x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ajutoare guvernamentale cu bani privati

Ajutoare guvernamentale cu bani privati

de Ralu Filip    |    12 Dec 2005   •   00:00

Din cauza nepasarii sau incompetentei acelorasi guvernanti, nu beneficiaza nici de finantari de la Ministerul Culturii, pentru proiecte culturale, si nici de la Guvern, pentru digitalizare.

Modificarea Legii drepturilor de autor si conexe a fost virulent criticata de industria audiovizuala (care asigura 2,5% din PIB), de industria IT si de reprezentantii producatorilor de hartie de scris. Efectele directe sau perverse ale OUG 123/2005 ameninta independenta economica a posturilor de radio si de televiziune, vanzarile de produse audio-video si IT si transforma statul in cel mai mare platitor al unei prezumtii, copia operei scrise. In ce priveste cablul, pretul abonamentului va creste cu 15%, ceea ce va afecta accesul publicului la programele audiovizuale, la informare.

Reactia dlui Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii, este socanta: "Am facut o lege care sa apere autorii, nu utilizatorii" (Cotidianul din 11 noiembrie). Este socanta pentru ca dl ministru recunoaste deschis partizanatul, discriminarea si implicit interesul personal, domnia-sa fiind compozitor, adica unul dintre autorii aparati. Este socanta si prin prisma competentelor si obligatiilor pe care dl Iorgulescu, in calitate de ministru al Culturii, le are in domeniul audiovizual. De pilda, Ministerul Culturii reprezinta Romania la reuniunile Conventiei televiziunea fara frontiere, dar si in relatiile cu Comisia Europeana in domeniul audiovizual. Mai departe, ministerul are competente in elaborarea strategiilor audiovizuale si drept de initiativa legislativa. In fine, incepand cu 1 ianuarie 2007, posturile de televiziune sunt obligate sa difuzeze 50% productie europeana, sa sporeasca productia proprie si sa cumpere de la producatorii independenti 10% din emisiuni. Daca adaugam si procesul de digitalizare, si el obligatoriu, cheltuielile vor creste considerabil.

Din cauza guvernantilor care s-au perindat la putere, de 15 ani incoace, audiovizualul romanesc este singurul care nu poate beneficia de finantare europeana (programele Media Plus). Din cauza nepasarii sau incompetentei acelorasi guvernanti, nu beneficiaza nici de finantari de la Ministerul Culturii, pentru proiecte culturale, si nici de la Guvern, pentru digitalizare. Asadar, posturile private de radio si televiziune trebuie sa indeplineasca pe banii lor angajamentele Romaniei. Iar singura sursa de venit este publicitatea, difuzata la cel mai mic pret din Europa.

De unde vor plati TVR si SRR drepturile de autor si conexe? Din abonamente, din publicitate sau din ambele surse? Se va adauga la "veniturile" TVR si SRR si finantarea de la Guvern pentru difuzarea programelor? Daca da, atunci doar TVR, de exemplu, va da peste 12 milioane de euro anual unui numar de sapte organisme de gestiune colectiva. Iar acestea isi vor opri peste 2 milioane de euro anual pentru cheltuieli administrative. Si daca legea nu-i va apara si pe utilizatori, cele sapte organisme de gestiune colectiva vor fi "nevoite" sa cheltuiasca, in fiecare an, peste 24 de milioane de euro, comisionul pe care il vor retine din colectarea tuturor drepturilor de autor si conexe.

O ultima observatie. Prin astfel de politici si legi, favorabile doar autorilor, transformam cultura in produs de lux. Decat sa plateasca 12%-15% din veniturile anuale, posturile de radio si de televiziune vor prefera emisiunile care nu implica drepturi de autor si conexe.

Un alt ministru, al Sanatatii, a vrut sa ajute o profesie liberala, farmacistul, in dauna liberalismului. Dl Nicolaescu a gandit simplu: desfiintez lanturile de farmacii si mut astfel clientii la farmaciile individuale, posibila zona electorala pentru PNL. In definitiv, de ce trebuie sa parcurg 250 de metri, de la o farmacie la alta, ca sa-mi cumpar un medicament? De ce nu pot sa fiu patron de farmacie, fara sa fiu farmacist? Cu atat mai mult cu cat pot sa fiu patron de spital, fara sa fiu medic! Elucubratiile dlui ministru au reusit sa nemultumeasca atat SUA, cat si UE. Cu toate acestea, dl Nicolaescu nu se da batut. Mai ne gandim, mai vorbim, mai vedem. Cat sa mai vorbim si ce mai este de vazut aici nu pricep. Sau poate trebuie sa vorbim pana cand vedem ca SUA si UE fac crize de nervi.

Acelasi ministru vrea sa infiinteze unitati pentru transplant in toate judetele tarii in paralel cu inlaturarea medicilor de la conducerea spitalelor! In plus, desi liberal, dl Nicolaescu gandeste ca un socialist, asa incat riscam sa avem, de la anul, medicina pentru saraci si medicina pentru bogati. Ce mai conteaza ca multi dintre cei "bogati" n-au beneficiat niciodata de pe urma banilor platiti la sanatate.

Oameni de treaba, si nu stiu sa-si gaseasca o pozitie solida, ar fi spus Daniil Harms.
×
Subiecte în articol: editorial