x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Anticipate si inghet

Anticipate si inghet

de Marius Tucă    |    14 Mar 2005   •   00:00


E democratie, e primavara, e cota unica, dar nu mai "e" alegeri anticipate. Nici FMI nu mai e. Ura, am invins! Este luni. Ora pranzului. Citesc toate agentiile de stiri, toate comunicatele de presa, toate declaratiile politice si nimic. Si nu-mi vine sa cred! Chiar nu mai intereseaza pe nimeni? Ce-o face presedintele? Nu se poate sa ne lase asa dupa ce luni de-a randul ne-a amagit! Macar el sa vina si sa declare ceva. E prea multa liniste! Daca tara se obisnuieste asa? Daca partidele se vor resemna? Daca Parlamentul va fi multumit in actuala configuratie?


Este luni. Ora pranzului. Citesc toate agentiile de stiri, toate comunicatele de presa, toate declaratiile politice si nimic. Si nu-mi vine sa cred! Chiar nu mai intereseaza pe nimeni? Ce-o face presedintele? Nu se poate sa ne lase asa dupa ce luni de-a randul ne-a amagit! Macar el sa vina si sa declare ceva. E prea multa liniste! Daca tara se obisnuieste asa? Daca partidele se vor resemna? Daca Parlamentul va fi multumit in actuala configuratie? Poate ca totusi, pana deseara, se va gasi cineva sa reia problema, s-o puna iarasi pe tapet, s-o dezbatem, s-o analizam, s-o intoarcem pe toate partile, sa despicam firul in paispe! Hai, rogu-va, o declaratie cat de mica, pe tema asta, nu se poate sa fie chiar asa de usor abandonata o idee atat de generoasa.

Fratilor, Traiane, chiar nu mai vrea nimeni alegeri anticipate in tara asta? Sa intelegem ca a fost vorba de o seducere in masa si-atat? Si noi care am crezut ca-n aprilie, mai, iunie si chiar septembrie, cel tarziu, o sa mergem la vot! Nu de-altceva, dar a inceput sa ne placa. E democratie, e primavara, e cota unica, dar nu mai "e" alegeri anticipate. Nici FMI nu mai e. Ura, am invins! Dupa decenii intregi de dictatura a Fondului Monetar International, am invins. De fapt, nu noi, ci Guvernul Tariceanu.

I-au alungat pe imperialistii care ani si ani ne-au micsorat salariile, ne-au inchis intreprinderile si ne-au dat oamenii afara, ne-au scumpit curentul, ne-au marit TVA-ul si impozitele, intr-un cuvant ne-au asuprit! Acum, Guvernul Tariceanu, in frunte cu Ionut Popescu, a invins. Daca vor "rezolva" si problema cu Banca Mondiala, vom deveni dupa cincisprezece ani liberi. Si vom trai bine!, cred ca la asta se refereau baietii, fara FMI, fara Banca Mondiala! Traiasca libertatea, traiasca si cota unica de impozitare… Si, anticipatele? Ce va grabiti asa? Mai e timp pana deseara! Daca nu, maine! N-ati vazut ca intre cele doua palate, Cotroceni si Victoria, se desfasoara un razboi surd de cand Basescu l-a pus pe Stolojan pe tambal?

Dupa ce presedintele ne-a vorbit de zonele de conflict inghetate, dupa ce premierul ne-a anuntat de inghetarea pentru cateva luni a relatiei cu FMI, a venit vremea inghetului si pentru tandemul Basescu-Tariceanu. O fi de la alegerile anticipate?

×
Subiecte în articol: editorial