x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Armata de peste Prut

Armata de peste Prut

de Ion Petrescu    |    11 Apr 2009   •   00:00

Eurodeputata Emma Nicholson a fost impresionată de declaraţia preşedintelui Voronin, care a anunţat că va folosi forţe speciale şi gloanţe adevărate împotriva manifestanţilor din Chişinău, numai că surpriza s-ar putea să o aibă chiar şeful entităţii statale dintre Prut şi Nistru.



Asta pentru că afirmaţia cu scop disuasiv a politicianului speriat de ireversibilitatea evenimentelor din propria republică este doar rodul unei încrâncenări ce ignoră starea de spirit reală a celor îmbrăcaţi în uniformă militară...

... De ani buni, în Armata Naţională a Republicii Moldova sunt înrolaţi, instruiţi şi promovaţi doar tineri care vorbesc limba română. Şi asta nu ca urmare a unei discriminări, ci datorită opţiunii junilor de naţionalitate rusă de a nu purta această uniformă militară. O alegere susţinută de o mişcare politică rusofonă autohtonă şi tolerată de autorităţile de la Chişinău.

În acelaşi timp, nu puţini dintre comandanţii de unităţi şi subunităţi au urmat cursuri de formare sau perfecţionare în România postdecembristă, cunosc realităţile societăţii româneşti şi au o perspectivă realistă asupra evoluţiilor de ieri şi de azi din stânga Prutului.

La exerciţiile multinaţionale organizate de aliaţi în Europa sau peste Ocean, ca şi la cursurile derulate în diferite state NATO, militarii români alcătuiesc, de facto, echipe comune cu conaţionalii din Basarabia.

Interesant este că, deseori, ofiţeri tineri din garnizoanele moldovene au beneficiat de cursuri oferite lor special de partenerul american, numai dincolo de Ocean. Cursuri care, indiferent de profil, constituie şi ocazii inteligent folosite de organizatori pentru acomodarea participanţilor străini cu realităţile democraţiei americane.

Apropo, place sau nu, uniforma camarazilor din Armata Republicii Moldova este croită dintr-un material mult mai bun decât cel din care este confecţionată aceea a militarilor din Armata României, iar designul vestimentar este vizibil inspirat de modelul american.

Nu poate fi deloc ignorat un alt amănunt semnificativ. În centrul Chişinăului, în cazarma fostei brigăzi sovietice, comandată cândva de fratele faimosului general de paraşutişti Aleksandr Lebed, ex-comandantul Armatei a 14-a din Transnistria, sau în unitatea de artilerie de la porţile capitalei moldovene, precum şi în garnizoana Bălţi, ca să dau doar trei exemple, ordinele se dau numai în limba română.
Este adevărat că atunci când se vorbeşte la telefon cu unii interlocutori de rang înalt din Ministerul Apărării al Republicii Moldova, dialogul se derulează în limba rusă, la iniţiativa eşalonului superior...

Din fericire, mai sunt activi ofiţeri care, pe timpul existenţei URSS, au petrecut ani buni în garnizoane îndepărtate din actualele republici ex-sovietice, precum Turkmenistan şi Kirghistan. Chiar dacă au fost instruiţi în fosta Armată Roşie au avut şi şansa de a fi asistat la efectele deciziilor istorice luate de Mihail Gorbaciov şi Boris Elţin.

Au văzut ce a însemnat tentativa de puci militar a opozanţilor lui Gorbaciov, dar şi efectele asaltului militar ordonat de Elţin asupra Parlamentului rus. Şi-au adus acasă familiile, cu soţii de altă naţionalitate, tocmai în speranţa unei vieţi libere pe pământul natal, nu una cu arma la tâmplă...

Chiar dacă la centrul de pregătire pentru operaţiuni de menţinere a păcii se antrenează în comun militari din Armata Naţională şi purtători de uniformă din Ministerul Afacerilor Interne, misiunile pentru care se instruiesc, specifice Forţelor de Menţinere a Păcii nu includ şi... salvele de foc împotriva concetăţenilor.

După cum şi unităţile considerate de elită, precum Batalionul cu Destinaţie Specială şi Batalionul 22 de Menţinere a Păcii sunt compuse din plutoane care nu au nimic în comun cu cele de... execuţie.

Acceptând şi ipoteza că trupele ar fi scoase de Voronin în stradă, scenariul de la Bucureşti, din decembrie 1989 s-ar putea repeta. Atunci plutoanele aliniate de generalul Vasile Milea la Intercontinental au văzut cu groază cum civili bine postaţi executau foc precis asupra demonstranţilor. Diferenţa ar fi una singură. Militarii de la Chişinău ar înţelege în ce limbă vorbesc - şi despre ce anume -, lunetiştii în civili. Profesionişti cu sânge rece.

×
Subiecte în articol: editorial