x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Aroganţii fotbalului au distrus liga lui Mitică.

Aroganţii fotbalului au distrus liga lui Mitică.

de Dan Dumitrescu    |    17 Mai 2011   •   21:00

Steaua si Gaz Metan sunt singurele echipe care mai impodobesc cu ceva interes ultima etapa a campionatului. Fiindca, la pariuri normale, me­di­e­se­nii pot salta peste Steaua in clasamentul final. Dar aceasta ultima nada a campionatului este destinata consu­mu­lui derizoriu. Discursul co­to­no­gilor din liga lui Mitica a fost deja atat de convingator, incat parca ne bu­cu­ram sa-l aflam la ultimul oftat. Spu­neam candva ca si cizma proasta are meritul de a lasa urme adanci.

Si reali­tatea ma confirma. Am impins pana spre batranete amintirile mele din fotbal. Dar niciodata pana acum nu mi-a fost dat sa asist la o editie de cam­pionat atat de scalciata. Fotbalul a aglomerat in jurul sau o lume urata. O adunatura de nemernici carora fap­ta buna nu le iese nici din intam­pla­re s-a improprietarit cu puterea de a actiona discretionar in fotbal. Iar forta lor de distrugere le este egala cu prostia. De aceea cred si spun, fara in­tentia de a va incuraja, ca n-am atins inca everesturile dezastrului. Ato­­micii fotbalului sunt capabili de de­­sa­varsiri cu mult mai pretioase. Asa­dar, nu-i este bine fotbalului. Dar ne asteptam sa-i fie si mai rau.

Dispretul devine singura granita rezonabila intre microbistul autentic si proprietarii de arogante din liga lui Mitica. Mai dificila devine relatia dintre acelasi microbist de buna intentie si meseriasii fotbalului care accepta compromisul. Fiindca mai degraba ii gratiezi pe prosti decat pe aceia care greseaza relatiile profesionale prin obedienta si complicitati ieftine. Fi­na­lul meciului Dinamo – Victoria Bra­nesti l-a adus pe Andone in pra­gul unei explicabile enervari. 'Falcosul' a lipit eticheta prostiei inex­plicabile pe jocul echipei sale. Evo­­lutia di­na­mo­vistilor a fost intr-ade­var lamentabila. Dar nu si inex­pli­ca­bila.

Fiindca n-ai voie, ca an­trenor cu decizia la pur­tator, sa dai drept de joc unei aparari care in­ca­seaza 48 de go­luri intr-un sezon. Di­namo, pe cand era o echipa bine condusa si for­mata din fotbalisti, nu in­ca­sa ata­tea goluri nici in trei campio­nate. Apoi, n-ai voie, nici chiar in me­ciul cu Bra­nes­tiul, sa pastrezi fot­ba­lis­tii pe banca si sa trimiti pe teren paratii licitatiilor patronale, altfel niste ti­ne­reti deja sclerotice. Dupa astfel de com­promisuri, Andone si Borcea pot fi considerati egali in competente. Dar acesta-i doar un singur exemplu, exem­plu prilejuit de ulti­mul meci al eta­pei. El nu este insa, din pacate, singular.

×
Subiecte în articol: editorial