x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Anticipatele presedintelui

Anticipatele presedintelui

de Marius Tucă    |    06 Feb 2005   •   00:00

Traian Basescu n-a renuntat la ideea alegerilor anticipate. Ba, mai mult, e gata sa uzeze de toate prerogativele constitutionale pentru ca aceste alegeri anticipate sa aiba loc. Traian Basescu vrea ca la guvernare sa se afle doar Alianta D.A., adica Partidul National Liberal si Partidul Democrat.
Cine credea ca dupa ultimele alegeri va veni un an linistit s-a inselat amarnic. Dupa cum a inceput, postelectoralul an 2005 are toate sansele sa fie mai electoral decat anul trecut. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, nimeni altcineva decat cel care a intors de unul singur rezultatul alegerilor parlamentare prin castigarea bataliei pentru Cotroceni, n-a renuntat la ideea alegerilor anticipate. Ba, mai mult, e gata sa uzeze de toate prerogativele constitutionale pentru ca aceste alegeri anticipate sa aiba loc.

Traian Basescu vrea ca la guvernare sa se afle doar Alianta D.A., adica Partidul National Liberal si Partidul Democrat. Asta si-n ideea ca, in caz ca Alianta va castiga aceste alegeri anticipate si va reusi sa faca Guvernul fara sa apeleze la alta formatiune politica, cele doua partide vor fuziona. Altfel, aceasta sansa cine stie cand ar mai putea veni.

Acestea sunt calculele pe care le face Traian Basescu, gandindu-se, probabil, sa fie presedintele unei Romanii cu un guvern majoritar format dintr-un singur partid rezultat din fuziunea celor doua, cu UDMR si PUR ramase pe dinafara Parlamentului si cu Partidul Social Democrat in Opozitie, alaturi de PRM. Asta este Romania pe care vrea s-o conduca Traian Basescu! Numai ca, pentru ca acest proiect politic sa aiba vreo sansa, trebuie sa-l gandeasca, sa-l simta, si apoi sa-l vrea si liberalii, in frunte cu premierul Calin Popescu Tariceanu.

Ce se va intampla daca primul-ministru Tariceanu, devenit intre timp si presedintele Partidului National Liberal, n-o sa imbratiseze ideea lui Traian Basescu! Putem asista la o criza guvernamentala care poate fi creata oricand de Partidul Democrat, dar credem ca mergem prea departe cu speculatiile.

Asadar, pentru a incerca sa-si puna in practica ideile, Traian Basescu va trebui sa-l convinga pe Tariceanu ca proiectul sau politic este castigator. Si cum C.P. Tariceanu a mers pana acum pe mana lui Traian Basescu si n-a facut rau, ba, dimpotriva, a avut numai de castigat, e posibil ca, mai devreme sau mai tarziu, posibil pana la sfarsitul anului, sa avem alegeri anticipate. In sustinerea acestei idei, se pregatesc fara s-o spuna raspicat si celelalte partide.

Asadar, suntem in campanie electorala. Tot ce vor intreprinde partidele noastre politice vor face cu gandul la aceste alegeri anticipate. Primul examen al acestora bate la usa: alegerile pentru Primaria Capitalei.
Dar ce strategie pot sa puna la cale celelalte partide politice?
Vom vedea in ziarul de maine!
×
Subiecte în articol: basescu traian editorial