x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Anul opt. Pregătirea schimbării

Anul opt. Pregătirea schimbării

de Adrian Năstase    |    03 Ian 2012   •   21:00
Anul opt. Pregătirea schimbării

Pentru politicieni si pentru multi nepoliticieni, anul in care am intrat este unul al alegerilor locale si gene­rale. Adica el conteaza mai ales prin felul in care se termina. E o viziune pragmatica, poate chiar dramatica, dar nu lipsita si de simplificari ce denatureaza analiza. 2012 are 12 luni si fiecare zi din aceste luni are importanta ei pentru Romania si pentru cetatenii ei.

Nu e important doar ce se va in­tampla la alegeri si dupa alegeri, ci si cum vom ajunge acolo, in ce stare. Ca societate. Ca economie. Ca oa­meni. Chiar rezultatul insusi al ale­gerilor va depinde de cele aproape 11 luni anterioare. Prin urmare, care sunt provocarile? Ce incercari ne as­teapta?

In primul rand, vom avea de a face cu o serie de conjuncturi externe care ar presupune din partea noastra strategii clare si reactii ferme. Politicile europene in materie bugetar-fi­nanciara sunt departe de a fi definitiv conturate, in ciuda rezultatelor afi­sate la ultimul summit. Tot mai multe state noneuro refuza sa parti­cipe la un acord interguvernamental in termenii anuntati. E probabil ca o decizie definitiva sa se ia in martie. Asa cum anunta Traian Basescu, atunci vom afla si daca va trebui sa par­ti­cipam la refinantarea subs­tan­ti­a­la a FMI. De catre cine? Si ce reactie vom avea?

2012 e si anul in care vom afla daca un buget de criza alcatuit fara tinte politice poate tine in viata o so­cietate cu institutii care se prabusesc. Bugetele locale sunt tot mai saracite, desi au tot mai multe obligatii. E pro­ba­bil ca sisteme cum sunt sanatatea si invatamantul sa-si continue des­tra­ma­rea, cu consecinte dure pentru multi ani de acum inainte.

Dar 2012 va fi si anul marilor di­versiuni. Si Basescu, si PDL stiu bine nu numai ca au pierdut increderea oamenilor, dar si ca nu o mai pot recupera in termeni electorali cat de cat utili. Asa ca vor incerca marile manevre colaterale menite sa le ofere o salvare. Principala diversiune a si avut loc la nivel legislativ. Alegerile in de­valmasie din noiembrie – solutie ru­sinoasa – sunt expresia disperarii ce­lor care stiu ca ar pierde masiv la lo­cale, ceea ce i-ar scoate total din joc la alegerile parlamentare.

Vom asista insa si la alte spectacole. Partide nascute peste noapte din palarii de mascarici vor incerca sa ca­nalizeze nemultumirile spre solutii de balci. Vom vedea cum apar zi de zi televiziuni si publicatii care ne vor ex­plica de ce nu e adevarat ceea ce cre­dem noi ca traim. 'Dosarele' isi vor continua dansul pe ritm de breaking news. Si, tot zi de zi, vom afla ca USL se rupe, nu rezista sau se pra­bu­ses­te in sondaje.

Tot acest sistem pervers pare insa a fi din ce in ce mai gripat. Puterea ma­si­nariei basesciene care, pana mai ieri, parea coplesitoare, a inceput sa dea rateuri. Nu mai apara acolo unde a promis acest lucru. Nu se mai poate rafui cum ar dori acolo unde si-a promis sa actioneze in felul asta. In tot angrenajul guvernarii bantuie un vant ingrijorat al preocuparii fata de ziua de maine si al neincrederii in ziua de azi.

Sistemul Basescu se prabuseste incet, sub ochii nostri. Pentru 2012 cred ca e foarte important ca aceasta prabusire sa aiba cat mai putine victime colaterale...

×
Subiecte în articol: editorial