x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Albă ca zăpada şi populară

Albă ca zăpada şi populară

de Sorin Roşca Stănescu    |    23 Feb 2012   •   21:00

A fost reincalzita ciorba. Din nou PDL incearca sa lanseze la apa asa-numita "Miscare Populara". Sticla de sampanie o sparge, de asta data, nu Sebastian Lazaroiu, compromis de propriile giumbuslucuri, ci unul dintre greii PDL. Sorin Frunzaverde. Cine este si ce vrea aceasta noua "Miscare Populara"? Ce legatura exista intre ultimele proiecte politice PDL si modul ticalos de finantare a campaniilor electorale din Romania?

Desteapta in aparenta, impingerea la inaintare a lui Mihai Razvan Ungureanu este finalmente un esec. Iar politicienii experimentati stiu asta. Traian Basescu nu este atat de naiv incat sa isi imagineze ca, prin aducerea lui Ungureanu la sefia Guvernului, poate arunca mult timp praf in ochii romanilor. Si ca Ungureanu, pana la alegerile prezidentiale, la termen, in 2014 sau anticipate, prin preconizata demisie a sefului statului, in primavara lui 2013, ar putea sa devina atat de credibil incat sa si castige. Astfel incat, in baza retetei Putin, sa-l plaseze pe Traian Basescu, asigurandu-i imunitate, in functia de sef al Executivului. De ce nu se poate?

In primul rand pentru ca, reprezentand tot o prelungire a lui Traian Basescu in calitatea sa de presedinte-jucator, premierul de curand desemnat va face, inevitabil, daca nu aceleasi greseli, in orice caz greseli de acelasi calibru ca si Emil Boc. Iar cetateanul roman este firesc acum sa sufle si in iaurt. Chiar daca, prin fel de fel de trucuri, regimul Basescu va readuce TVA la 19 la suta si chiar daca, angajand alte mari datorii ale statului, va oferi romanilor in anul electoral o mica parte din ceea ce li s-a luat, Mihai Razvan Ungureanu tot nu va putea deveni popular. Nici la propriu si nici la figurat. Ceea ce inseamna ca, in continuare, potentialul electoral al PDL se va deprecia. In aceste conditii, nu este posibila nici sustinerea cu sanse reale a unui candidat propriu la Presedintie.

Stiind ca nu are cum sa castige, Traian Basescu si unii pedelisti mai experimentati pun la cale o constructie de natura sa minimalizeze pierderile. Asa s-a ajuns la reincalzirea ciorbei numita "Miscarea Populara". Sau Alba ca Zapada, in acceptiunea ex-consilierului prezidential Sebastian Lazaroiu, ex-ministru al Muncii, ex-analist, actual director de televiziune cotrocenista. Alba ca Zapada este croita din haine vechi. Din UNPR, partid construit artificial, in interiorul Parlamentului, din traseisti. Cu vechi state in politica. Din ceea ce a mai ramas din PNTCD, daca si numai daca taranistii doresc sa iasa definitiv din istorie. Din fel de fel de ONG-uri inrolate politic si finantate pe sub mana. Eventual, aici va veni si Gigi Becali, in schimbul unei sentinte "juste". Si, daca s-o putea, si partidul popular al lui Dan Diaconescu. Tot in schimbul unor sentinte "juste". Toata aceasta nebuloasa, in acest moment, nu valoreaza mai mult de 30 la suta din electoratul care va vota. In cel mai bun caz.

Speranta regimului Traian Basescu, dar in care nu cred nici apologetii acestuia, este ca diferenta pana la incropirea unei viitoare majoritati sa o faca o alta fictiune. Si anume furtul masiv in alegeri. Operatiune in care finantarea ticaloasa va juca un rol cheie. Or, la acest tip de finantare, care il costa imens pe cetatean si direct si indirect, care creeaza infractionalitate si care loveste direct in democratie, PD-L nu vrea sa renunte cu niciun chip.
Sursa: CorectNews

×