x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Alternanta la hotie

Alternanta la hotie

de Marius Tucă    |    04 Iun 2004   •   00:00

Parca Radu Vasile spunea prin ’98-’99 ca in Romania nu mai e nimic de furat! Ca se cam furase tot ceea ce fusese de furat si ca urma o perioada in care trebuie sa se treaca la munca.

Ceea ce a urmat ne-a aratat cat de tare s-a inselat fostul prim-ministru al Romaniei.

Nu numai ca ramasese suficienta "marfa" - societati ale statului, terenuri, ape si paduri - de furat, dar ea, usor de intuit, s-a si furat. "Hotii lor" si "hotii nostri" s-au rotit nu neaparat in functie de guverne, parlamente, regimuri politice.

Ei sunt cei care au realizat cea mai "democratica" alternanta, alternanta la hotie. Ei sunt cei care s-au aflat deasupra guvernelor mai mult sau mai putin trecatoare, ei sunt cei care au format cel mai bogat si influent, deci si cel mai puternic guvern, "guvernul hotilor".

Un "guvern al hotilor si hotiilor" format din "ministri" unul si unul, greu sa alegi vreunul dintre ei ca sef al acestui executiv, care mai de care fruntas la devalizarea bancilor sau la neplata datoriilor catre stat, ajunse pentru unii la cateva mii de miliarde. Printre ei, cei grei, s-au strecurat si tepari de mana a doua, fosti jucatori de alba neagra, santajisti si valutisti pentru ca poza de guvern a hotilor sa fie cat mai colorata.

Nu puteau sa lipseasca din aceasta fotografie de grup gulerele albe, adica acei "ministri" care au facut cu adevarat parte din Guvernul Romaniei.

In toti acesti ani am vazut cum reprezentantii acestui guvern s-au manifestat fara nici o jena, fara pic de rusine. Iar noi, incet-incet ne-am obisnuit ca ei sa faca parte din viata noastra, in sensul sa i-am acceptat in libertate. Sa ne fie rusine!
×
Subiecte în articol: editorial