    10 Oct 2017   •   07:55
Agresivitatea Rusiei si derapajul Turciei, șansa României

O involuţie serioasă a relaţiilor Turciei cu partenerii şi aliaţii din SUA şi Europa duce această ţară spre eşec democratic şi derapaj strategic. Preşedintele Erdogan se dovedeşte un personaj nociv pentru evoluţia secularistă şi democratică a Turciei, de la Mustafa Kemal Attaturk până azi. 

Cinic şi onest vorbind, România ar trebui să profite maxim din alunecarea Turciei spre modelul iranian. Toata greutatea strategică a NATO şi SUA la Marea Neagră ar trebui pusă pe România!  Cu ameninţarea permanentă a Rusiei, cu derapajul Turciei, România are acum toate argumentele să-şi convinga aliaţii că e ţara cea mai potrivită pentru angajamente strategice aliate în urmatorul deceniu. 

Cu elementele scutului NATO antirachetă amplasate la Deveselu, cu sistemele Patriot ce vor fi achiziţionate rapid (primul chiar anul viitor), cu o flotă de 48 de avioane F-16 ce trebuie rapid operaţionalizată şi cu 3-4 corvete modern ancorate în Portul Constanţa, avem argumente să ne convingem aliaţii că aici în Romania e ancora de viitor a solidarităţii NATO pentru Flancul de Est!

Asa cum tragedia de la 11 septembrie 2001 a însemnat o creştere a relevanţei strategice a României, un argument pentru consolidarea parteneriatului strategic cu SUA şi pentru invitarea noastră să aderăm la NATO, tot aşa actualul context complicat de securitate din Europa şi mai ales din zona Mării Negre are în esenţa sa un potenţial imens de valorificare a ţării noastre. 

 Sper că există voinţa şi inteligenţa în plan naţional dar şi euroatlantic pentru a concretiza această uriaşă oportunitate.

 

×
Subiecte în articol: turcia