x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Apelul interlopului Briliant

Apelul interlopului Briliant

de Razvan Barbulescu    |    30 Mar 2010   •   00:00

Noi şi lumea. Lucrurile se petrec astfel. E cutremur în Chile, ştiristele tresaltă vioi: ne-am interesat, nu e nici un român între ei. Pasul 2. Apare dl Mărmureanu, zâmbind cu înţelegere: pe noi ne interesează cutremurele din Japonia. Noi cu falia aia avem treabă. Atentat în metroul de la Moscova. Ştiristele îşi fac datoria: deocamdată nu s-au semnalat victime din România. Pasul 2. Udrişte ne linişteşte: metroul de la Bucureşti e la fel de sigur ca metroul de la Moscova. Unde tocmai au murit 40 de oameni. Avantajul libertăţii câştigate înainte de mineriade: suntem simultani cu lumea.

TÂMPIŢII DE LA NASA
Când dl Băsescu declara în stil de şuetă că şcoala românească produce tâmpiţi, adevărul e la jumătate. Ca să fim simultani cu mapamondul, se cuvine să formulăm astfel: şi şcoala românească produce tâmpiţi. Altfel ai o problemă. Unde îi aşezi pe românii tâmpiţi selectaţi la NASA? În ce oală îi bagi pe hackerii superinteligenţi fără frontiere? Dar unde-l pui pe ieşeanul care a inventat un dispozitiv ce rezolvă întârzierea trenurilor în ţările din nordul Europei?

Şcoala românească produce tâmpiţi în măsura în care de douăzeci de ani doar constaţi că apar tâmpiţi. Şi nu te întrebi ce se întâmplă cu tâmpiţii după terminarea liceului. Fac o facultate? Intră în politică? Pleacă aiurea şi devin inteligenţi? După revoluţie, veniseră din toată lumea armate de voluntari care se apucaseră să ne spele la fund handicapaţii din şcolile speciale. Şi ce-au constatat? Cea mai mare parte nu erau handicapaţi.

Spălându-i sănătos cu apă şi săpun, apăreau dintr-o dată normali şi chiar frumoşi. Unii dintre handicapaţii pe bune au fost adoptaţi de familii din occident, care-şi doreau cu disperare un copil, fie el şi handicapat. După câţiva ani, copiii handicapaţi au apărut pe copertă, erau ca odraslele vedetelor de la Hollywood.

UE AR FI TRĂIT O DRAMĂ
În ultimul său mandat, preşedintele constată că sistemul de educaţie din România este cel mai slab din UE. S-ar putea să aibă dreptate. Există statistici, evaluări. În timpul ăsta Germania, Franţa, Marea Britanie ne aspiră medicii şi asistentele. Ne lasă doar bolnavii. Sistemul medical românesc, spunea psihiatrul Tudose, e un sistem fără medici şi asistente. Şi, miracol, funcţionează. Vă daţi seama ce foială europeană se isca dacă n-aveam sistemul de învăţământ cel mai slab? Dacă ei aveau sistemul nostru şi noi guvernele lor..?

UE ar fi trăit o dramă, obligată să-şi revadă sistemul de valori, fiindcă producea tâmpiţi. Posibilă concluzie la aserţiunea prezidenţială: după ce deştepţii au plecat din ţară, iar hackerii şmecheri au înfundat puşcăriile, sistemul politic s-a mulţumit cu ce a rămas, şi-a racolat valorile din sistemul de învăţământ furnizor de tâmpiţi.

CIORDEALA DE BINE
Constatările guvernanţilor rimează cu apelul sincer al interlopului Briliant. Briliant a constatat şi el că aşa nu mai merge, "în ultimii 20 de ani am observat o intensificare a sentimentelor împotriva romilor, nu doar în România, ci în întreaga Europă... am observat de asemenea că infracţiunile în rândul romilor au devenit tot mai serioase, până la crimă organizată la nivel internaţional". Urmarea: Briliant a cerut ţiganilor să nu mai folosească minorii, altfel vor fi expulzaţi din Europa. N-a zis să nu se mai ciordească. Principiul rămâne. Dar nu cu puradei. Intervenţia hotărâtă a lui Briliant e de bine: dacă ai lui nu mai fură în UE, vor fura în ţară.

×
Subiecte în articol: editorial