x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Altfel, te-ai ars, Europo!

Altfel, te-ai ars, Europo!

de Lucian Avramescu    |    31 Ian 2007   •   00:00
Altfel, te-ai ars, Europo!

In consecinta, coana Europo, fa ceva! Da-te jos din ingamfari! Trezeste-ti borellii si frattinii, fosti si noi, si pune-i la treaba. N-are Romania clasa politica europeana? Adu-ne una de import.

Romania e o tara care vine, pe alocuri, nu din comunismul lui Ceausescu, ci direct din Evul Mediu. E un adevar crud pe care trebuie sa-l priceapa Europa. Altfel ne-am ars si noi, si ea. Deocamdata, la Bruxelles si Strasbourg, se tin un fel de cenacluri literare. Se teoretizeaza mult. Comisarii si parlamentarii isi screm inteligentele in prezidii si la microfon pentru impresionarea nou-venitului, emotiv si bleg, care a publicat doar o poezie la posta redactiei.

Un diplomat, nu roman, concluziona cu indreptatire ca Uniunea Europeana este deocamdata o constructie pe hartie. Chiar si insuccesele legate de generalizarea monedei euro sunt o proba. Mai sunt si altele. Dar sa ma intorc la noi. Romania are nevoie acum, si nu maine, de sprijin real. Ne-ati luat, ne-ati imbrancit intre oglinzi venetiene, intr-o sufragerie mare. Spalati-va cu noi pe cap! Suntem natangi? Desnatangiti-ne! Nu ne-am spalat pe picioare? Trimiteti-ne cu suturi in fund in baie. Avem politicieni prosti? Dati-ne altii, veniti eventual, ca dupa Cuza, din inima Europei. Sinucigasul pe care l-ai agatat de bracinari cand se azvarlea de pe pod in Dunare are dreptul sa-ti ceara socoteala. Invata-l iute tehnicile de supravietuire, altfel te trage si pe tine la fund.

Am intalnit zilele trecute, pe un camp raios, neatins de pieptenele plugului, o femeie. Eram langa Ciorani, sat din Prahova. Femeia n-avea in picioare nici macar gumari, ci niste ciorapi de lana. Campul era plin de ciulini. O padure cat omul. Culesese o corsnie si se pregatea sa plece acasa. Ce faci, maicuta, zic, cu ciulinii astia? "Foc. Ii pun pe foc", mi-a raspuns sec femeia si a mers mai departe zgribulita si fara chef de vorba.

Aceasta batrana amarata din Ciorani, cu o casa fara gard, care se vedea in apropiere, n-are, presupun, nici un ajutor. Mai sunt ca ea destui. Aici. In Belgia si Franta, si Luxemburg nu sunt. Au si ei saracii lor, dar nu in aceasta expresie umilitoare. Ce vreau sa spun? Romania nu are nevoie doar de ifosele Europei. Suntem petic din mantoul ei de lux. Integreaza-ne, Europo, sa nu se mai cunoasca deloc cusatura! Ai salvat un sinucigas? Ocupa-te de el!

Luni, toate partidele mari din Romania s-au adunat in lungi sedinte. Pentru a dezbate ce? Nivelul de trai? Absorbtia fondurilor comunitare? Proiectele de integrare? As! PD (partid de guvernamant) a emis o strategie de salvare a lui Traian Basescu. PSD (partid de opozitie) a cantarit tehnicile de suspendare a aceluiasi Traian Basescu. PNL (partid de guvernamant) a exersat variatiuni pe aceeasi tema. Presedintele, la randu-i, nu se ocupa decat de presedinte. Unde sa mai incapa si problema babei desculte din Ciorani? Cozonacul UE n-are nici o felie si pentru ea. Asa cum nu a intrat si nu intra in preocuparile savante de la Bucuresti. Ea a cazut printre faliile istoriei. E un exemplu banal, ati putea zice. Nu va contrazic. O femeie din Romania care umbla in ianuarie desculta pe camp si culege ciulini pentru a-si incalzi soba cu plita. Vezi bine, Europo, ca politicienii romani nu fac altceva decat galceava. Cel mai iubit roman e si cea mai inversunata tata. Ai solutii?

In consecinta, coana Europo, fa ceva! Da-te jos din ingamfari! Trezeste-ti borellii si frattinii, fosti si noi, si pune-i la treaba. N-are Romania clasa politica europeana? Adu-ne una de import. Daca marinarul ne-a bagat in haos, ia-l! Da-i de lucru la Anvers. Trimite-ne presedinte sau rege un neamt, un bruxellez, un vienez! Suntem ai tai! Altfel te-ai ars, Europo!

P.S. Guvernul italian a alocat fonduri pentru construirea de case tiganilor romani care traiesc in corturi si cutii de carton langa Roma si Milano. Italia a priceput prima ca saracii Romaniei sunt, dupa Integrare, si saracii ei.
×
Subiecte în articol: editorial