x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Alo, poetul Vosganian pe fir?

Alo, poetul Vosganian pe fir?

de Lucian Avramescu    |    18 Apr 2007   •   00:00
Alo, poetul Vosganian pe fir?

Mă rugam, scriind acel prim articol, ca nimic să nu fie adevărat. Din păcate, o avalanşă de confirmări amplifică primele mele informaţii, iar gazetarii specializaţi vor scoate în curând la lumină porcării incredibile. Alo, Varujan, eşti pe fir? Uită că eşti poet şi scoate harabnicul. Altfel o să te creadă şi pe tine fraier.

Articolul meu "şterpelim deja din portofelele UE", publicat acum două săptămâni, m-a făcut vrednic de antipatia mai-marilor Vămii, m-a aşezat în vizorul unor înalţi funcţionari din sistemul finanţelor şi m-a înscris pe lista de aşteptare a unei firme care se ocupă cu securizarea frontierelor. Cei care mă ameninţă sub iscălitură sau telefonic au grijă să îmbrace glonţul în catifeaua admiraţiei pe care o încearcă pentru poetul din mine. "Am tot respectul şi admiraţia pentru profilul dumneavoastră literar" este începutul depeşei pe care mi-o adresează domnul Mircea Tudor, manager al unei firme româneşti şi reprezentant al unei firme străine lezate în interese. Domnul Diaconu, şeful Vămilor, m-a găsit iute telefonic după articolul cu pricina, dar a fost imposibil să se mai ţină de cuvânt pentru o întâlnire lămuritoare. Mai-marele Vămilor, care se declară la rându-i pasionat de poeziile mele, mărturiseşte că în tinereţe a cochetat şi domnia sa cu versul. Iată un poet la Vămi! Din păcate, de două săptămâni se piteşte în spatele unei secretare politicoase şi sub paravanul unei eterne chemări la Ministerul Finanţelor. Din câte ştiu, prin comasare, ministerul a revenit liberalului Varujan Vosganian. Culmea, ministru este tot un poet.

Ce zicea articolul meu? Că prin dibăcia unor şmecheraşi, prin întocmirea abilă a unor caiete de sarcini şterpelim deja din banii Uniunii Europene care au destinaţia securizării frontierelor României. Exemplificam cu licitaţia pentru achiziţionarea unor scannere care citesc în burta tir-urilor şi containerelor cu marfă orice particulă care ar indica microbul unei fărădelegi. Introducerea, aproape nevinovată, a amănuntului ca respectivele ustensile să încapă într-un camion mic, cu două osii, elimină din start majoritatea competitorilor, firme mari în domeniu. Astfel de licitaţii, formale, cu câştigător ştiut, au loc la tot pasul, mă avertizează un coleg. Blegul de mine intuia nişte lucruri, dar şi-a ferit condeiul de mânăriile din afaceri. Am preferat să pun mustăţi portretului scălâmb al politicienilor. De altfel, este şi îndemnul celor care mă agresează acum, pe diverse căi. Matale eşti poet, ţine-te de "Bună seara, iubito" şi lasă-ne pe noi în pace, că nu te pricepi.

Nu mă pricep, recunosc. Îmi permit însă o analiză mai mult literară a scrisorii cu care mă ameninţă domnul Mircea Tudor. "Ceea ce nu ştiţi dvs. sau ignoraţi cu bună ştiinţă este că scannerele despre care vorbiţi urmează să fie folosite pentru securizarea frontierei de nord, est şi sud-est, toate caracterizate ca fiind zone muntoase sau deluroase, cu infrastructură rutieră deficitară şi în care scannerele promovate de dvs. nu au acces din motive de dimensiuni şi greutate"... şi apoi mai jos.

"Nu sper într-un deontologic drept la replică, dar sunt convins că o minimă aplecare asupra conţinutului scrisorii mele ar trebui să vă pună pe gânduri şi, dacă gândind ve-ţi (sic!) avea ceva nelămuriri, vă stau la dispoziţie." Numărul telefonic pe care mi-l livrează domnul Tudor, recomandat manager, tace mereu. Domnule Tudor, nu mă supăr rău pe dumneavoastră, fiindcă aţi crăcănat cuvântul "veţi", introducându-i în viscere proţapul dureros al unei linii. Mă supăr însă pentru că mă consideraţi neghiob. Vămile, m-am interesat, pentru care se fac licitaţii se cheamă Albiţa, Siret, Giurgiuleşti (lângă Galaţi), Halmeu, Moraviţa (lângă Timişoara). Nici o astfel de vamă nu-i cocoţată pe Ceahlău. De la Regionala Drumurilor suntem informaţi că toate şoselele spre aceste vămi sunt accesibile TIR-urilor de mare tonaj. De unde aţi scos munţii şi prăpăstiile? şmecheria celor două osii a stârnit alaltăieri un scandal la sediul Poliţiei de Frontieră. Furios, reprezentantul unei mari firme nemţeşti a arătat că "ce doreşte vama nu este nici măcar un scanner, ci o jucărie fără claritate". Ce a răspuns reprezentantul Vămii? Că nu înţelege, fiindcă nu ştie englezeşte. Bravos! Caietul de sarcini de care răspunde este redactat în limba engleză!

Mă rugam, scriind acel prim articol, ca nimic să nu fie adevărat. Din păcate, o avalanşă de confirmări amplifică primele mele informaţii, iar gazetarii specializaţi vor scoate în curând la lumină porcării incredibile.

Alo, Varujan, eşti pe fir? Uită că eşti poet şi scoate harabnicul. Altfel o să te creadă şi pe tine fraier.
×
Subiecte în articol: editorial