x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Arestările salvează de criză bugetul României

Arestările salvează de criză bugetul României

de Razvan Belciuganu    |    15 Apr 2009   •   00:00

La Dănuţ Lihnitu, lucrător la Fisc, pierdut într-un birou ală­turi de-un munte de dosare, mai-marii Finanţelor din Ro­mâ­nia apelează extrem de rar. Specialistul în crize şi strâns şu­rubul al Fiscului este chemat să fie creativ, când bugetul sta­­tului e praf şi banii trebuie chemaţi la ordine, fără să se dea drumul la tiparniţă. Norocul şefilor Finanţelor este că Dănuţ Lihnitu este cinstit şi prea pasionat de cifrele lui, ca să mai iasă din biroul în care este exilat în perioade de prosperitate.



Încărunţit bine, cu un costum gri demodat călcat la dun­gă şi-o geantă jerpelită metodic, funcţionarul s-a prezentat la doleanţa deci­den­ţilor ţării. Lui Dănuţ Lihnitu ăi de sus i s-au pă­rut băgaţi în sperieţi şi cam precipitaţi. A scos tacticos Planul de salvare a bugetului şi i-a pri­vit cum fac ochii mari şi tremură neastâm­pă­raţi. Planul respectiv era scris pe o foaie de hâr­tie şi specifica faptul că bugetul are şanse mari să fie redresat. Atât de creativ a fost funcţio­na­rul că i-a speriat şi mai tare pe decidenţi. Nu că soluţia n-ar fi fost bună, ci că i-ar putea pune într-o poziţie stânjenitoare şi pe ei. Aşa­dar, Planul a fost pus în aplicare. Pe coala de hârtie scria care este varianta cea mai bună de a scoate banii de la bogătaşi. "Domnilor, pe marii oameni de afa­ceri pe care i-aţi lăsat şi încurajat atâţia ani să facă bani cu orice preţ este foarte greu să-i convingem să treacă şi pe la Fisc. După ce le-a căzut în spate câte-o fabrică, un combinat, o rafinărie, un institut de cercetări, un club de fotbal s-au concentrat pe cotizatul în cam­paniile dumneavoastră electorale şi atât", a spus tran­şant funcţionarul, provocând rumoare de aşa îndrăzneală. "Există o singură soluţie ca să-i facem să fie simţiţi şi cu bu­getul de stat: procurorii scot dosarele de la sertar şi încep re­ţinerile", a continuat Lihnitu expunerea Pla­nului. Demnita­rii au început să ţipe la el şi să facă scandal, cum de are cu­raj să prezinte aşa inepţii care n-au legătură cu finanţele ţă­rii.

"Ba bineînţeles că au legătură cu bugetul. Să fim bine înţeleşi, niciodată oameni ca Popo­viciu, Becali, Penescu nu vor primi vreo condamnare la puşcărie că ar lua după ei şi cel pu­ţin jumătate din lumea politică. Dar gândiţi-vă că, aşa cât sunt ei de zgârciţi, vor angaja avocaţi cu duzina, experţi de toate soiurile şi vor trece pe la medic pentru orice strănut în peri­oada de anchetă. Procesele vor dura cu anii, iar pentru onorariul plătit avocaţilor, banii pentru expertize şi plata pentru aspirine se va plăti impozit. Împuşcăm doi iepuri dintr-o lovitură, nici avocaţii, nici experţii şi nici doctorii care lu­crează cu învinuiţii respectivi nu-şi vor permite să nu înregistreze veniturile obţinute la Fisc, bănuind că sunt urmăriţi, înregistraţi  etc.", le-a vorbit Lihnitu cu înflă­cărare. Bineînţeles, decidenţii au amuţit şi n-au avut încotro şi au apreciat Planul funcţionarului. A doua zi, ca şi cum ar fi auzit discuţia din biroul de la Finanţe, independenţii procu­rori au început să bage la beci câte-un bogătaş, din motive întemeiate. Decidenţii au urmărit partida capturării lui Be­cali, aşa în pa­puci cum era, cu multă curiozitate. Când au vă­zut că este vorba de implicarea a 14 avocaţi şi a  suporterilor aduşi de la Vadu Roşca au înţeles că Dănuţ Lihnitu a avut dreptate. Justiţia salvează pe orizontală bugetul, avocaţii muncesc, firmele de transport consumă benzină. Acum e mo­mentul să se aplece cu grijă asupra punctului doi al Planului de salvare a bugetului. Funcţio­narul de la Fisc a scris că ar fi cazul să se taie chitanţe pentru lumânările vândute în Biserică şi cimitire.

×
Subiecte în articol: editorial