x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Amintiri cu turnuri si statui

Amintiri cu turnuri si statui

17 Aug 2004   •   00:00

Bulucit in jurul ghidului, un grup de turisti straini asculta, cu evlavia celor care toata viata au visat sa ajunga la Baalbek sau la Machu Pichu si, in sfarsit, au reusit, explicatiile acestuia.

Excursia organizata intr-unul din cartierele marginase ale Bucurestiului de Agentia Exotic and Paranormal la blocul cu zece niveluri si saisprezece scari de pe strada Burghiului figureaza in lista UNESCO a circuitelor istorice de interes mondial. Iar cinci dintre marile reusite ale asociatiei de locatari, celebra de acum sub numele "amaratii de la B 34", au intrat in Cartea Recordurilor: cel mai mare procent de rau-platnici la intretinere, cele mai multe si mai violente scandaluri pe cap de familie, cel mai mare numar de curve cu o inalta pregatire de specialitate livrate Europei, cel mai mic consum de sapun pe cap nepieptanat de la Revolutie si cea mai lunga coloana de Mercedesuri insirate la coada la cantina de ajutor social. Firma de paza si protectie care asigura traseul nu raspunde de siguranta celularelor si a portofelelor. De la etajul cinci in sus, japonezii mai curiosi, care vor sa filmeze in garsonierele inchiriate comunitatilor de chinezi si irakieni, sunt insotiti de mascatii Brigazilor anti-drog ale Politiei. "Iata - spune ghidul deschizand cu speraclul usa biroului administratorului, fugit cu fondul de rulment in Rusia - aici s-a constituit in primele luni ale anului 1990 Partidul Militar Crestin Pentru Privatizarea Carciumilor Abuziv Confiscate de Dictatura, una din numeroasele formatiuni care au consfintit democratizarea societatii romanesti".

La etajul intai, nemtii si suedezii din grup, dornici sa vada cu ochii lor cum traieste din alocatia pentru cei 17 copii o familie de someri din tata-n fiu, pot discuta cateva din problemele integrarii in UE doar cu bunicii, intrucat domnul Torocala si doamna, abia refacuta dupa nasterea in urma cu doua saptamani, dupa trei generatii de gemeni, a primilor tripleti, se afla in plin proces de procreatie in bucatarie. Obiectivul de maxim interes al excursiei, citat cu litere de-o schioapa in toate pliantele agentiei, nu-i insa nici bordelul de la subsol, tinut de unul din membrii marcanti ai Comisiei parlamentare pentru Arte si Meserii traditionale, nici apartamentul unde sunt inregistrate 367 de firme-fantoma de import-export arabe, ci coridorul blindat, de la cinci, inchiriat cu lift cu tot de un deputat dat in urmarire prin Interpol pentru bancruta frauduloasa, fals in acte publice, imprumuturi bancare fara garantii si trafic cu certificate de revolutionar. E normal ca turistii sa fie emotionati, intrucat au prins una din putinele zile in care deputatul se arata in balcon multimii si acorda autografe, astfel ca politistii sectiei din cartier pot fura benzina din conducta de sub biserica si cu cisterna, nu numai cu canistrele.

Si cum locurile celebre atrag ca un magnet celebritati, in grupul de turisti din toata lumea, veniti sa traiasca senzatii tari in blocul B 34, exista o vedeta. Un sinucigas american care, dupa ce s-a aruncat in cap dupa toate podurile din Los Angeles ratand de fiecare data, a aflat de mititeii din carne stricata serviti la birtul din fata blocului si e nerabdator sa-i manance.

×
Subiecte în articol: editorial