x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Anul Şobolanului sau anii şobolanilor

Anul Şobolanului sau anii şobolanilor

de Adrian Năstase    |    09 Ian 2008   •   00:00
Anul Şobolanului sau anii şobolanilor

Război generalizat. Voronin, Kosovo, Marea Neagră. Răul se abate din toate direcţiile asupra României. În faţa tuturor acestor pericole – o singură pavăză. Binele absolut care se opune răului absolut. Un singur om se luptă pentru români, iar războiul lui împotriva întregii lumi nu se opreşte niciodată. Superman... În viaţa sa de politician s-a bătut cu toţi şi cu toate: cu flota României, cu sindicatele din transporturi, cu câinii vagabonzi, cu duşmanii politici, cu aliaţii politici, cu ruşii, cu ţiganii, cu jurnalistele, cu mogulii, şi lista ar putea continua.


Daţi-mi voie, mai întâi, să descriu pe scurt o situaţie ipotetică, dintr-un stat ipotetic. Ţara este condusă de un guvern "penal", plin de corupţi, care folosesc fiecare prilej pentru a fura din buzunarul poporului. Parlamentul este şi el populat de o haită de prădători care, pe lângă faptul că se opun progresului, fură şi ei (evident), prin toate metodele de care sunt capabili. Primul-ministru este mână-n mână cu diverşi magnaţi şi moguli, care şi-au făcut averile – aţi ghicit! – furând. Presa este biciuită şi controlată de aceiaşi îmbogăţiţi, ca să înfăţişeze poporului realităţi false. Rusii sunt răi. Ungurii sunt răi şi periculoşi. E vorba de cei din UDMR, pentru că cei din UCM sunt deocamdată simpatici. Deocamdată. Ţiganii sunt "împuţiţi". şi, de altfel, şi periculoşi. Italienii vor să ne expulzeze din ţara lor, pe noi sau pe ţigani – oricum ne urăsc pe toţi, indiferent cum ne-ar numi. Bulgarii ne urăsc şi ei – până şi bulgarii ne numesc ţigani! Unde s-a ajuns! Nu ne mai lasă să facem nici măcar Revelionul la ei. Nu mai e sigur să ne plimbăm prin Europa – europenii ne-au declarat război. Nu mai e sigur să mergem nici pe stradă – copiii ne pot fi atacaţi oricând de violatori, terorişti sau răpitori. Tot timpul trebuie să avem grijă, fiindcă, iată, oricând ţi se poate întâmpla ceva rău din senin – Elodia nu a fost găsită nici astăzi, după mai bine de 100 de zile de absenţă. Inflaţia creşte, preţurile apartamentelor cresc. Se scumpesc toate lucrurile absolut necesare vieţii de zi cu zi, – pâinea, apa caldă, bordurile. Până şi simbolul echipei naţionale de fotbal a fost înjurat pe stadioanele italiene. De aceea, trebuie să condamnăm comunismul, securismul, Ribbentrop-molotovismul, fiindcă toate relele ne pândesc din umbră. În Bucureşti, oamenii sunt cotropiţi de maşini, maşinile sunt învinse de gropi, gropile îşi pierd întâietatea în faţa bordurilor. Iar peste toate se aşterne astăzi, liniştită, zăpada.


Război generalizat. Voronin, Kosovo, Marea Neagră. Răul se abate din toate direcţiile asupra României. În faţa tuturor acestor pericole – o singură pavăză. Binele absolut care se opune răului absolut. Un singur om se luptă pentru români, iar războiul lui împotriva întregii lumi nu se opreşte niciodată. Superman...


În viaţa sa de politician s-a bătut cu toţi şi cu toate: cu flota României, cu sindicatele din transporturi, cu câinii vagabonzi, cu duşmanii politici, cu aliaţii politici, cu ruşii, cu ţiganii, cu jurnalistele, cu mogulii, şi lista ar putea continua. Deşi, la momentul actual, domnia-sa se bate inclusiv cu lista. Dar numai pentru a învinge, de fapt, votul uninominal.


"Ceea ce ne trebuie acum este un mesaj clar către cetăţenii acestei ţări. Acest mesaj trebuie să fie citit în ziare, auzit la radio, transmis la televizor. Vreau ca toţi să îşi amintească din ce motiv au nevoie de noi." Este o frază a unui dictator fictiv dintr-un film recent despre propagandă şi totalitarism (V for Vendetta). În spatele său se ascunde însă un refren cunoscut. Frica este cel mai bun agent electoral. Acum, în România anului IV după Revoluţia portocalie, ar trebui, poate, trezindu-ne din coşmar în loc să ne lăsăm dominaţi de frică, să începem să privim mai atent către sursa ei. Cine şi de ce ne transmite că ar trebui să ne fie frică? Cine urmăreşte să ne facă dependenţi de un anume antidot la frică?


Acum, când China se pregăteşte să intre în Anul Şobolanului (o perioadă de muncă intensă, înnoire şi oportunităţi pentru cei care ştiu să le sesizeze), priviţi circumspect în jur şi rezervaţi-vă mai multă răbdare în analiza realităţii: România intră în anul manipulării. Frica, dezordinea, lipsa, criza, blocajul, neliniştea, instabilitatea vă vor asalta din toate direcţiile. Interpretaţi însă cu mai multă atenţie faptele, vorbele şi intenţiile, întrebaţi-vă cât din acest pericol generalizat este real şi cât este imaginat, şi mai ales cui şi în ce măsură îi este el util şi apoi formulaţi-vă concluzia. Cu propria minte.

×
Subiecte în articol: editorial