x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Am reusit sa-i pacalim!

Am reusit sa-i pacalim!

de Ion Cristoiu    |    18 Mai 2006   •   00:00
Am reusit sa-i pacalim!

Raportul de la 16 mai 2006 da de veste ca nu mai avem stegulete rosii la capitolul combaterea coruptiei.

Care va sa zica, in Romania coruptia a fost lichidata.

In Bulgaria nu s-a intamplat asa ceva. La Sofia, mafiotii se impusca in plina strada, spre deosebire de Bucuresti, unde se sinucid. Iar cand nu vor sa se sinucida, ii cheama Daniel Morar la DNA si ii da Rodica Culcer la TVR.

Asumandu-si ipostaza Anei Ipatescu fara pistol, Monica Macovei se dezmiarda pe toate posturile tv. Dar mai ales pe cele ale caror proprietari mafioti fac bezele puscariei din elicopterele personale.

Partidul Democrat, cel care o contine pe ministra, alaturi de regimentul de femei aduse de inelar, in politica, de barbatul Traian Basescu, nu mai conteneste a se fali ca victoria de la 16 mai ii apartine in exclusivitate. Reactia romanilor la acest nou montaj literar-artistic trancanitor e complexa. Fata de guresenia Monicai Macovei si a liderilor PD marturisesc o intelegere compatimitoare. Politicienii sunt ca gaina. Oul cazut din tartita primeste conotatii de victorie intr-un razboi mondial.

Fata de raportul UE reactiile sunt impartite. Nevinovatii intr-ale politicii afiseaza o nedumerire de insi loviti la cap intr-un accident de bicicleta. Nu pricep chestia cu steguletele rosii, galbene si verzi, intalnite de ei doar la acarii din gara si la drumarii varati in veste reflectorizante. Cei priceputi intr-ale politicii nu-si ascund surprinderea fata de propozitia cu victoria asupra coruptiei. Cum adica Romania a inregistrat succese remarcabile in combaterea asupra coruptiei?

Privind in jur, romanii vad ca nici unul dintre gusterii tranzitiei n-a patit nimic. Vilele sunt la locul lor. Nu s-au micsorat. Dimpotriva, s-au pricopsit, intre timp, si cu un loc de aterizare a helicopterului. Spectacolul toapelor de lux care cumpara intr-o ora cat un profesor universitar intr-o viata n-a cunoscut un moment, un singur moment de pauza. Ciubucul e in continuare cheia fosnitoare care deschide orice usa. Licitatiile sunt mai departe trucate. Milioane de euro sunt risipite pe comenzi de stat date clientilor politici. Legile se fac in continuare pentru a favoriza un nou jaf, ordonantele de urgenta si hotararile de guvern cu dedicatie au ramas mai departe o realitate indiscutabila. Coruptia prezenta isi face de cap fara sa se sinchiseasca.

Dar poate, isi spun romanii, raportul de la Bruxelles se refera la coruptia trecuta. Gratie osardiei lui Daniel Morar, acest Pepe al Justitiei noastre, autorii marilor jafuri postdecembriste, ticluitorii jocurilor piramidale sau ale Fondurilor de Investitii, cei care au luat pe nimic combinate pentru a le darama si a vinde terenul sunt deja la puscarie sau macar sub ancheta. Nici vorba de asa ceva.

Bilantul inutil cu care s-a dat in spectacol mediatic starleta de la DNA nu ne-a oferit nici un dosar de mare coruptie. Termopanele lui Adrian Nastase, pustile lui Serban Mihailescu, varul lui Marian Vanghelie si vila mamei lui Miron Mitrea pot fi considerate, cu maxima severitate, niste gainarii. Gainarii la nivel inalt. In nici un caz, coruptie la nivel inalt. Pentru ca, sa fim seriosi!, coruptie la nivel inalt inseamna cazuri de jefuire a avutiei nationale sau de bani publici de un guzgan in schimbul mitei primite de la un demnitar pentru asta. Nici unul dintre dosarele cu care se flutura Daniel Morar si Monica Macovei pe micile ecrane nu se inscrie in categoria de mare coruptie. Si atunci cum se explica insemnarile din raportul UE? Foarte simplu. Am reusit sa-i pacalim!

Prin spectacolul de sunet si lumina al telejustitiei in direct, prin convocarea la DNA a unor nume sonore, dar acuzate de fleacuri, am reusit sa cream impresia ca in Romania coruptia a primit lovituri naucitoare. Pentru geniala comedie jucata, Traian Basescu, Monica Macovei, Ilie Botos, Daniel Morar merita felicitari. Nu din partea romanilor, pentru ca imaginea nu poate tine loc realitatii, ci din partea Mafiei.

Dusmanul de moarte al Mafiei noastre a fost Supraveghetorul de la Bruxelles. Uniunea Europeana a cerut Romaniei sa combata coruptia. Atat prin limitarea drastica a posibilitatilor de a face afaceri necinstite, cat si prin tragerea la raspundere a celor care s-au imbogatit pe seama avutiei nationale. Acum, dupa raport, Mafia romaneasca poate destupa, cu pocnet sarbatoresc, sticlele cu sampanie. A primit, in fine, dreptul de a fi lasata in pace. A primit, in fine, dreptul de a fura cu certificat. O mai poate deranja cineva in numele luptei impotriva coruptiei? Evident, nu. Lupta impotriva coruptiei s-a incheiat in uralele celor de la Bruxelles. Gratie regimului Basescu. Regim care a reusit sa-i traga pe sfoara pe cei de la Bruxelles prin circul fara paine al telejustitiei in direct.
×
Subiecte în articol: editorial