x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ah, ce rasarituri sunt la altii!

Ah, ce rasarituri sunt la altii!

de Tudor Octavian    |    21 Mar 2006   •   00:00
Ah, ce rasarituri sunt la altii!
CAND CALATORESTI cu ideea ca altii sunt altfel, vezi si ce nu este. La Russe, in prima mea iesire din tara, am mancat salata de castraveti cu iaurt intr-un soi de transa culinara. Vezi Doamne, ce ingeniosi erau bulgarii! Noua, combinatia nu ne trecuse prin cap, iar lor, da. Ulterior, am mancat castraveti cu iaurt si la noi. Dar de ce sustii ca-i o reteta bulgareasca - m-a intrebat o matusa - , ca doar mancai asta si la maica-ta acasa? Posibil, dar acasa n-aveam nici un motiv sa simt lucrurile altfel, de la o zi la alta. Peste ani, fiindca stiam ca n-aveam nici o sansa s-ajung in America si totusi aterizam pe Kennedy, la New York, priveam apusul de soare pe aeroport extaziindu-ma de frumusetea bizara a rasaritului. "Aici - i-am zis unui calator - , si rasariturile sunt altfel!" "Unde vezi matale rasaritul, ca e opt seara?", s-a mirat acesta. Incurcasem fusurile orare si, pentru ca jinduisem prea mult la un voiaj in lumi indepartate, putea sa se si intunece, iar eu s-o tin intruna ca vad rasarituri.

LA LANSAREA CARTII "Arta si nebunie"au vorbit cativa psihiatri, iar la celalalt capat al Bucurestiului, la sfintirea Stadionului National, a oficiat un sobor de popi. Nici invers nu era gresit.

CITIND UN LUNG interviu al unei romance din Stuttgart, care s-a decis sa-i apropie prin cultura pe compatriotii risipiti in Germania, era cat pe aci sa zic: Da, domnule, daca-si pune romanul ambitia, uite ca face o treaba la fel de bine ca neamtul! Asta pana aproape de sfarsitul lungului interviu, cand am aflat ca prima actiune culturala destinata sa-i mai imbine pe dezbinatii nostri era un campionat de table.

NU-I BINE sa mananci direct din oala - mi-a spus o tanti vazand ca umblu prin ciorba - , ca-ti ploua la nunta. Pe moment si cu lingura spanzurand intre gura si oala, ca la caderea cortinei la teatru, m-am gandit ca o astfel de zicere, stiuta de tot neamul, trebuie sa aiba o ratiune. Cineva, candva, a observat ca intre mancatul din oala si nuntile cu ploaie exista o relatie cauzala. O zi intreaga am cautat relatia, dar n-am gasit-o. In schimb, mi-a trecut prin cap o relatie si mai cauzala si amuzanta, si anume ca n-o sa castigi niciodata la Loto daca te scobesti dimineata in nas.

O PRETIOASA, care apare in emisiunile tv mondene, se scuza pentru ca era sa intarzie. "Am avut ora la psihopat", spune ea. Ceva mai incolo, persoana declara ca, de doua ori pe saptamana, are ora la "estetician". Imediat publicul intelege ce treaba are doamna cu "ora la psihopat"cu estetica. "Esteticianul"e barbatul care-o maseaza.

×
Subiecte în articol: editorial