x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale APS şi funcţionarii regali s-au întrecut în gafe

APS şi funcţionarii regali s-au întrecut în gafe

de Dan Dumitrescu    |    10 Noi 2011   •   21:00

Prezenta Regelui Mihai la Palatul Parlamentului, prezenta prilejuita de cea de-a 90-a aniversare a Majestatii Sale, a reprezentat o frumoasa reverenta a prezentului in fata istoriei. Desi sunt un republican convins, n-am cheltuit nici pic de ingaduinta fata de ratanii care s-au opus, deschis sau prin distantare ostentativa, organizarii respectivei ceremonii.

Dar i-am ignorat pe plebeii ranchiunii primare, considerand ca mitocania reprezinta, in fond, o chestiune de asumare individuala. Istoria, in schimb, ofera identitate colectiva. Identitate innobilata pentru romani, atat cat este posibil, si prin evenimentul la care ne referim. Ceremoniile prilejuite de aniversarea Majestatii Sale nu s-au rezumat insa, asa cum buna-cuviinta ar fi impus, doar la repere de apreciabila condescendenta. Gospodarii blazonului regal au reusit pe alocuri sa devina neglijenti, uneori chiar socant de populari, risipind astfel nepermis un prestigiu care, de fapt, nu le apartine. Una dintre aceste manifestari s-a consumat miercuri.

Atunci cand Casa Regala a acordat 'Inaltul Patronaj' Asociatiei Presei Sportive din Romania. Nu stiu care sunt dedesubturile acestui aranjament. Stiu insa ca, desi activez in domeniu, acordarea inaltei distinctii a reusit sa ma socheze. Surpriza, marea surpriza, a constituit-o, in primul rand, faptul ca astfel am aflat despre faptul ca Asociatia Presei Sportive din Romania inca mai fiinteaza. Ca ea nu si-a dat, asa fusesem tentat sa cred, obstescul sfarsit. In al doilea rand, m-a surprins faptul ca reprezentantii Casei Regale au fost capabili sa afiseze lozinci de un penibil desavarsit pentru a justifica plonjarea in derizoriu. Cuplul Duda – Dadi a indulcit pana la greata discursurile protocolare.

Fostul actor zicea: 'E o onoare sa rasplatim presa sportiva din Romania, care are o influenta majora in mediul social, sportul fiind cel mai mare ambasador al unei tari pe plan mondial'. Nedefinirea corecta a influentei majore si confuzia dintre sport si presa sportiva sunt scuzabile atunci cand pedalezi la o bicicleta fara lant. Si, apoi, discursul domnului Duda se salveaza prin comparatia cu discursul domnului Dumitru Graur, cel care a vorbit in calitatea sa de sef al Asociatiei Presei Sportive din Romania. Pentru ca si Dumitru (Dadi) Graur a afisat o aroganta pe care nu si-a dorit-o. Din intamplare necontrolata i-a iesit asa: 'Si pentru noi este onorant sa primim o asemenea distinctie din partea Casei Regale. Ne bucuram ca munca ne este apreciata la un asemenea nivel'. 'Si pentru noi' ar putea sa insemne 'va onoram ca sa ne onorati'.

Dar n-o luati asa. Nu este vorba despre tupeu. Doar limba asta, romana cum este ea, a intins o noua capcana. Iar comentariile de dupa ceremonie au fost si mai capcanoase. In presa de sub Inaltul Patronaj au aparut titluri de genul 'Regele, acasa la Rege'. Adica, in limbaj colocvial, Hagi, acasa la Mihai. Dar nici asta nu-i obraznicie. E doar o nevinovata gaselnita a presei patronate. Ca Hagi, om de bun-simt, a contrazis afirmatia, precizand ca el nu este rege, nici nu mai conteaza. Functionarii notorii, regali sau nu, au mai vopsit involuntar un protocol de toata jena.

×
Subiecte în articol: editorial