x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Angela merge mai departe?

Angela merge mai departe?

de Serban Cionoff    |    18 Sep 2018   •   11:50
Angela merge mai departe?

Primul ministru, Viorica Dăncilă, nu ajuns ieri la Aeroportul Băneasa, pentru a-l întâmpina pe președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, venit la București pentru a participa la Summitul celor Trei Mări. De aici, un lung prilej de vorbe și de ipoteze! Unii, precum senatorul liberal Ben Oni Ardelean, aseară, la dezbaterea moderată de Mihai Gâdea la Antena 3,  spun că șefa a dovedit că nu le are cu uzanțele diplomatice, așa că trebuie să avem foarte serioase motive de îngrijorare privind maniera în care își va exercita atribuțiile atunci când România va prelua președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Alții, deloc puțini, vorbesc despre „scandalul în care au fost atrași Dăncilă și Juncker” și demantelează urâta urzeală ale cărei ițe ne duc până la SPP. Mai bine zis, deocamdată numai până la SPP! Conchizând, cu amărăciune și revoltă, așa cum a făcut Victor Alistar în aceeași emisiune: „Ne sabotăm țara!”

 Desigur, discuția (de fapt, disputa) rămâne deschisă și, până una-alta, așteptăm ca factorii îndreptățiți să cerceteze cum au stat lucrurile. Deși, la drept vorbind, având atât de multe dezamăgiri din partea feluritelor comitete și comiții de anchetă, mai că aș înclina să îi dau dreptate tot lui Victor Alistar, care, în emisiunea lui Mihai Gâdea de aseară, punea punct subiectului: „nu se va demonstra nimic!”

 După cum era de așteptat, în discuție au apărut, cu o semnificativă frecvență, nume de instituții și de persoane de la care ar putea să fie obținute informații edificatoare. Printre aceste, a fost pomenit doar în treacăt numele acelei persoane care, potrivit relatărilor de presă, l-a întâmpinat pe înaltul oaspete la scara aeronavei. Este vorba despre Angela Cristea, șefa reprezentanței Uniunii Europene în România. De la care am putea afla dacă Jean Claude Juncker a fost informat că primul ministru român se află în drum spre aeroport și, eventual, dacă liderul european a fost invitat să meargă la salonul de protocol, unde urma să o întâlnească pe Viorica Dăncilă? Întrebări care trebuie neapărat să fie puse atâta vreme cât SPP a transmis, în mod oficial, că decizia de a părăsi aeroportul i-a aparținut personal lui Jean Claude Juncker.

Situație în care este foarte important să știm dacă domnia sa a luat această decizie cunoscând datele reale ale problemei sau dacă, necunoscându-le, a dat startul cursei?

S-ar putea, însă, să apară unele îndoieli asupra dozei de obiectivitate a răspunsurilor pe care le va oferi șefa reprezentanței UE, fiind bine cunoscut faptul că, în ianuarie anul curent, doamna Angela Cristea a fost nominalizată în mai multe relatări de presă ca fiind cea care a transmis la Bruxelles informările în baza cărora Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și prim-vicepreședintele comisei, Frans Timmerman, au expediat la București scrisoarea în care își exprimau profunda îngrijorare față de modificările la Legile justiției. După cum, potrivit acelorași canale de presă, tot Angela Cristea ar fi avertizat vârfurile Comisiei Europene că Viorica Dăncilă este o persoană care provine din arealul lui Liviu Dragnea și, ca atare, nominalizarea sa, ca prim ministru, ridică serioase semne de întrebare. Informații care, nefiind contrazise, pot fi luate în continuare în discuție. În fine, dar deloc în ultimul rând, există în biografia Angelei Cristea (fostă Filote) o seamă de dovezi ale unor certe afinități cu anumite cercuri de influență și de interese, fapt care, la rândul său, sporește doza de scepticism asupra manierei în care șefa reprezentanței UE va da răspuns la întrebări. Dacă, desigur, va fi invitată să răspundă!

 Până atunci, eu vă propun să ne reamintim cum se numea un film de mare succes de acum ceva ani în urmă: „Angela merge mai departe”. După care, în funcție de răspunsurile pe care le va da (și dacă le va da?!) Angela Cristea, să alegem cum vom citi acest titlu. Cu semnul exclamării sau cu cel al întrebării?…

 

                    

     

×